Invenția timpului de atac în jocul de baschet

Timpul de atac în jocul de baschet este de 24 secunde. Știm că o echipă este obligată să arunce la coș în acest interval de timp, în caz contrar pierzând posesia mingii în detrimentul celeilalte echipe.

Având în vedere că ne aflăm pe portalul intitulat www.24secunde.ro e firesc să ne întrebăm de ce timpul de atac este tocmai de 24 secunde, nu mai mult sau mai puțin. Avem și răspunsul.

Timpul de atac a fost implementat pentru prima dată în jocul de baschet de NBA. S-a întâmplat în sezonul 1954/55, după ce ani de zile jocul a pierdut din spectaculozitate, iar interesul publicului a scăzut substanțial din cauza faptului că în ultimele minute ale jocurilor, cu precădere în sfertul 4, echipele aflate în avantaj pe tabela de marcaj țineau mingea în atac preț de mai multe minute.

Punctul minim s-a consemnat pe 22 noiembrie 1950, când Fort Wayne Pistons au învins pe Minneapolis Lakers cu scorul de 19-18! Este recordul negativ de puncte marcate într-un meci din întreaga istorie NBA.

Sfertul 4 a consemnat scorul de 3-1 în favoarea lui Pistons. Aceștia au ținut mingea în ultimele minute ale jocului și au totalizat 13 aruncări la coș în cele 48 minute de joc efectiv.

Strategia celor de la Fort Wayne Pistons a fost de așa natură întrucât la vremea respectivă în lotul lui Minneapolis Lakers se afla George Mikan, primul pivot dominant din istoria jocului de baschet.

Ideea implementării timpului de atac, după multe idei imposibil de adoptat, a venit din partea lui Danny Biasone (foto) și Leo Ferris, proprietarul și general managerul echipei Syracuse Nationals (actualmente Philadelphia 76ers). Aceștia au testat atacul de 24 secunde în cadrul unui meci amical.

Biasone și Ferris au efectuat diferite calcule și au încercat tot felul de formule până când s-a oprit la următoarea:

  • În meciurile de baschet din NBA de la sfârșitul anilor 40 și începutul anilor 50, atunci când nu se trăgea de timp, o echipă arunca la coș, în medie, de 60 ori pe meci. Rezultă 120 aruncări la coș într-un meci, dat fiind că participă două echipe.
  • Durata unui meci era de 48 minute (patru sferturi de câte 12 minute fiecare). Rezultă 2880 secunde.
  • Ferris a împărțit cele 2880 secunde la 120. A rezultat 24. Acesta a fost timpul de atac.

El a fost implementat la startul sezonului competițional 1954/55. De altfel, Syracuse a câștigat titlul NBA în primul sezon în care s-a ținut timpul de atac.

Primul meci oficial disputat cu timpul de atac a avut loc pe 30 octombrie 1954. Rochester Royals au învins pe Boston Celtics cu scorul de 98-95.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.