Exemplu din Ungaria: Doi copii formați la Szombathely au ajuns campioni naționali la echipa orașului natal!

Falco Szombathely este noua campioană a Ungariei. Această echipă a avut 9-0 în playoff-ul din țara vecină cucerind cel de-al 2-lea titlu național din istorie.

Un aport consistent la acest succes l-au avut autohtonii Zoltan Perl și Benedek Varadi. Ambii sunt născuți la Szombathely, loc în care au deprins tainele baschetului și este singura echipă din Ungaria pentru care au evoluat. Amândoi sunt născuți în anul 1995, astfel încât se consemnează o situație cu adevărat rarisimă în jocul de baschet: doi colegi de generație la nivel juvenil au devenit campioni naționali la seniori alături de echipa orașului natal, a orașului în care au fost educați și formați din punct de vedere profesional.

Zoltan Perl, jucător cunoscut publicului din România pentru prestațiile de la EuroBasket 2017

Înalt de 1.95 metri, Perl este jucător de pozițiile 1-2-3. El a avut 18 puncte, 5 recuperări în meciul care a consfințit câștigarea titlului de către Falco Szombathely. În 23.2 minute pe meci, Zoli a avut medii statistice de 13.6 puncte, 4.1 pase decisive, 3.8 recuperări și a terminat sezonul cu procentaje de 52% la aruncările din acțiune, respectiv 93% la linia de pedeapsă, pentru 20.0 la eficiență în sezonul tocmai încheiat.

Înalt de 1.94 metri, Varadi este jucător de pozițiile 2-3. El a avut 12 puncte, 6 recuperări, 3 pase decisive în Meciul 3 al finalei. În 27.2 minute pe partidă, Beni a avut 11.7 puncte, 6.7 recuperări și 4.8 pase decisive, cu procentaje de 42% la aruncările din acțiune și 79% la linia de pedeapsă pentru 19.7 la eficiență în sezonul 2018/19.

Așadar, ambii au avut un aport major în meciul care a adus titlul național la Szombathely. De asemenea, atât Perl, cât și Varadi și-au adus aportul de-a lungul întregului sezon. Remarcabil rolul avut de ambii jucători maghiari în sistemul de joc al antrenorului sloven Gasper Okorn.

Benedek Varadi, jucător mai puțin talentat în raport cu colegul său de generație, însă posesor al unui IQ baschetbalistic deosebit, dublat de o voință ieșită din comun

De altfel, trebuie subliniat faptul că ambii joacă la perimetru și o fac adesea împreună. Rar se consemnează în primul eșalon baschetbalistic al României ca o echipă să apeleze în mod regulat la doi jucători români de pozițiile 1-2-3. Încă o dată, aici nu vorbim doar de jucători autohtoni, ci de jucători formați de echipa pentru care joacă!

Varadi joacă la prima echipă a lui Falco Szombathely din sezonul 2012/13. Perl a jucat pentru această echipă între 2012 și 2015. A trecut apoi la Capo D’Orlando și Treviso (Italia), respectiv Estudiantes Madrid (Spania), întorcându-se la Falco în cursul actualului sezon competițional. Inutil de adăugat ce înseamnă pentru acești tineri (ca de altfel pentru orice tânăr) să joace pentru echipa care l-a format și ce nivel de implicare au avut ambii în aceste condiții.

Într-o lume a sportului profesionist și materialist, noțiunea de loialitate și atașament față de propriul oraș aproape a dispărut. Tot așa cum a dispărut și răbdarea cluburilor față de propriile produse. Într-un campionat al Ungariei în creștere valorică spectaculoasă față de anii trecuți, Zoli Perl și Beni Varadi, alături de clubul Falco Szombathely, au predat o veritabilă lecție!

Foto: www.falcokc.com

7 comentarii On Exemplu din Ungaria: Doi copii formați la Szombathely au ajuns campioni naționali la echipa orașului natal!

 • Citesc cele doua site de baschet(24.secunde şi total.baschet)din Romania ca nu am altceva,dar sunteti penibilit de multe ori.chiar nu exista tineri de viitor ın tara asta?!dati vina numai pe cluburi şi federatie corect,dar voi faceti ceva ptr ei?!este greu sa i prezentati facand reportaje cu ei,nu numai cu Bobe şi Kuti?!ce frumos şi cu amanunte ati scris despre cei doi unguri,despre ROMANİ va este greu?!Diculescu,Tohatan,Casale,Gheorghe,Varna,Maciuca,Gavriloaie,Calenic,İonita,Dragoste,Badiu,Fometescu,Mureşan,İonescu,Brosse,ciotlauş,Coconea etc,despre ei puteti face cate un reportaj?!In LNBM din cate ştiu joaca 4 straini şi 1 roman cel putin,de ce ın echipa anului au fost puşi doar straini?!de ce nu vizitati loturile nationale sa stati de vorba cu cei implicati?!mergeti pe la cluburi,puneti video cu ei.

