Informații despre Basketball Champions League – ediția 2019/20

Basketball Champions League este principala competiție continentală la nivel de club organizată sub egida FIBA în Europa. Alături de amintitul for, ca parte organizatorică, figurează zece ligi naționale de pe bătrânul continent.

Patrick Comninos, CEO-ul BCL, a anunțat în cadrul unui podcast că în sezonul 2019/20 vor interveni modificări referitor la tururile preliminare ale acestei întreceri. Este unica modificare pe care Basketball Champions League o va avea raportat la precedentele ediții.

În sezonul 2019/20, numărul de tururi preliminare se reduce de la trei la două. Acestea se joacă în dublă manșă eliminatorie. Iată programul celor două tururi preliminare:

Turul 1
Manșa 1 – 17/18 septembrie
Manșa 2 – 21/22 septembrie

Turul 2
Manșa 1 – 24/25 septembrie
Manșa 2 – 28/29 septembrie

Opt echipe vor avansa în faza grupelor de pe urma celor două tururi preliminare. Este încă neclar numărul formațiilor acceptate în preliminarii. Este limpede că numărul maxim poate să fie de 32, iar minimul de 24.

Formațiile eliminate în preliminariile Basketball Champions League au dreptul să aleagă dacă vor juca în grupele FIBA Europe Cup ori participarea lor pe plan continental se încheie prin eliminarea din competiția superioară valorică.

În faza grupelor vor fi înscrise, direct, 24 de echipe. Acestora li se alătură cele opt câștigătoare ale turului al 2-lea preliminar, rezultând un număr de 32 formații. Acestea sunt repartizate în patru grupe de câte opt echipe. Se joacă în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă, rezultând 14 etape. Faza grupelor demarează pe 8 octombrie anul curent și se încheie pe 5 februarie 2020.

Primele patru clasate în fiecare grupă se califică în playoff. Acesta include optimile și sferturile de finală, care se dispută în dublă manșă eliminatorie fiecare. Cele patru învingătoare avansează la Final Four, eveniment programat a se desfășura între 1 și 3 mai 2020.

Similar sezonului 2018/19, echipele sunt premiate pe baza rezultatului obținut în competiție. Iată cum se premiază:

Locul 1 – un milion euro
Finalista – 400.000 euro
Locul 3 – 200.000 euro
Locul 4 – 140.000 euro
Sfertfinalistele – 100.000 euro
Echipele calificare în optimi – 70.000 euro
Echipele eliminate în faza grupelor – 50.000 euro

Conform deciziei Consiliului Director al Federației Române de Baschet din 22 mai anul curent „se pot inscrie in BCL campioana si vicecampioana LNBM iar in FIBA Europe Cup castigatoarea Cupei Romaniei si locul 3 din LNBM.”

De aici rezultă că CSM CSU Oradea va fi înscrisă în Basketball Champions League. BC CSU Sibiu este eligibilă pentru ambele competiții (vicecampioana în BCL, câștigătoarea cupei în FIBA Europe Cup), iar U-BT Cluj-Napoca este eligibilă pentru FIBA Europe Cup. Este posibil ca SCM U Craiova să fie înscrisă în FIBA Europe Cup. În altă ordine de idei rămâne de văzut dacă România va beneficia de două locuri în Basketball Champions League.

Conform declarațiilor lui Patrick Comninos, pe data de 21 iunie anul curent va avea loc o ședință a Board-ului Basketball Champions League în cadrul căreia se va definitiva lista echipelor participante în ediția 2019/20 a competiției. Probabil la începutul lunii iulie se va desfășura tragerea la sorți a jocurilor din preliminarii, respectiv a componenței grupelor.

1 comentarii On Informații despre Basketball Champions League – ediția 2019/20

  • Interesant…
    Probabil Oradea in turul 2 preliminar, iar Sibiul din turul 1. E bine ca ambele pot continua in EuropeCup daca rateaza preliminariile BCL.
    Lucrurile se mai pot schimba, am inteles ca pe la Cluj bate vant de EuroCup si urmeaza (sau au facut deja) cerere pentru un wild card (financiar si logistic – sala/aeroport – nu sunt probleme, discutia ramane pe plan sportiv). Daca vor fi admisi (desi eu cred ca sansele sunt mici anul acesta), se deschide un loc si pentru Craiova…

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.