Interviu cu Milan Sokic, antrenorul echipei naționale U18 masculin a României

Echipa națională de juniori (U18) masculin a României a încheiat prima parte a pregătirii pentru participarea la Campionatul European – Divizia B, ediția 2017. Formația antrenată de Milan Sokic a participat la un cantonament la Târgu Secuiesc.

De acolo, tricolorii au plecat în Ungaria, la Szekesfehervar. Aici, România U18 masculin va disputa două jocuri de pregătire în compania formației similare din țara vecină. În drum spre locația amintită, reprezentativa de juniori a României s-a oprit la Oradea, acolo unde a efectuat un antrenament.

Cu această ocazie am avut posibilitatea să discutăm cu Milan Sokic, antrenorul principal al echipei naționale U18 masculin a României, dar și al campioanei în exercițiu a țării la generația 1999, ACS Agronomia 4Sports București (și alături de care a mai fost campion U16 în 2015, vicecampion U18 în 2016, medaliat cu bronz la U15 în 2014). Discuția a fost legată de programul naționalei, Campionatul European de la Tallin, dar și perspectivele acestei generații.

Cum a decurs cantonamentul? Cum au răspuns băieții până acum?

Ne-am reunit pe data de 18 iunie. Lucrurile decurg bine. Am avut doi jucători accidentați, dar nu a fost nimic grav. Așteptăm alți doi jucători care sunt în programul echipei naționale de seniori până la sfârșitul lunii. Cantonamentul de la Târgu Secuiesc a decurs bine. E limpede că pentru băieți aceasta a fost o perioadă dificilă, fiindcă sunt solicitați din punct de vedere fizic și e firesc ca ei să reacționeze, dar lucrurile decurg bine.

Urmează primele jocuri de pregătire. Ce așteptări și ce obiective ai de la meciurile cu Ungaria?

Ne așteaptă două meciuri în compania formației similare a Ungariei. Urmărim potențialul acestei generații, pe care conducerea baschetului românesc o apreciază ca fiind una extrem de importantă, de mare perspectivă. Este o generație pe care o urmăresc, prin prisma activității mele la nivel de club, de patru ani. Obiectivul principal al acestei generații este să avem mai mulți jucători care să devină liderii echipei naționale de seniori. E un obiectiv cu bătaie lungă, nu se referă neapărat la cel imediat. Desigur pașii sunt foarte importanți, iar jocurile din Ungaria le aștept cu interes pentru că ne va face o idee cu privire la potențialul echipei.

Ai la lot doi jucători care activează în afara României. În cazul acestora ai avut mai puține posibilități să-ți formezi o opinie. Ce părere ai despre Mureșan și Solyom pe baza celor întâmplate în aceste zece zile?

Pe Solyom Botond, care activează în prezent la Vasas, în Ungaria, îl cunosc destul de bine. Am fost de mai multe ori în tabere diferite și am avut oportunitatea să-l urmăresc. Este un jucător foarte interesant pentru viitor. În schimb, Victor Mureșan (n.r. fiul lui Ghiță Mureșan) este un jucător de foarte mare perspectivă. Poate este cel mai de perspectivă jucător pe care l-a avut România în ultimii ani.

Avem și un al 3-lea astfel de jucător. Este vorba despre Dimitris Georgiadis (n.r. studiază și practică baschetul la Benedictine College, SUA). Este încă neclar dacă el va veni sau nu, însă pe el îl știu destul de bine.

Când se vor alătura Tohătan și Diculescu lotului de la categoria de vârstă din care fac parte?

Ei ni se vor alătura din data de 3 iulie. Să spunem că este o perioadă suficientă pentru a se adapta și acodoma cu echipa. Campionatul European începe la 28 iulie, deci avem aproximativ trei săptămâni la dispoziție cu întreg lotul. Pe de altă parte, ambii sunt jucători de foarte mare perspectivă și consider că tot ceea ce le poate oferi echipa națională de seniori în aceste săptămâni reprezintă o experiență de pe urma căreia vor fi mai câștigați.

Este limpede că în acest moment Tohătan și Diculescu sunt considerați liderii acestei generații și au capacitatea de a deveni jucători importanți la nivel de seniori. Acesta este până la urmă obiectivul urmărit de noi și de federație. Desigur, timpul ne va demonstra dacă ei vor reuși, însă e limpede că au potențial pentru a ajunge acolo sus.

Cum vezi situația celor doi? Ei sunt jucători U18, dar se antrenează cu naționala de seniori. Mai mult, Tohătan a petrecut o perioadă și la lotul U20.

După părerea mea este necesar ca echipa națională de seniori să includă în program câțiva jucători tineri. Este un lucru practicat peste tot și cu siguranță este necesar și la noi. Important este să se acorde aceste șanse jucătorilor potriviți și cred că în cazul celor doi este potrivit. Am o părere personală cu privire la aceste practici, dar în același timp e clar că Tohătan și Diculescu sunt jucători care vor asimila foarte bine toate informațiile și experiența acumulată la o categorie de vârstă superioară.

Ce părere ai despre faptul că exceptându-l pe Lucas Totătan și pe jucătorii care își desfășoară activitatea în străinătate, lotul național U18 masculin e alcătuit din jucători legitimați la cluburile din București. O situație asemănătoare se consemnează la celelalte loturi din acest an, dar același lucru a fost valabil și în anii trecuți. Care este problema provinciei?

De acord cu tine. Este un subiect pe care l-am discutat cu oamenii din federație și cu colegii din staff-ul meu. Practic cea mai mare și importantă parte din tot ce înseamnă baschet juvenil românesc se întâmplă la ora actuală în București. Probabil un element important este legat de potențialul financiar al zonei, atât prin prisma părinților, cât și al investițiilor care se fac în cluburile de juniori. E o situație cu care celelalte orașe nu pot să rivalizeze.

