Istoric. Transferurile liderului LNBM în luna februarie

Daniel Ewing a fost anunțat de BC CSU Sibiu drept noul jucător al echipei. Liderul la zi al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2018/19 a înregimentat un jucător cu bogată experiență internațională, aflat la prima experiență în România.

Daniel Ewing este un jucător cu un CV impresionant și o carieră îndelungată în baschetul european la nivel înalt

Anterior, echipele situate pe prima poziție a clasamentului în campionatul României au efectuat mutări similare în sezoanele precedente. Trecem în revistă impactul acestora și rezultatul final al echipei pentru care au jucat.

Sezonul 2015/16

CSM CSU Oradea a oficializat legitimarea lui Martin Zeno spre finalul perioadei de transfer, în februarie 2016. Americanul de pozițiile 2-3 venea din Liga VTB, unde era devansat la numărul total de puncte marcate doar de Keith Langford. Roș-albaștrii aveau 18-5 și erau lideri ai campionatului cu o serie activă de nouă victorii în campionat și 11 în toate competițiile.

Zeno a fost elementul cheie pentru CSM Oradea în sezonul în care a cucerit primul titlu național. Americanul a ratat Final Four-ul Cupei României și primul tur al playoff-ului LNBM din cauza unei accidentări, însă a revenit pentru semifinala cu U-BT Cluj-Napoca și finala cu BC Mureș. În 16 partide disputate, Zeno a avut medii de 14.6 puncte, 3.7 recuperări și 2.6 pase decisive în 28 minute pe partidă pentru un coeficient de 14.7 la eficiență.

În pofida accidentării grave a lui Radovan Markovic, în primul tur al playoff-ului, Oradea a devenit campioană, trecând cu 3-2 la general de BC Mureș. Avea să fie primul trofeu din istoria clubului bihorean, după o altă finală de campionat și două de cupă disputate anterior acelui moment.

Sezonul 2016/17

U-BT Cluj-Napoca a transferat un jucător de poziția 1 la începutul lunii februarie 2017, când se situa pe prima poziție a clasamentului, având un bilanț general de 12 victorii și 2 înfrângeri. Este vorba despre Vaidas Kariniauskas, jucător ce a avut rol de al 6-lea străin într-un sezon în care echipele au avut posibilitatea să joace cu cinci străini în LNBM.

Kariniauskas a făcut parte din lotul Clujului la turneul de Cupa României, câștigat de ardeleni la Sibiu. El a intrat în rotația de bază a lui U-BT în timpul semifinalei LNBM disputată în compania lui CSM CSU Oradea, iar în finala campionatului i-a luat locul lui Aleksandar Rasic, jucător accidentat grav în Meciul 4 din semifinale. În 17 apariții, Kariniauskas a avut 6.8 puncte, 3.9 pase decisive și 2.1 recuperări în aproape 21 minute pe partidă pentru 8.3 la eficiență.

U-BT Cluj-Napoca a completat sezonul 2016/17 în mod impresionant. A controlat situația în baschetul românesc în permanență, câștigând trei trofee – SuperCupa, Cupa României și Liga Națională. Singurul moment delicat a fost în semifinala LNBM, cu CSM CSU Oradea, câștigată în meci decisiv, în pofida pierderii lui Aleks Rasic.

Sezonul 2017/18

U-BT Cluj-Napoca l-a legitimat pe Ernest Franklin Zeigler chiar la încheierea perioadei de transferuri, în luna februarie 2018. Jucătorul american a venit la formația de pe Someș când aceasta avea 14-3 în LNBM și se situa pe primul loc al clasamentului. Zeigler a venit după ce Clujul a câștigat Cupa României. El a avut rol de al 7-lea străin în angrenajul echipei care deținea titlul național.

Zeigler nu a fost o piesă de bază a echipei, bifând zece meciuri până la finalul sezonului 2017/18, perioadă în care a contribuit cu 6.3 puncte, 1.7 recuperări și 1.1 pase decisive în 11 minute pentru 5.9 la eficiență.

U-BT Cluj-Napoca a terminat sezonul regulat pe primul loc, dar a ratat calificarea în finala LNBM. Ardelenii au cucerit medaliile de bronz în cele din urmă.

Așadar, în precedentele trei ediții de campionat, transferul efectuat de liderul la zi al Ligii Naționale în luna februarie a definit parcă respectivul sezon pentru acea echipă. Nu știm cum s-ar fi încheiat aventura lui CSM CSU Oradea în sezonul 2015/16 fără venirea lui Zeno, tot așa cum nu avem de unde să știm ce parcurs ar fi avut U-BT Cluj-Napoca în 2016/17 fără Kariniauskas, respectiv în 2017/18 fără Zeigler.

Rămâne să descoperim impactul lui Daniel Ewing în angrenajul actualului lider al campionatului în sezonul 2018/19. Totodată, cel mai important până la urmă, este de urmărit rezultatul final al echipei din Sibiu după această legitimare, una care pe hârtie se anunță extrem de importantă pentru o echipă hotărâtă de mai mult timp să facă pasul în față, iar acum pare să aibă în dotare toate armele necesare pentru un rezultat memorabil.

1 comentarii On Istoric. Transferurile liderului LNBM în luna februarie

  • Fain articol, interesant și bine documentat. Să vedem și Clujul cum va muta la 4-5, că în Moldoveanu nu cred că se mai pot baza sezonul ăsta. Iar Oradea, dacă nimerește două transferuri bune și Achim reușește să le integreze rapid, is back in the game…

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.