Generația 2001 din baschetul feminin maghiar are o vară de excepție

Generația 2001 din baschetul maghiar feminin a reușit o vară extraordinară. Înscrisă în două competiții de anvergură, această generație a obținut rezultate impresionante, ce confirmă eforturile depuse în baschetul juvenil din Ungaria.

În perioada 21-29 iulie 2018, la Minsk (Belarus), a avut loc Campionatul Mondial U17 feminin. La această competiție au luat parte 16 echipe naționale de pe mapamond. Calificarea pentru acest eveniment s-a făcut pe baza rezultatelor înregistrate la competițiile continentale din vara anului 2017. Generația 2001 a baschetului maghiar feminin a cucerit medalia de argint la Campionatul European U16 feminin Divizia A – ediția 2017, desfășurat la Bourges.

Maghiarele s-au clasat pe locul 4 la Campionatul Mondial U17 feminin – ediția 2018, de la Minsk. Ele au avut următorul parcurs:

Faza grupelor (trei victorii, nicio înfrângere)
vs Argentina, scor 85-61
vs Noua Zeelandă, scor 68-60
vs Spania, scor 57-56

Optimi de finală, vs Angola, scor 88-48
Sferturi de finală, vs Japonia, scor 74-62
Semifinale, vs SUA, scor 39-84
Finala mică, vs Australia, scor 51-57

Așadar, cu cinci victorii în primele cinci partide disputate, Ungaria a pătruns în semifinalele competiției de la Minsk. Apoi a pierdut cu SUA și Australia, fiind devansată în clasamentul final de aceste echipe, dar și de Franța (în fața căreia pierduse finala Campionatului European U16 din 2017).

În perioada 4-12 august 2018, la Udine (Italia), se dispută Campionatul European U18 feminin Divizia A. La această întrecere au luat startul 16 echipe. Sistemul este cunoscut, pe bătrânul continent existând două eșaloane valorice (plus competiția țărilor mici). Maghiarele au luat startul în Divizia A în actuala ediție după ce în urmă cu un an, la competiția pe care au găzduit-o la Sopron, s-au clasat pe locul al 5-lea.

Echipa Ungariei s-a oprit în semifinale la competiția de la Udine. Iată parcursul vecinelor de la Vest:

Faza grupelor (două victorii, o înfrângere)
vs Slovenia, scor 67-42
vs Germania, scor 53-64
vs Letonia, scor 59-71

Optimi de finală, vs Croația, scor 63-58
Sferturi de finală, vs Franța, scor 69-61
Semifinale, vs Spania, scor 54-57

Duminică (12.08), Ungaria dispută finala mică la CE U18 feminin Divizia A. Oponent va fi Letonia, formație cu care s-a întâlnit deja, pierzând în faza grupelor.

Zece jucătoare și întreg staff-ul tehnic au făcut parte din delegația Ungariei la ambele evenimente în această vară. Este vorba despre:

Jucătoare – Angyal Barbara, Horvath Reka, Kovacs Georgina, Boros Berta, Vari Zita, Varga Aliz, Wentzel Nora, Manyoky Reka, Toth Franka și Kiss Angelika.
Staff tehnic – Volgyi Peter, Ivanyi Dalma, Gaspar David.

Cu siguranță așteptările sunt mari pentru Campionatul European U18 feminin Divizia A din vara anului 2019, însă cu bătaie mai lungă și cel mai important este ca un număr cât mai mare dintre reprezentantele generației 2001 să evolueze la nivel de seniori și să pună bazele primei reprezentative a Ungariei pentru viitor.

Foto: FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On Generația 2001 din baschetul feminin maghiar are o vară de excepție

  • Practic au ajuns sa se lupte cu cele mai mari scoli din Europa și restul lumii.
    Ungurii serioși și gospodari după Cum îi știm și de la noi reușesc ceea ce noua inca ne este interzis sa visam!

  • Pai noi, la o generație apropiată de 2001, în speta 2002 lăsăm acasă cea mai bună jucătoare, MVP turneului final la U16 2018. Scuza fiind că are o întindere, în realitate fiind vorba de faptul că coordonatorul loturilor feminine, duamna Svetlana, această Veorică a baschetului românesc, nu prea înghite echipa jucătoarei respective și pe antrenorul acestei. Jucătoarea este bine-merci, se antrenează cu echipa sa în aceste zile iar la CE ajung jucătoare ce au fost cu mult sub ea în timpul anului competițional. Despre asta e vorba, ungurii sunt serioși! In schimb, noi ne dâm cu tesla-n ouă, avem puține talente dar si pe acelea le marginalizăm dacă interesele o cer.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.