Pe de altă parte, nu trebuie să omitem faptul că deși joacă în București, avem câțiva tineri jucători proveniți din alte orașe. De exemplu Chițu, care e din Timișoara, Irimia, care e din Cluj. Așadar, există exemple clare cu privire la faptul că talente apar peste tot. Dar, cu tot regretul spun că într-adevăr nivelul juvenil în București este net superior față de tot ce se întâmplă în restul țării. Lucru confirmat de situația în clasamentul final la toate categoriile de vârstă în ultimii ani. De la U13 până la U20.

Poate este prematur, dar ce părere ai despre grupa în care a fost repartizată naționala U18 la Tallin? Israel, Polonia, Portugalia, Austria și Azerbaidjan.

Avem o grupă deloc ușoară. Nu vreau ca această afirmație să fie percepută ca un alibi. Este o realitate. Israel vine din Divizia A, Polonia a fost întotdeauna o echipă de primele opt în Divizia B și a avut jucători foarte interesanți. Cu Portugalia și Austria am jucat anul trecut și victoriile au fost împărțite, adică suntem la un nivel apropiat. Opinez că va fi o grupă dificilă pentru noi. Obiectivul meu personal este să ne luptăm pentru fiecare minge și desigur să încercăm să trecem de grupe, dar vom vedea dacă vom reuși.

La ora actuală, câți dintre acești jucători, aflați acum la lot, crezi că pot să facă parte din lotul unei echipe din Liga Națională? Ținând cont, desigur, de regula autohtonului U23, implementată.

Eu când am acceptat funcția de antrenor al acestui lot am precizat oamenilor din federație că pentru mine prioritar este să îi ajutăm pe cât mai mulți dintre acești jucători să facă pasul spre seniori. Eu îmi doresc ca toți acești jucători să evolueze în echipa națională de seniori. Acum pot să spun că sunt mai mult decât încrezător că cel puțin 4-5 dintre ei vor juca mai devreme sau mai târziu pentru echipa națională de seniori a României. Consider că avem câțiva jucători de excepție în această generație. Exceptând, parțial, generația 1997, această generație este cea mai bună pe care a avut-o baschetul juvenil românesc în ultimii ani.

Ce părere ai despre regula autohtonului U23 în Liga Națională? Nu ești implicat direct în LNBM, dar lucrezi în domeniul care trebuie să furnizeze competițiilor de seniori cât mai multe produse.

Eu mă număr între promotorii acestei reguli. Sunt de părere că este necesar să acordăm mai multe șanse reale jucătorilor autohtoni. Nu vreau să fie înțeles greșit acest lucru. O regulă de acest gen nu trebuie să protejeze pe cineva anume, iar tinerii sub nicio formă nu trebuie să perceapă această regulă ca și cum i-ar favoriza. Pur și simplu este nevoie să promovăm tinerii jucători autohtoni, iar regula despre care vorbim face acest lucru.

Sunt de părere că fiecare club trebuie să se preocupe de acest aspect. Bine-nțeles, trăim în competiție și e normal să ne dorim să câștigăm. Chiar și la juniori ne dorim să câștigăm. Este și asta o formă prin care educi tânărul. Dar în același timp, cluburile trebuie să se preocupe de ziua de mâine, de ce vine din urmă. Iar aceasă preocupare trebuie concretizată cu atenție și investiție în tineri.

Cred că dacă facem niște eforturi în acest sens acum, vom fi mult mai câștigați în anii ce vor urma.

Cum e să antrenezi echipa națională a României la generația de care te ocupi atâția ani?

Când am primit oferta am fost deosebit de mândru, dar și de onorat să mi se încredințeze o astfel de misiune. Avem o generație frumoasă și mă onorează funcția de antrenor principal al echipei naționale. Lucrez de patru ani cu această generație și cunosc foarte bine toți jucătorii care activează în circuitul național. Va fi o experiență deosebit de importantă pentru mine. Consider că voi învăța multe despre fiecare dintre acești jucători, dar îmi doresc că ei în urma acestei experiențe să conștientizeze și să vadă baschetul ca o formă de a-și câștiga existența. Totodată urmăresc să le transmit un mesaj cât se poate de clar cu privire la privilegiul pe care îl au fiecare dintre ei, acela de a se reprezenta nu doar pe ei, familiile și cluburile la care sunt legitimați, ci întreaga țară din care provin, în care s-au născut și sunt formați.

Este o încununare personală. După un ciclu de patru ani cu această generație mi-a fost încredințat lotul național al României. Mă mândresc cu acest lucru, dar în același timp încerc din răsputeri să fac în așa fel încât la sfârșit să concluzionăm cu toții că a rezultat un produs mai bun decât a fost înainte. Nimeni nu poate să facă minuni, dar cred că putem să facem lucrurile mai bine și să ajutăm baschetul românesc să evolueze inclusiv în această privință, a formării jucătorilor autohtoni.

Generația 1999 încheie junioratul în acest an. Urmează într-adevăr doi ani de tineret, după care nu există altă variantă decât trecerea la seniori. Așa cum ai spus, te afli la finalul unui ciclu. Ce urmează pentru tine? Unde te vezi continuând în baschet?

Personal m-ar interesa să continui cu acest grup de jucători la nivel de seniori. Am această ambiție, să demonstrez că pot să fac treabă și la cel mai înalt nivel. Este direcția în care mi-aș dori să mă îndrept. Rămâne însă de văzut, deorece e un lucru mult mai complicat și care nu depinde exclusiv de mine.

Foto 1: Agronomia 4Sports (Facebook)

Related Post

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Site Footer

Sliding Sidebar