Întâmplări din cariera și viața lui Dusan Ivkovic

Dusan Ivkovic este un nume de legendă pentru baschetul european. Un antrenor imens, care a făcut performanță atât la cârma echipei naționale, cât și în baschetul de club. În rândurile de mai jos voi scrie câteva lucruri mai puțin cunoscute publicului din România interesat de subiectul baschet.

În vârstă de 71 ani (va aniversa 72 ani de viață pe 29 octombrie), cel poreclit „Duda” antrenează în prezent pe Anadolu Efes Istanbul, una dintre forțele baschetului turcesc și o prerentendă la supremație în sportul cu mingea la coș din Eurola la nivel de club în sezonul 2015/16.

duda

„Duda” este fratele mai mic al lui Slobodan „Piva” Ivkovic. Acesta s-a stins din viață în urmă cu 20 de ani, la vârsta de 58 ani. El este apreciat pentru că a fost unul dintre primii antrenori din spațiul ex-iugoslav cu rezultate pe plan continental. A antrenat pe Radnicki Belgrad, formație alături de care a câștigat Cupa Cupelor în anul 1977, respectiv a fost semifinalist al Cupei Campionilor (actuala Euroligă) în 1973. De asemenea, Slobodan Ivkovic a fost primul antrenor născut și educat în Iugoslavia, care a optat să se specializeze și să se perfecționeze în domeniul antrenoratului în SUA. El este considerat adevăratul părinte al baschetului iugoslav, fiind fondator și creator al școlii de baschet iugoslave, considerată în prezent drept una legendară și care produce necontenit în ultimele decenii jucători de talie pentru Euroligă și NBA.

Pe de altă parte, Dusan Ivkovic este cel care conduce din umbră școala de antrenori sârbească. El nu are o funcție oficială însă orice decizie se ia în cadrul colegiului antrenorilor de baschet, începând de la numirea tehnicienilor la echipele naționale și continuând cu programele implementate la fiecare categorie de vârstă, ori luarea deciziilor la nivel de conducere în cadrul colegiului antrenorilor, toate aceste decizii se aduc după consultarea în prealabil a lui „Duda”.

Ivkovic este prieten de familie cu Zeljko Obradovic. Cei mai titrați antrenori din baschetul ex-iugoslav au o relație încă de la sfârșitul anilor 80, atunci când Ivkovic antrena naționala Iugoslaviei, iar Obradovic era jucător. „Duda”  a rămas impresionat de interesul manifestat de Zeljko, acesta scriindu-și absolut toate antrenamentele pe care le-a făcut cu toți antrenorii sub comanda cărora a jucat. Dorința de muncă, pasiunea și intersul manifestate de Obradovic l-au convins pe Ivkovic că acesta este omul care poate să ridice nivelul baschetului ex-iugoslav și european. Cei doi au avut multe dueluri ca adversari, în special în baschetul grecesc și turcesc. Ei sunt rivali și în prezent, Obradovic pregătind pe Fenerbahce, iar Ivkovic pe Anadolu Efes. În pofida rivalității sportive, cei doi și familiile acestora sunt în relații cordiale, petrecând multe vacanțe împreună.

O întâmplare mai recentă vine să confirme încă o dată că pentru Dusan Ivkovic viața începe și se termină cu baschetul. Acesta are probleme cardiace și acestea se pare că îl supără foarte mult pe legendarul antrenor. El a fost nevoit ca la începutul săptămânii precedente să se deplaseze la Belgrad, acolo unde a fost supus unei intervenții chirurgicale. Ivkovic s-a externat la trei zile după operație și a ales să călătorească în Franța, acolo unde s-a alăturat echipei sale, Anadolu Efes. „Duda” a condus gruparea din istanbul spre victorie în etapa inaugurală a sezonului 2015/16 la nivel de Euroligă, scor 89-77, asupra campioanei din Hexagon, Limoges.

Palmares impresionant

Ivkovic a câștigat Euroliga de două ori, în 1997 și 2012. În ambele rânduri a triumfat la cârma lui Olympiacos Pireu. De asemenea a câștigat alte trei competiții continentale rezervate formațiilor de club. Este vorba despre Cupa Saporta (în anul 2000 cu AEK Atena), Cupa Korac (în 1979 cu Partizan), Cupa ULEB (actuala EuroCup, în 2006 cu Dynamo Moscova).

De aemenea, a câștigat campionatul Iugoslaviei în 1979 cu Partizan, de trei ori cel al Greciei (1992 cu PAOK, 1997 și 2012 cu Olympiacos), respectiv de trei ori campionatul Rusiei (2003, 2004 și 2005 cu CSKA Moscova). În plus a câștigat cupele naționale ale Iugoslaviei, Greciei, Rusiei și Turciei. Ultimul trofeu l-a câștigat în debutul acestui sezon. Este vorba despre SuperCupa Turciei.

În schimb, la nivelul echipei naționale a câștigat următoarele: EuroBasket 1989, 1991 și 1995 alături de Iugoslavia, Campionatul Mondial 1990 cu Iugoslavia. De asemenea, are argintul olimpic la Jocurile din anul 1988, respectiv un argint la EuroBasket 2009, alături de Serbia. În fine, are câte un titlu european și unul mondial în calitate de antrenor asistent.

Text publicat în revista CSU Fans Magazin – numărul 150

1 comentarii On Întâmplări din cariera și viața lui Dusan Ivkovic

  • Draga Adi,
    Excelent articol. Ma bucura prezentarea lui „Duda” mai ales ca si eu il consider drept unul din monstrii sacrii ai baschetului european si mondial, cu care m-am intersectat de foarte multe ori, si nu numai. Dar,….
    Sa ne aducem aminte si de Alexander „Atza” Nicolics, Mirko Novosel, Ranko Zeravitza, Svetislav Pesic, cu scuzele de rigoare fata de cei pe care i-am omis.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.