Generația 97 a contribuit major la succesul din Croația. Nici veteranii nu s-au lăsat mai prejos!

Tridentul Cățe – Kuti – Nicolescu a avut un impact decisiv în istoricul succes repurtat de România la Zadar, în compania Croației. Meciul desfășurat vineri (23.02), contând pentru etapa a 3-a din campania de calificare la FIBA Basketball World Cup 2019 s-a încheiat cu scorul de 58-56.

Cei trei jucători, lideri ai generației 1997 și după cum se pare noii lideri ai primei reprezentative a României, au avut contribuții consistente în partida amintită. Emi Cățe a realizat un double-double și a fost cel mai eficient jucător al echipei. Nandor Kuti a fost cel mai bun marcator, iar Bobe Nicolescu a fost al 2-lea om al echipei la recuperare și eficiență.

Kuti a fost titularizat la poziția 3 și a bifat 29 minute, jucând în debutul partidei la perimetru alături de GiordanWatson și Andrei Mandache. El a jucat ulterior și la pozițiile 1/2. Nandi a totalizat 16 puncte, 4 recuperări, 3 pase decisive cu 4 posesii pierdute pentru 11 la eficiență și -6 la +/-.

Cățe a început meciul pe bancă. El a fost trimis în teren pe parcursul penultimului minut din secvența inaugurală și nu a mai ieșit de pe parchet până la final. În cele 32minute de joc, Emi a totalizat 13 puncte, 14 recuperări (4 ofensive), 5 capace și a terminat cu 22 la eficiență, respectiv cu 3 la +/-.

Nicolescu a intrat în joc pe parcursul primului act. Acesta a petrecut aproape 26 minute în teren și a totalizat 7 puncte, 6 recuperări și 2 intercepții pentru 13 la eficiență. Bobe a terminat cu 1 la +/-.

Dacă adăugăm contribuția lui Titus Nicoară – 11 la eficiență – la indicele de eficiență cumulat de cei trei, ajungem la o sumă de 57 puncte de eficiență acumulate de cei patru. Croația a terminat cu un indice de 51 la eficiență/echipă.

Andrei Mandache a avut 1/12 la aruncările din acțiune și 2/5 la linia de pedeapsă. Căpitanul echipei naționale a fost însă principalul creator, bifând 5 pase decisive, cel mai activ jucător la intercepție, cu 3 mingi câștigate și unul dintre principalii recuperatori, cu 6 mingi culese la panou.

Giordan Watson a avut 1/9 la aruncările din acțiune și a pierdut posesia mingii de cinci ori.

În pofida impreciziei de la finalizare, cei doi jucători – cei mai vârstnici din echipă – au avut contribuții remarcabile în momente cruciale. Mandache a înscris singurul său coș din acțiune într-un moment deosebit de important. Watson a transformat două aruncări libere într-un alt moment de impact major al meciului. În plus, amândoi au avut plus la +/-. Mandache a terminat cu 4, iar Watson cu 3.

De notat că antrenorul Zare Markovski a rotit zece jucători în partida de la Zadar. Andrei Mandache a avut 36 minute, iar Cățe a bifat 32. Kuti a avut 29 minute, pentru ca Nicolescu și Giordan Watson să aibă câte 26. Nicoară a petrecut 17 minute în teren, iar Iulian Orbeanu a avut 15 minute. În fine, Radu Paliciuc a totalizat zece minute, Alex Olah a avut opt, iar Mirel Dragoste a petrecut trei minute în teren.

Aici trebuie remarcat faptul că naționala României a jucat aproximativ opt minute cu patru jucători de perimetru în acest meci. Antrenorul Zare Markovski a avut doar doi jucători de poziția 5 și doi de poziția 4. Ceilalți opt jucători de pe foaia de arbitraj au fost jucători de perimetru. Acest lucru se datorează și faptului că Vlad Moldoveanu și Rolland Torok sunt accidentați.

Trebuie notat faptul că România a terminat meciul de la Zadar cu 50% la linia de pedeapsă, irosind zece aruncări libere. Mai important este însă faptul că defensiva vulturilor a ținut adversarul la un procentaj de 28% la aruncările din acțiune. Acest lucru, adică o apărare atât de eficientă, poate fi realizat numai cu un efort colectiv. La fel cum tot ce s-a enumerat mai sus evidențiază că victoria se datorează contribuției fiecărui component al echipei. Ajunge să eliminăm o singură realizare și meciul s-ar fi terminat cu înfrângere.

Foto: FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Generația 97 a contribuit major la succesul din Croația. Nici veteranii nu s-au lăsat mai prejos!

  • Cei trei sunt piatra de temelie a unei noi reprezentative care peste 3- 5 ani speram sa fie conturatât pe deplin.
    Melanjul elanului cu experiență celorlalți este obligatorie.
    Lipsa jucătorilor de vârstă mijlocie cu potential obliga la un schimb de generații accelerat.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.