Fault jos sau apărare la plus trei cu zece secunde înainte de final și doar două faulturi de echipă?

CSM CSU Oradea a învins Sakarya BSB, scor 86-84, într-un meci contând pentru etapa a 3-a din sezonul regulat al FIBA Europe Cup – ediția 2018/19. Campioana României a fost protagonistă a unuia dintre cele mai spectaculoase meciuri din acest început de sezon.

După o perioadă destul de lungă în care nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor și statutului, pe de o parte din cauza problemelor de efectiv, pe de alta din cauze greu de elucidat, formația pregătită de Cristian Achim a reamintit încă o dată orădenilor (și nu numai) iubitori de baschet, cât poate să fie de plăcut cu să fii contemporam cu această echipă, pentru numeroasele seri superbe pe care ea le-a oferit în ultimii ani.

Pe de altă parte, pentru că așa se cuvine unora care pretindem că ne preocupă jocul de baschet, nu putem să nu punem întrebarea aflată pe buzele tuturor celor care au urmărit spectaculosul meci de la Arena Antonio Alexe din ultima seară a lunii octombrie anul curent:

De ce nu a faultat Oradea la scorul de 84-81?

1. A dorit să se apere?
2. S-a cerut fault, dar apărarea nu a respectat indicațiile antrenorului?

Cum e posibil ca o echipă atât de atentă la detalii, care îl pune pe pivot (Arturas Valeika) să efectueze repunerea mingii în joc la scorul de 82-81, deoarece este cel mai modest jucător dintre cei cinci aflați pe parchet la situația respectivă de joc de la linia de pedeapsă, să nu facă fault la plus trei pe tabela de marcaj atunci când în echipa adversă joacă Toney Douglas, un jucător cu șapte sezoane în NBA și care greșește ca orice om (vezi posesia pierdută, pasă greșită cu pivotul, la 82-81), dar căruia îi curge gheață prin vene?

Dacă e principiu, cum este cazul la Gregg Popovich, cel care a pierdut un titlu NBA din refuzul de a faulta la plus trei pe tabela de marcaj, atunci nu mai e nimic de adăugat. Asta e viziunea omului și nu mai ai ce să adaugi. Principiile nu le comentăm, deoarece ele nu se schimbă.

Dar, dacă s-a cerut fault și nu s-a făcut, mai ales că erau mai puțin de 11 secunde de joc, iar Oradea avea două faulturi de echipă, adică putea să fragmenteze jocul cu două faulturi jos (de regulă în acest gen de situație primul fault se face imediat după repunere) și apoi să-l comită pe al 3-lea pentru a trimite adversarul la linia de pedeapsă cu scopul e a preveni o aruncare de trei puncte, atunci e o problemă. Una de indisciplină tactică. Pentru că apărătorul era chiar lângă omul cu mingea. Așadar îi era imposibil să nu faulteze dacă chiar dorea acest lucru.

Se ridică și un alt semn de întrebare. Cât se poate de întemeiat. Raportul recuperărilor a fost de 41-25, cu 18-5 la cele ofensive. Ambele în favoarea turcilor. Așadar, o ratare (intenționată, dar regulamentară) la cea de-a 2-a liberă avea mari șanse să fie recuperată de Sakarya. Și după recuperare ofensivă în general se creează haos, adică apărarea are probleme în a controla toți adversarii.

Mai este o variantă, dar nu aș dezvolta prea mult această posibilitate. Teama de a faulta, de a nu fi sancționat cu greșeală antisportivă. Știm că în ultimii ani arbitrajul este în permanentă schimbare, iar la început de sezon, când sunt atâtea detalii de pus la punct în jocul echipelor, e posibil ca lipsa exemplelor suficiente și concludente de astfel de situații să fie o cauză care îți creează o oarecare teamă de a interveni cu fault.

Din păcate pe filmarea meciului este redat timeout-ul turcilor. Nu avem imagine și sunet cu timeout-ul orădenilor pentru a ne lămuri ce s-a discutat.

Meciul, nu doar pentru cele discutate aici, dar mai ales pentru spectacolul oferit de cele două protagoniste, poate fi revăzut în link-ul alăturat.

Firește, e ușor să discutăm la rece. Chiar dacă subsemnatul nici acum nu are convingerea că ar alege una dintre variante în detrimentul alteia, ținând cont de toate cele enumerate mai sus.

Sigur că în ansamblu tot ce contează este rezultatul final. De această dată favorabil campioanei României. Însă lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. Dacă e principiu, tinzi să devii previzibil. Dacă nu se respectă indicațiile antrenorului e și mai grav, pentru că vorbim despre indisciplină tactică. Dacă e o situație specifică acestui meci (dominația categorică a turcilor la recuperare) atunci ne rămâne să așteptăm o situație similară cu un alt tip de adversar și altă desfășurare a lucrurilor pentru a avea o idee mai clară în acest gen de situație.

Foto&video: FIBA.basketball

1 comentarii On Fault jos sau apărare la plus trei cu zece secunde înainte de final și doar două faulturi de echipă?

  • Normal ar fi fost sa failteze. Celelalte doua variante imi par doar niste teorii.
    Parerea mea este ca le- a trecut glontul pe linga timpla.
    Oricum am avut noi ca spectatori de cistigat.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.