Lega Basket propune taxă de lux pentru cluburile care mizează pe străini

Liga profesionistă de baschet din Italia a venit cu o propunere pe care a transmis-o federației de specialitate (FIP) din aceeași țară. Aceasta se referă la limitarea numărului de jucători străini din primul eșalon baschetbalistic.

Similar majorității competițiilor din Europa, federația încearcă să limiteze numărul străinilor, în timp ce cluburile preferă să nu aibă restricții în recrutarea jucătorilor pe care îi doresc din moment ce este vorba despre propria viziune și propria rețetă financiară.

Potrivit sportando.com, în sezonul 2017/18 sunt permise două formule:

Formula 1: 3+4+5

Este vorba despre 3 jucători non-europeni (americani), 4 europeni (incluzând Europa UE, non-UE și zona Cotonou) și 5 italieni. Totodată este permisă legitimarea a cel mult opt jucători care au nevoie de viză pentru a lucra în Italia (viza este obligatorie și pentru cetățenii din țările europene care nu sunt membre ale UE).

Formula 2: 5+5

Este vorba despre 5 jucători non-europeni (americani) sau străini (non-italieni) și 5 italieni. Este permisă legitimarea a cel mult șase jucători care au nevoie de viză pentru a lucra în Italia.

Propunerea ligii profesioniste limitează echipele la formula 2, adică 5+5 cu posibilitatea ca echipele care doresc să legitimeze mai mulți străini contra unei taxe de lux.

Astfel, cluburile ar urma să plătească după cum urmează:

– 100.000 euro pentru al 6-lea străin
– 120.000 euro pentru al 7-lea străin
– 150.000 euro pentru al 8-lea străin

Banii adunați din taxa de lux vor fi direcționați către echipele care apelează la cel mai mare număr de jucători italieni cu condiția ca ei să fie destinați sectoarelor de juniori din cadrul acelei structuri (adică nu către salariile jucătorilor, fie ei autohtoni sau străini).

Propunerea va fi discutată în următoarea Adunare Generală a FIP.

Fără îndoială o astfel de soluție ar putea fi adoptată și în Liga Națională. Există cluburi care își pot permite să legitimeze mai mulți străini și care totodată au un calendar ce implică utilizarea mai multor jucători, astfel încât se pot găsi justificări pentru un lot numeros, indiferent de cetățenia componenților. Pe de altă parte, există echipe care nu au un obiectiv de performanță clar definit, iar o eventuală premiere a mizei pe jucătorii autohtoni ar putea să le determine să-și creioneze un proiect care să se concentreze pe promovarea în special tinerilor formați baschetbalistic în România.

Firește, o astfel de propunere ar trebui dublată de limitarea numărului de naturalizați la cel mult unul pe echipă sau chiar anularea completă a acestei posibilități (similar regulamentului din Basketball Champions League și FIBA Europe Cup, unde jucător autohton poate fi considerat doar acel sportiv care a jucat cel puțin trei sezoane în țara respectivă între vârsta de 12-20 ani).

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.