Harden îl domină pe Curry, dar Golden State poate să trăiască cu această situație

James Harden este de departe cel mai eficient jucător în relația unu la unu în sezonul 2017/18. Potrivit datelor statistice colectate de companiile angajate de NBA pentru acest lucru „omul barbă” a înscris 877 puncte în situații de „isolation”, adică în acțiunile create de Houston cu scopul de a-l lăsa pe numărul 13 în situația de unu la unu cu apărătorul său.

Situația de „isolation” se referă la faptul că toți ceilalți patru jucători din echipa aflată în ofensivă se poziționează în teren în așa fel încât să îi creeze spațiu omului cu mingea de a-și ataca apărătorul direct. Scopul celorlalți patru jucători din atac este să-și forțeze apărătorul direct să se îndepărteze cât mai mult posibil de omul cu mingea.

De cele mai multe ori ceilalți patru jucători se retrag pe linia de fund a terenului și caută să se elibereze de adversarul direct, de obicei pe semicerc, pentru a primi mingea în scopul unei aruncări necontestate. Prima opțiune rămâne însă acțiunea unu la unu a omului cu mingea.

Un exemplu în acest sens găsiți în imaginile de mai jos pentru a înțelege mai bine această noțiune, probabil cea mai simplistă din jocul de baschet. Totuși, este o armă extrem de importantă în NBA (devine tot mai frecvent utilizată și în Euroligă), una la care se apelează cu frecvență atunci când o echipă are în componență un jucător capabil să facă diferența în relația unu la unu.

Cert este că Mike D’Antoni este un antrenor excepțional pentru faza ofensivă. Reamintim că actualul tehnician al lui Houston Rockets a ghidat o altă forță ofensivă ce a fascinat lumea baschetului. Este vorba despre Phoenix Suns cu Steve Nash în postura conducătorului de joc.

Locul 2 în această ierarhie în sezonul regulat i-a revenit lui LeBron James. Acesta a avut 500 de puncte din astfel de situații, adică aproape jumătate din reușitele lui Harden. Această diferență scoate cât se poate de mult în evidență capacitatea amintitului jucător de a-și învinge adversarul direct. Este un indicator elocvent cu privire la cine este cel mai periculos jucător de unu la unu de perimetru din jocul de baschet la ora actuală.

Meciul 1 al finalei Conferinței Vest a scos în relief acest aspect. Potrivit ESPN, planul de joc al texanilor a fost de a-l pune pe Harden cât de des posibil în situații de unu la unu. De cele mai multe ori apărătorul său a fost Stephen Curry, un jucător recunoscut pentru problemele pe care le întâmpină în defensivă. De altfel, Steph a admis că după o absență de șase săptămâni cauzată de o accidentare la genunchi (MCL) se simte vulnerabil în mișcarea laterală. Element important pentru oricine se află în defensivă.

Harden a totalizat 41 puncte în Meciul 1, pierdut de Rockets cu scorul de 106-119. El a avut 26 situații de isolation în atac. Jumătate dintre acestea s-au consemnat împotriva lui Stephen Curry. Harden a avut o medie de 1.31 puncte/posesie din acțiuni de isolation, ceea ce reprezintă o cifră impresionantă.

Una cu care însă Golden State poate și vrea să trăiască. Curry a declarat la conferința de presă de după Meciul 1 că este conștient de această situație și că se simte confortabil cu ideea că el face tot ce poate pentru a îngreuna acțiunile lui Harden. Până la urmă defensivele lui Minnesota și Utah au avut aceeași problemă, Harden având 41, respectiv 44 puncte în meciul de deschidere al acelor serii.

Așadar, strict matematic vorbind, Curry nu a fost cu nimic inferior oamenilor care auprimit sarcina de a se apăra individual la Harden din celelalte echipe care au întâlnit Rockets în playoff-ul NBA 2018. Sigur că aici vorbim deja despre alt nivel, unde se presupune că e nevoie de altceva, însă la ora actuală staff-ul tehnic al campioanei NBA este orientat spre alte aspecte în apărare.

Cel mai important pentru Golden State Warriors este modul în care se apără la ceilalți jucători. Houston Rockets dispun de o mulțime de arme la semicerc, însă atât timp cât apărarea californienilor îi împiedică pe aceștia să-și intre în ritm par să fie dispuși să îi permită lui Harden să atace de câte ori dorește.

De altfel, Harden a terminat Meciul 1 cu șapte pase decisive. Niciuna din pasele sale decisive nu s-a dus la semicerc. Rockets, fără linia statistică a numărului 13, au avut 8/28 la aruncările de trei puncte. Sub 30%. Insuficient pentru a pune în dificultate pe Golden State Warriors. Practic elevii lui Kerr i-au permis lui Harden să-și facă numărul, luându-i însă pasa la semicerc.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.