Golden State dorește să-i păstreze pe Durant și Thompson. Ce înseamnă acest lucru?

Golden State Warriors au anunțat că vor face tot posibilul să-i păstreze pe Kevin Durant și Klay Thompson. Ambii au suferit accidentări foarte grave în finala NBA 2019, ei aflându-se în momente de răscruce ale fabuloaselor cariere pe care le parcurg în liga profesionistă nord-americană de baschet masculin.

Kevin Durant are 12 sezoane la activ în NBA. El a jucat în primii nouă pentru Seattle SuperSonics / Oklahoma City Thunder, perioadă în care a jucat o finală. KD s-a alăturat lui Golden State Warriors în vara anului 2016 din postură de agent liber. El a fost MVP al finalelor din 2017 și 2018, câștigând primele sale inele de campion.

Durant a suferit o ruptură de tendon achilian la piciorul drept în sfertul 2 al Meciului 5 din finala NBA, la prima aparițe pe teren de la revenirea după o pauză de o lună, cauzată de o accidentare la gambă (conform celor anunțare de Warriors). El a fost deja operat și în curând va începe programul de recuperare.

La ora actuală Kevin are opțiunea să intre în contractul cu Golden State Warriors pe sezonul 2019/20 și să încaseze 31.5 milioane dolari. Acest salariu este garanta dacă el optează să-l ducă la bun sfârșit chiar dacă sunt șanse mici ca Durant să joace vreun minut în stagiunea următoare.

Klay Thompson a fost ales de Golden State Warriors în NBA Draft 2011. El are opt sezoane la activ alături de formația californiană și a ratat un singur meci în playoff-ul NBA de la debutul său alături de Warriors, disputând cinci finale și câștigând trei titluri de campion.

Thompson a suferit o ruptură de ligament încrucișat anterior (ACL) la genunchiul piciorului stâng în Meciul 6 al finalei NBA. El absentase din cauza unei accidentări la Meciul 3 al seriei dintre Golden State și Toronto. Klay va fi operat, după care va începe programul de recuperare.

În prezent, Thompson este agent liber nerestricționat. El are opțiunea să negocieze cu orice echipă dorește, însă potrivit prevederilor actuale ale contractului colectiv de muncă existent, cel mai mare salariu, dacă semnează un angajament pe termen lung, îl poate primi de la Golden State.

Bob Myers, managerul general, respectiv Steve Kerr, antrenorul lui Golden State Warriors au fost chestionați de presa americană la încheierea finalei NBA 2019 de situația contractuală a celor două superstaruri. Ambii au declarat că se va face tot posibilul pentru a-i păstra pe Durant și Thompson.

Myers a spus că în opinia sa amândoi merită tot efortul, chiar dacă sunt accidentați la ora actuală. Kerr a precizat că este o situație unică și care probabil nu se va repeta vreodată, anume ca doi jucători de asemenea importanță să sufere accidentări atât de grave în meciuri consecutive, chiar la finalul sezonului. Cu toate acestea, Kerr a spus că Golden State va oferi tot sprijinul posibil celor doi jucători și că va încerca să-i păstreze pe ambii.

Potrivit regulilor existente, este interzis ca un reprezentant al unei echipe să facă afirmații concrete cu privire la valoarea contractelor pe care îl pot oferi. Cu alte cuvinte, este strict neregulamentar ca Myers sau Kerr să declare că Golden State va oferi contracte maxime celor doi jucători. Este însă de așteptat ca tocmai acest lucru să se întâmple, de pe urma declarațiilor făcute, în pofida faptului că se anunță un sezon 2019/20 extrem de complicat pentru Warriors, nu doar prin prisma posibilei absențe a lui Durant și Thompson, cât mai ales prin faptul că eventuala continuare alături de ambii va complica extrem de mult șansele echipei de a legitima jucători capabili să compenseze cu succes absențele de marcă.

Nu există temeri cu privire la efectele acestor accidentări. Totuși…

Se ridică un semn de întrebare și cu privire la capacitatea ambilor de a reveni la nivelul care i-a consacrat. În ultimii ani niciun jucător care a fost operat de ruptură de tendon achilian nu a revenit la nivelul anterior accidentării. Ruptura de ligament încrucișat la genunchi a devenit una mult prea frecvent întâlnită în baschetul profesionist, existând foarte multe exemple de jucători care nu au putut să-și atingă potențialul maxim după această accidentare.

