Kataja Basket performează în Basketball Champions League în pofida inerentelor probleme de efectiv

Kataja Basket este fără îndoială revelația Grupei B în Basketball Champions League, având 6 victorii din 10 partide disputate. Reprezentanta Finlandei a jucat un tur preliminar pentru a ajunge în faza grupelor.

În prezent echipa antrenată de către Greg Gibson are o serie activă de patru victorii consecutive. Este vorba despre succese remarcabile, trei în deplasare, la Izmir, Rishon LeZion și Le Mans, completată de succesul repurtat pe teren propriu în compania lui Saratov.

Dincolo de parcursul excelent, formația din Joensuu a câștigat jucând fără pivotul Nino Johnson în ultimele trei meciuri – cele cu Maccabi Rishon LeZion, Avtodor Saratov și Le Mans Sarthe. Americanul a suferit o accidentare ce l-a ținut departe de teren în ultimele săptămâni.

Locul lui Johnson nu a fost luat de niciun jucător. Numărul de minute ale celorlalți componenți ai rotației de bază a crescut. Ce-i drept, rolul jucătorului amintit nu este unul decisiv. El are a 5-a medie de aruncări din echipă și are statistici de 6.9 puncte, 4.6 recuperări în 18.1 minute pe meci. Impactul său este vizibil în principal în faza de apărare, având o medie de 1.8 capace și 0.7 intercerpții pe partidă.

În absența lui Nino, Kataja a avut o rotație de șapte jucători în victoriile cu Maccabi Rishon și Le Mans Sarthe, respectiv de opt jucători în cea cu Avtodor Saratov. De notat că la meciul cu campioana Israelului a absentat Vesa Makalainen (poziția 4), iar în cea cu deținătoarea Cupei Israelului a lipsit Teemu Rannikko (poziția 1, căpitanul și cel mai important jucător al lui Kataja).

Ar mai fi de adăugat că cei de la Kataja au schimbat un jucător la poziția 2 înaintea etapei a 5-a din faza grupelor. Este vorba despre concedierea lui Byron Wesley și legitimarea lui Rion Brown.

În șase partide disputate în Champions League (două în turul preliminar, patru în grupă), Wesley a avut medii de 15.2 puncte, 7.0 recuperări, 2.0 pase decisive și 1.2 intercepții pentru 12.7 la eficiență în 32.3 minute pe partidă.

În schimb, Brown, tot după șase meciuri jucate în BCL, are medii de 16.3 puncte, 6.7 recuperări, 2.3 pase decisive și 1.2 intercepții pentru 17.3 la eficiență în 29.3 minute pe partidă.

Deosebiri importante între cifrele plecatului Wesley și venitului Brown:

– număr dublu de aruncări de trei puncte executate de Brown.
– Brown are 54% la aruncările de trei puncte (cu o medie de 6.8 aruncări pe partidă), față de 38% cât a avut Wesley.
– Wesley avea 14.5 aruncări din acțiune, față de 12.4 cât are Brown, rezultă două aruncări suplimentare pe meci pentru un alt jucător.
– Brown este mai productiv, chiar dacă aruncă mai puțin din acțiune, având cu aproape cinci puncte de eficiență mai mult decțt omul pe care îl înlocuiește.

Cert este că parcursul lui Kataja Basket în Champions League este impresionant. Firește, cu anumite circumstanțe atenuante. E convenabil să joci știind că presiunea nu te apasă. Spre exemplu, în competiția internă, elevii lui Greg Gibson au 9-5 la general, având a 3-a linie de clasament din Finlanda. Chiar și așa, Kataja a făcut o treabă extraordinară în Europa.

Foto: BasketballCL.com

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.