Final Four-ul Euroligii masculine a ajuns la cea de-a 32-a ediție

Euroliga masculină programează turneul final, de tip Final Four, în perioada 17-19 mai anul curent. Evenimentul se va desfășura în premieră la Vitoria, Spania, în Fernando Buesa Arena.

Sala are o capacitate de 15.716 locuri și a găzduit anterior finala Cupei Saporta în 1996, respectiv turneul final al EuroCup în 2010. Amintitele competiții au fost considerate, în acele vremuri, a 2-a ca valoare în baschetul european la nivel de club, secondând Euroliga masculină.

Fernando Buesa Arena a găzduit turneul de Cupa Spaniei în patru rânduri, însă este evident că evenimentul din luna mai a acestui an va fi cel mai important din istorie organizat aici. Recordul de asistență la un meci de baschet s-a consemnat pe data de 3 ianuarie 2016, la un meci cu Real madrid. Au asistat 15.544 spectatori plătitori de bilet.

Euroliga masculină, cunoscută anterior sub denumitea de Cupa Campionilor Europeni, se află la cea de-a 62-a ediție din istorie. Va fi a 32-a ediție din istoria Final Four-ului, prima organizându-se în anul 1988, la Flanders Expo din localitatea belgiană Ghent.Competiția a fost câștigată de Olimpia Milano, după 90-84 cu Maccabi Tel-Aviv în finală. La primul Final Four au mai jucat Partizan Belgrad și Aris Salonic.

Sezonul 2018/19 este cel de-al 19-lea organizat de către Euroleague Basketball, o companie privată stabilită la Barcelona, Spania. Totodată, acesta este cel de-al 3-lea sezon organizat sub formă de ligă în adevăratul sens al cuvântului (incluzând sezon regulat ce cuprinde jocuri în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă, playoff și Final Four).

În întreaga istorie a Euroligii masculine au triumfat 21 de echipe. Cele mai multe trofee îi aparțin lui Real Madrid, echipă ce a câștigat inclusiv ultima ediție desfășurată. Ibericii au zece trofee și au disputat 18 finale.

Lista celor mai titrate echipe din istoria Euroligii masculine este completată de CSKA Moscova – 7 trofee, Maccabi Tel-Aviv și Panathinaikos Atena – 6 trofee fiecare, Pallacanestro Varese – 5 trofee, Olympiacos Pireu, Olimpia Milano, Rigas ASK, KK Split – câte 3 trofee, FC Barcelona, Virtus Bologna, Pallacanestro Cantu și Cibona Zagreb – câte 2 trofee, respectiv Fenerbahce Istanbul, Dinamo Tbilisi, Joventut Badalona, Zalgiris Kaunas, Bosna Sarajevo, Virtus Roma, Partizan Belgrad și Limoges CSP – câte un trofeu fiecare. Alte șapte echipe au disputat cel puțin o finală de Euroligă.

Spania și Italia sunt țările cu cele mai multe titluri de Euroligă. Fiecare a câștigat câte 13. Ibericii au trei echipe, iar italienii au cinci echipe care au obținut cel puțin un trofeu.

Podiumul este completat de Grecia, cu 9 trofee împărțite de două echipe. Uniunea Sovietică are opt trofee, Iugoslavia are șapte, Israel are șase, Rusia a obținut trei trofee, iar Turcia, Franța și Lituania au câștigat câte un trofeu fiecare.

România a fost reprezentată în Euroliga masculină sub egida Euroleague Basketball de doi jucători. Primul este Virgil Stănescu, cel care a evoluat pentru Opel Skyliners Frankfurt în sezonul competițional 2001/02. Al 2-lea este Vlad Moldoveanu, care a jucat pentru PGE Turow Zgorzelec în sezonul 2014/15, respectiv Stelmet Zielona Gora în stagiunea 2015/16.

Notă
Materialul a fost publicat în revista CSU Fans Magazin Nr. 200 – omologată de Guiness World Records drept cea mai mare revistă tipărită din lume.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.