Ce-i drept, medicina sportivă a evoluat spectaculos în ultimii ani. Nu este vreun secret că în trecut oricine ar fi suferit rupturi de tendon ori de ligament își încheia cariera de sportiv profesionist. Evident, evoluția medicinei sportive a venit în paralel cu evoluția laturii fizice și atletice a sportului. Viteza de deplasare și de execuție, intensitatea, agresivitatea și implicarea fizică au devenit aspecte elementare, fără de care sportul profesionist nu mai poate fi conceput la ora actuală. Toate aceste elemente sunt susținute și ajutate de evoluția medicinei sportive.

Cu toată stima și admirația pentru eforturile pe care Golden State trebuie (deoarece a girat acești jucători în pofida faptului că ambii aveau probleme medicale cunoscute premergător acestor accidentări grave), este firesc să se pună acest semn de întrebare. Mai ales că discutăm nu despre unul, ci despre doi jucători de maximă importanță.

Situația contractuală a celorlalți jucători de la Golden State Warriors

Stephen Curry are contract până în 2022. El va încasa 40.2 milioane dolari în 2019/20.

Draymond Green intră în ultimul an de contract. Acesta va avea un salariul de 18.5 milioane dolari în sezonul 2019/20.

Andre Iguodala intră în ultimul an de contract. El va încasa 17.1 milioane dolari în sezonul 2019/20.

Damian Jones și Jacob Evans au contract cu Warriors pe sezonul 2019/20. Cei doi vor consuma 4.3 milioane dolari din plafonul salarial al echipei.

Shaun Livingston și Alfonzo McKinnie au contract cu Golden State pe sezonul 2019/20, însă suma din contract nu este garantată. Primul ar trebui să primească 7.7 milioane dolari, iar al 2-lea ar avea 1.6 milioane dolari.

Quinn Cook și Jordan Bell au posibilitatea să continue dacă Golden State dorește acest lucru. Primul ar avea 1.9 milioane dolari în sezonul 2019/20, iar cel din urmă va avea 1.8 milioane dolari.

Kevon Looney, DeMarcus Cousins, Jonas Jerebko și Andrew Bogut sunt liberi de contract la ora actuală.

Plafonul salarial și completarea lotului de jucători

Prin prisma contractelor garantate – cele ale lui Curry, Green, Iguodala, Jones și Evans – Warriors depășesc borna 80 milioane dolari pe sezonul 2019/20 din plafonul salarial. Acesta urmează să fie anunțat de NBA, dar se preconizează că va fi puțin sub 110 milioane dolari/echipă. Dacă Warriors continuă cu Livingston și McKinnie, fără a se negocia o modificare a salariului, iar Cook și Bell vor fi păstrați, atunci se va ajunge undeva la 94 milioane dolari. Fără KD! Fără Klay!

În acest caz Warriors vor avea nouă jucători sunt contract, însă trebuie ținut cont de faptul că aici nu sunt incluși jucătorii de pozițiile 4-5. Durant, Cousins, Looney, Jerebko și Bogut nu sunt incluși aici. Practic singurii oameni mari ar fi Green, McKinnie și Bell, însă niciunul nu este pivot.

Așadar, situație foarte complicată pentru Golden State. Dincolo de problemele de sănătate, dacă Durant și Thompson continuă alături de Warriors, se preconizează mari dificultăți în construirea unei echipe competitive. Firește, nu este exclusă varianta atragerii unor veterani pe salarii minime, dispuși să vină atrași de șansa de a lupta pentru un eventual titlu NBA.

Cert este că și din punct de vedere baschetbalistic se preconizează probleme pentru trupa lui Kerr. Spacing-ul este cu totul altul fără niște shooteri de senzație, dincolo de valoarea intrinsecă a grupului. Prin urmare, defensivele îl vor hărțui pe Stephen Curry, un alt jucător cu probleme cu accidentările și care va primi „atenție specială” din partea majorității defensivelor adverse.

Iată de ce nimeni nu își dorește în aceste momente să fie în locul lui Bob Myers și Steve Kerr. Dar probabil nici în pielea lui Steph Curry nu sunt mulți care și-ar dori să fie.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.