„Floare rară” – BK Opava este singura echipă angrenată în cupele europene care nu mizează pe străini

BK Opava, din Cehia, este singura echipă angrenată în ediția 2018/19 a cupelor europene, ce mizează în exclusivitate pe jucători autohtoni. Amintita grupare a înegistrat 14 jucători în grupele Basketball Champions League, mizând așadar, în exclusivitate pe jucători autohtoni.

Finalistă în precedenta ediție de campionat din Cehia, BK Opava a fost repartizată direct în faza grupelor în principala competiție continentală intercluburi, organizată sub egida FIBA. Clubul a fost înființat în anul 1945 și nu are niciun titlu național. Are două finale de campionat, una în 2001 și cealaltă în 2018. Opava a cucerit trei cupe ale Cehiei, în 1998, 2001 și 2003, pierzând alte două finale, în 2002 și 20017.

Opava a revenit în cupele europene prin prisma parcursului din precedenta ediție de campionat. A terminat sezonul regulat pe locul 2 și s-a calificat în finală, grație unui parcurs foarte bun în playoff. Astfel, se consemnează revenirea acestei echipe în cupele europene după o absență de 14 sezoane. Ultima participare a fost în ediția 2003/04 a EuroCup (la acea vreme Cupa ULEB).

Antrenorul principal al echipei este Petr Czudek. De altfel, întreg staff-ul tehnic este alcătuit din cehi.

De notat că nicio altă echipă angrenată în cupele europene nu are în exclusivitate doar jucători autohtoni. În Basketball Champions League, toate celelalte 31 de echipe aflate în grupe au cel puțin trei jucători străini. Trebuie evidenția faptul că vorbim despre o echipă din Republica Cehă. O țară cu tradiție bogată în baschet, dar care de la globalizare nu a fost niciodată o forță producătoare de jucători sau de rezultate în această disciplină sportivă.

În pofida lipsei de străini, Opava a avut un debut impresionant în Basketball Champions League. Amintita grupare a învins pe Nanterre 92, scor 74-67, în prima etapă, pe teren propriu. O săptămână mai târziu, Opava a cedat în fieful lui Fribourg Olympic, scor 79-97. Așadar, la ora actuală are un bilanț general de 1-1. În campionatul Cehiei, Opava are trei victorii și o înfrângere (eșecul a venit pe mâna lui CEZ Nymburk, campioana în exercițiu și forța dominantă în această țară).

Lotul de jucători al lui BK Opava poate fi consultat AICI. Media de vârstă a echipei este de 24 ani! Un alt aspect interesant constă în faptul că un singur jucător a fost legitimat de această echipă în vara anului 2018. Este vorba despre Jan Svandrlik, jucător venit de la Indian Hills Community College (NCAA). La capitolul plecări nu s-a consemnat niciuna!

Așadar, Opava nu este doar echipa ce mizează în exclusivitate pe autohtoni, ci este și gruparea care a operat cele mai puține modificări în lotul de jucători raportat la sezonul precedent între toate cluburile angrenate în cupele europene în sezonul 2018/19. Asta în condițiile în care, cu acest lot de jucători, Opava nu a avut participare în cupele europene în sezonul anterior. Așadar, cehii merg pe continuitate fără să ia în considerare faptul că în actualul sezon vor avea cel puțin 14 meciuri în cupele europene.

Foto: championsleague.basketball

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.