IMPORTANT! 14 modificări de regulament intră în vigoare la startul sezonului 2018/19

FIBA a anunțat că a aprobat 14 propuneri de modificare de regulament în jocul de baschet. Ședinta Central Board-ului, desfășurată în 6-7 iunie anul curent, la care au participat experți FIBA, NBA și NCAA, a cuprins analiza a 32 propuneri de regulament. Comisia Tehnică FIBA a revizuit toate propunerile și a decis să aprobe 14 dintre ele.

În cadrul comunicatului oficial, FIBA a anunțat că au fost consultate două organisme importante în vederea găsirii soluțiilor optime pentru fluidizarea jocului de baschet. Este vorba despre FIBA Players’ Commission și World Association of Basketball Coaches (WABC).

Cele 14 propuneri aprobate vor intra în vigoare la data de 1 octombrie 2018 (mai exact la startul oficial al sezonului competițional 2018/19).

Cele mai importante modificări aprobate

Articolul 17 - Repunerea mingii în joc

În ultimele două minute din timpul de joc al sfertului 4 și al oricărei reprize de prelungiri, înaintea repunerii mingii în joc, arbitrul are obligația de a atrage atenția jucătorului aflat în defensivă, dacă acesta calcă linia de margine a terenului, că acest lucru este interzis. Dacă jucătorul respectiv nu se supune avertismentului el va fi sancționat cu fault tehnic.

Articolul 36 - Faultul tehnic

Dacă se dictează fault tehnic împotriva unei echipe, această sancțiune se penalizează cu aruncare liberă. După executarea aruncării libere jocul se va relua cu posesia mingii acordată echipei care ar fi beneficiat de ea înaintea situației de fault tehnic. Cu alte cuvinte nu se mai dictează aruncare liberă și posesie în caz de fault tehnic ci doar aruncare liberă!

Articolul 29 - 24 secunde

Dacă jocul este oprit de un arbitru pentru schimbarea posesiei, timpul de atac se va reseta după cum urmeză:

– dacă repunerea are loc în jumătatea proprie a echipei care obține posesia se va acorda atac de 24 secunde
– dacă repunerea are loc în jumătatea adversă de teren a echipei care obține posesie se va acorda atac de 14 secunde

În ultimele două minute ale sfertului 4 și ale fiecărei reprize de prelungiri, dacă echipa care are posesia solicită timp de odihnă, antrenorul acestei echipe are dreptul să aleagă între:

– repunerea mingii la linia de repunere din jumătatea adversă de teren și va avea un timp de atac de 14 secunde dacă la momentul solicitării timpului de odihnă avea mai mult de 14 secunde pe timpul de atac
– repunerea mingii la linia de repunere din jumptatea adversă de teren, iar timpul de atac nu va fi resetat, adică vor rămâne atâtea secunde pe timpul de atac câte au fost înaintea timpului de odihnă, dacă erau 13 sau mai puține la momentul respectiv
– repunerea mingii din propria jumătate de teren cu atac de 24 secunde sau așa cum este descris în regulament funcție de situație

Aticolul 39 - Bătaie pe teren

Indiferent de numărul descalificărilor impuse în funcție de caz, oficialii vor dicta fault tehnic (B) antrenorului echipei implicate în încăierare. Oricine din delegația unei echipe, inclus în lista oficială, părăsește banca tehnică și este implicat activ în încăierare va fi descalificat (D), indiferent de rolul său în echipă.

Cele 14 modificări de regulament ce vor intra în vigoare de la 1 octombrie 2018 pot fi lecturate, în limba engleză AICI.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.