Fără Moldoveanu și Torok. Cu problemele medicale ale lui Orbeanu. România apelează la Bogdan Popa. Care a livrat!

Are doar patru coșuri de trei puncte înscrise în Liga Națională de baschet masculin a României. Bogdan Popa a fost o armă deosebit de importantă a primei reprezentative a Vulturilor în faza a 3-a din precalificările FIBA EuroBasket 2021.

Sportivul originar din Ploiești, născut pe 4 iunie 1997, a fost component de bază al naționalei a României la Campionatul European U20 masculin Divizia B – ediția 2017, de la Oradea, unde a evoluat sub comanda actualului său antrenor la prima reprezentativă, Tudor Costescu. Reamintim că România U20 masculin a câștigat acea competiție!

El a debutat în naționala de seniori pe parcursul calificărilor la FIBA Basketball World Cup 2019, sub comanda lui Zare Markovski. A bifat două apariții și a contabilizat 16 minute de joc.

Popa a făcut parte din prima reprezentativă în trei dintre cele patru partide din faza a 2-a a precalificărilor FIBA EuroBasket 2021. A fost utilizat doar în partida cu Kosovo, de la Oradea, când Emi Cățe a lipsit din cauza unei accidentări. Bogdan a jucat atunci cinci minute, fără să se facă remarcat.

În condițiile absențelor lui Vlad Moldoveanu și Rolland Torok, principalele opțiuni la poziția 4, respectiv a problemelor medicale pentru Iulian Orbeanu, reprezentativa României a rămas cu Bogdan Popa principală și unică opțiune la această poziție.

Antrenorul Costescu a avut și de improvizat. Atunci când Bogdan Popa nu se afla pe parchet, Vulturii au evoluat cu Alex Olah la poziția 4. Jucătorul originar din Timișoara dispune de o aruncare bună de la distanță și semidistanță, astfel încât, cel puțin în anumite situații, poate fi utilizat la această poziție.

Revenind la Bogdan Popa, după ce a jucat 16 minute în calificările FIBA World Cup 2019, respectiv cinci minute în faza a 2-a din precalificările FIBA EuroBasket 2021, după ce a marcat doar patru coșuri de trei puncte în întreaga carieră la nivelul Ligii Naționale, având deja patru sezoane în această competiție, sportivul originar din Ploiești a explodat în faza a 3-a din precalificări.

A avut un punct, două recuperări și o pasă decisivă în nouă minute la victoria din Cipru, pe 7 august. Ulterior a făcut ravagii din spatele semicercului. El a bifat 61 minute de joc în ultimele trei partide din această campanie și a avut 14/16 la aruncările din acțiune, incluzând 13/14 la cele de trei puncte. Așadar, în ultimele trei partide, Bogdan Popa a avut o singură ratare de pe semicerc și două ratări din acțiune pentru procentaje de 93% la trei puncte, respectiv 88% din acțiune.

În cinci apariții cumulate în precalificările FIBA EuroBasket 2021, Bogdan Popa a avut medii de 9.4 puncte, 2.2 recuperări, 1.4 pase decisive, 0.8 intercepții în 15 minute cu 74% la aruncările din acțiune, 81% la trei puncte, respectiv 60% la linia de pedeapsă. El a terminat campania cu 11.6 la eficiență și 5.8 la +/-.

Cifrele sunt impresionante. Mai ales dacă ținem cont de faptul că Bogdan nu a fost considerat sau măcar luat în considerare drept un jucător capabil să contribuie. A avut o șansă, una în care e cert că nu mulți în afara lui au crezut, a luat-o și a oferit un plus uriaș primei reprezentative a României.

Dincolo de cifre trebuie să înțelegem impactul pe care Popa l-a avut în ultimele trei meciuri. Fără îndoială meciurile României ar fi fost mult mai grele dacă el nu ar fi jucat și nu ar fi făcut-o în acest fel.

Înalt de 2.13 metri, în vârstă de 22 ani, Bogdan Popa a petrecut trei sezoane alături de CSM Steaua EximBank București și unul cu SCM U Craiova. A petrecut o parte a junioratului în Spania, alături de Unicaja Malaga. El a semnat în această vară cu SCM Timișoara, iar de pe urma celor consemnate sub tricolor este firesc să spunem că Bogdan Popa se mută în Banat extrem de optimist.

Foto: FIBA.Basketball

2 comentarii On Fără Moldoveanu și Torok. Cu problemele medicale ale lui Orbeanu. România apelează la Bogdan Popa. Care a livrat!

  • La Timisoara va avea sansa sa fie prima optiunea pentru jucatorul U 23 ceea ce este deja un pas inainte.
    Evolutiile sale ofensive in meciurile nationalei au fost cu adevarat impresionante.
    Multa Bafta si speram sa o tina tot asa!

  • Nu vreau sa fiu pesimistul de serviciu, dar…
    Statistica lui ofensiva spune si altceva, in 4 meciuri a avut urmatoarele cifre: 1/2 la 2 puncte si 13/16 la 3p!!! Da, procentajele sunt exceptionale, dar raportul dintre aruncarile de afara si cele din interior sugereaza o limitare absolut ingrijoratoare, inversa pentru un jucator de 2.13… Eu ma indoiesc foarte mult, ca avand doar arma asta (sutul de afara), va reusi sa reuseasca performante asemanatoare. Scoutingul este mult mai bun sau eficient in LNB, unde toata lumea stie pe toata lumea.
    Nu vreau sa fiu inteles gresit, as vrea ca realitatea sa ma contrazica, dar daca ma uit pe cifre si mai ma uit si la defensiva, revin la pesimismul de la inceput.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.