EuroCup – Adversari: Aris Salonic

Aris Salonic este cel de-al 4-lea adversar pe care îl întâlnește Steaua CSM EximBank București la nivel de EuroCup. Clubul elen este unul dintre cele mai celebre pe întreg cuprinsul Europei, în principal datorită faptului că în anii 80 la această formație a evoluat cel mai bun jucător elen al tuturor timpurilor și unul dintre cei mai buni europeani care au jucat vreodată, Nikos Galis.

Meciul dintre cele două formații se va desfășura miercuri (04.11), ora 19:00. Confruntarea va fi transmisă în direct la DigiSport. Înainte de asta vă invit să facem cunoștință cu gruparea din Salonic.

aris2

Aris este cel mai celebru club de baschet din Salonic, localitate în care evoluează și alte grupări cunoscute, precum PAOK și Iraklis. Clubul galben-negru a luat ființă în anul 1922, la distanță de opt ani de la înființarea secției de fotbal. Această grupare este cunoscută și cu porecla de „împăratul baschetului elen”.

În prezent, Aris joacă meciurile de pe teren propriu la Alexandreio Melathron, cunoscută sub denumirea de Nick Galis Hall. Sala a fost construită în 1966, iar în această vară a fost supusă unui proces de modernizare. În prezent, capacitatea sălii este de 5.138 locuri, cu aproape 1.000 mai mică decât cea inițială. Sala face parte din patrimoniul Ministerului Culturii din Grecia. Meciurile de pe teren propriu ale lui Aris sunt un veritabil spectacol, suporterii acestei echipe fiind celebri pentru coregrafii, dar și pentru repertoriul vocal.

Dimitris Priftis este antrenorul principal al echipei. În vârstă de 47 ani, acesta parcurge al 2-lea sezon la cârma lui Aris. În paralel, el este antrenor asistent la echipa națională a Greciei, funcție pe care a ocupat-o și între 2008-12. Priftis este cunoscut pentru faptul că în finalul sezonului 2013/14 a fost colaborator în staff-ul tehnic la Panathinaikos Atena.

Lotul de jucători cuprinde 14 nume. Șapte dintre aceștia sunt eleni, cinci dețin cetățenie americană, unul este israelian și unul este sârb. De notat că pentru Aris evoluează Michalis Pelekanos, campion al României alături de Asesoft în sezonul 2014/15, respectiv Slaven Cupkovic, sportiv legitimat de Steaua în vara anului 2013, la care a renunțat după jocurile din presezon.

Nume importante în lotul lui Aris sunt cele ale lui Vassilis Xanthopoulos (fundaș), Jerel McNeal (fundaș), Okaro White (extremă), Jamelle Hagins (pivot), respectiv Dominic Waters (fundaș).

În actualul sezon competițional, Aris Salonic are două victorii și o înfrângere la nivel de EuroCup. Elenii au pierdut la Trabzon, în prima etapă, după care au învins pe Buducnost pe teren propriu, respectiv la Kazan, după prelungiri, în etapa a 3-a. În schimb, în campionat are trei victorii și o înfrângere. Singurul eșec în întrecerea internă s-a consemnat în fața lui Panathinaikos, în prima etapă. Aris este calificată în semifinalele cupei elene, acolo unde se va duela cu Panathinaikos Atena.

Aris nu a mai pierdut din 14 octombrie, atunci când a susținut primul meci în actuala ediție a EuroCup. De atunci a disputat cinci meciuri în toate competițiile, învingând de fiecare dată.

De-a lungul istoriei, BC Aris a câștigat 10 titluri de campioană și 4 cupe naționale în Grecia. A câștigat de patru ori consecutiv dubla cupă-campionat, între 1987 și 1990.

În stagiunea 2014/15, Aris Salonic a ocupat locul al 4-lea în campionat și a fost sfertfinalistă în cupă. În lotul echipei galben-negre, în sezonul trecut s-a aflat și bosniacul Muhammed Pasalic, jucător ce activează în prezent la U BT Cluj-Napoca. Tot la Aris a evoluat și bulgarul Aleksandar Vezenkov, desemnat MVP și cel mai bun marcator al sezonului 2014/15 în Grecia și legitimat în vară de FC Barcelona.

Pe plan continental a câștigat o dată Cupa Cupelor, o dată Cupa Korac și o dată FIBA Europe Cup Challenge (competiție adjudecată și de Asesoft). La nivel de Euroligă, Aris s-a calificat de trei ori consecutiv, în 1988, 1989 și 1990, la Final Four. De fiecare dată a pierdut în semifinale. Cel mai recent parcurs important pe plan continental s-a consemnat în sezonul 2005/06 la nivel de EuroCup (la acea vreme Cupa ULEB), Aris calificându-se în finala competiției, pe care a pierdut-o în fața lui Dynamo Moscova.

Aris a participat în cupele europene de 35 ori din 1975 și până în prezent. În sezonul 2015/16, Aris Salonic își face revenirea în cupele europene după o absență de trei sezoane. Are șase participări în EuroCup și două în Euroligă, sub egida ULEB.

De-a lungul anilor la Aris Salonic a evoluat o serie impresionantă de jucători consacrați în sportul cu mingea la coș din Europa și nu numai. Cei mai importanți sunt: Nikos Galis, Panagiotis Giannakis, Nikos Filippou, Lefteris Subotić, Miroslav Pecarski, Reggie Theus, Walter „The Truth” Berry, Roy Tarpley, Stojko Vranković, Žarko Paspalj, Edgar Jones, Tiit Sokk, Panagiotis Liadelis, Harold Ellis, Joe Arlauckas, Giorgos Sigalas, José Ortiz, Andrew Betts, Nikos Chatzivrettas, Nestoras Kommatos, Will Solomon, Smush Parker, Michalis Kakiouzis, Dimos Dikoudis, Mahmoud Abdul-Rauf, Jeremiah Massey, Kostas Papanikolaou, Kostas Sloukas, Bryant Dunston și Aleksandar Vezenkov.

Foto: arisbc.gr

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On EuroCup – Adversari: Aris Salonic

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.