Oradea vs Mureș – Finală între antrenori români

Finala Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2015/16 opune pentru prima dată în ultimul deceniu și mai bine doi antrenori români. Va fi prima finală de campionat în ultimii 15 ani când doi români se duelează.

Situația este diferită în cazul celor două echipe calificate în finala campionatului, dar ambele sunt conduse la ora actuală de un tehnician autohton. După ce am enumerat mai multe lucruri ce aseamănă și apropie pe CSM CSU Oradea și BC Mureș, capitolul antrenori este radical diferit în cele două tabere.

Cristian Achim este cel mai longeviv antrenor din Liga Națională. El a preluat funcția de principal al CSM Oradea în luna noiembrie a anului 2009. De atunci vâlceanul în vârstă de 46 ani este la cârma Leilor Roșii. Are șapte ani în funcție și nu lasă impresia că s-a săturat ori că s-a instalat o rutină periculoasă. Omul lucrează cu aceeași implicare și pasiune afișată în prima zi de lucru la CSM.

Barnabas Szaszgaspar a avut o îndelungată activitate în calitate de antrenor asistent. El a ocupat această funcție în perioadele Deri Csaba, Srecko Sekulovic și Audrius Prakuraitis. A fost promovat la funcția de principal după încheierea sezonului regulat al actualei ediții de campionat. Așadar, Szaszgaspar are cea mai puțină experiență posibilă în noua funcție. O ocupă de o lună și jumătate.

În urmă cu un an protagonistele finalei au fost conduse de doi antrenori străini. Este vorba despre interimarul Sașa Ocokoljic și despre Audrius Prakuraitis. În anul 2013 a fost un alt caz cu doi antrenori străini. A fost cazul regretatului Dado Arnautovic și a lui Srecko Sekulovic, pentru ca în 2012 același Arnautovic să se dueleze cu Predrag Badnjarevic. În 2009 s-a consemnat un alt duel între doi tehnicieni proveniți din alte țări. Este vorba despre Dado Arnautovic și Dragan Petricevic, pentru ca, în 2008, același Arnautovic să se dueleze cu Tab Baldwin. În anul 2006, Mladen Jojic s-a duelat cu Miodrag Perisic.

În 2014 s-a consemnat singura dată în ultimele patru ediții de campionat când un român se califică în finală. A fost cazul aceluiași Cristian Achim.

Ultimul antrenor român devenit campion a fost Marcel Țenter. Acest lucru s-a întâmplat în 2011.

În anul 2007, regretatul George Ziguli s-a duelat cu Mladen Jojic.

În ultimii ani de șase ori a fost o finală între un români și un străin, iar de alte șase ori a fost o finală între doi străini.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.