 • Cu tot respectul, cred ca nu vedeti esenta!
  Exemplul pe care incearca sa il sublinieze articolul nu cred ca are legatura cu ,,frictiunile,, istorice.
  Pur si simplu ar trebui sa crestem si noi baschetbalisti de valoarea celor doi amintiti, iar faptul ca ei sunt ambii din acelasi oras este o raritate.
  Bobe si Kuti au ajuns la un anumit nivel in tara. Mai sunt citiva care ne dau sperante ca vor ajunge ca ei.
  Insa diferenta intre un junior foarte bun si un senior decent este uriasa.

 • Articolul este bun,mesajul transmis este corect.bineınteles ca este drum lung şi cu final neştiut dinainte.ideea mea este ca aceşti tiner(slabi buni talentati sau nu)sa fie prezentati mai mult.La ınceputul sezonului majoritatea cititorilor erau de parere ca noua regula U23 va distruge spectacolul baschetbalistic dar parerea mea este ca nu a fost aşa.tinerii lui Dinamo ın meciul cu Timişoara ptr FinalFour,ın finala campionatului Tohatan şi Bobe au avut rol decisiv la caştigarea unui meci ptr echipele lor,doar cateva exemple.Trebuie sa le dam o şansa nu sai ınmormantam imediat.

 • Chiar pe acest site dupa fiecare etapa este pusa o statistica cu toti jucatorii U23. Atat aici, cat si pe TB am vazut mereu articole despre jucatorii U23 care au avut prestatii bune si suprinzator de bune. Cel mai bun exemplu e Diculescu.
  All star game-ul i-a avut in prim plan pe cei 2 lideri ai generatiei 97. Mie mi se pare ca jucatorii tineri primesc suficienta atentie din partea mass mediei si federatiei.

 • Poate ar fi bine sa o lasam mai usor cu valoarea strainilor din campionatul nostru.
  Asemenea prestatii precum la finala Oradea -Sibiu in meciul 2,3, 4 rar mi-a fost dat sa vad.
  Procentajele vedetelor platite cu bani multi din bugete locale frizeaza penibilul!
  Am urmarit turnee finale de U14, U16, U18 cu procentaje superioare!.
  Bai oameni buni despre ce vorbim aici.
  Cum sa cheltuim asemenea bani pentru astfel de jucatori.
  Cum sa te plangi de arbitraj cand ratezi peste 50% din libere si sunt copii de 15 ani cu procentaje mai bune la 3 pct decat vedetele straine din campionat.
  Hai sa incurajam tinerii romani daca tot avem de cheltuit bani de la buget
  Strainii pleaca in alte zari dupa ce prind minute nemeritate intr-un campionat totusi europeean.
  Cu tinerii carora le-am da curaj si sustinere ramanem la nationalele noastre.
  Asa cum mai mentioau si altii. Minim 2 Romani toti meciiul din care unul U23.
  Daca vrem sa facem ceva.
  Altfel ramanem tot cu 40% la aruncarile libete in finala campionatului si ne plangem de arbitraj!
  Nu zic ca arbitrajul nu ar fi o problema!

 • Sunt total de acord ca 2 romani permsnent pe teren din care unul U 23 ar aduce jucatori in nationala. Sau macar o regula cu doar 5 straini pe lista de joc.
  Cluburile mari care cheltuie bani multi pe jucatorii buni vor fi insa, totdeauna impotriva.
  Acum sa vedem cind balanta va ajunge sa se incline spre interesul nationalei!

 • Jiji eu ma refer doar la mass media.la articolul asta unde sunt prezentati ft frumos doi jucatori unguri,Diculescu a avut norocul asta ın tara lui?!vine un strain şi imediat este prezentat pe larg(corect nui nici o problema) dar romanaşii noştrii de ce nu au parte de acelaşi tratament?!spui de statistici,atat merita aceşti tineri?!ai dreptate sau specificat evolutiile bune dar eu cred ca se poate mai mult.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.