EuroCup 2017/18 – Avancronica finalei

Finala EuroCup – ediția 2017/18 se va desfășura în perioada 10-16 aprilie anul curent. Se întâlnesc Lokomotiv Kuban Krasnodar și Darussafaka Istanbul. Ultimul act se dispută pe sistemul cel mai bun din trei meciuri, avantajul terenului propriu fiind de partea rușilor. Câștigătoarea finalei obține dreptul de participare în următoarea ediție a Euroligii masculine.

Specificul celor două echipe

Ambele formații dezvoltă un baschet extrem de solid pe faza defensivă. Cele două echipe mizează pe calitatea fizică și atletică a jucătorilor nord-americani, respectiv pe un plan tactic extrem de bine pus la punct, gândit și pus în aplicare de cei doi antrenori.

Nucleul de bază al lui Lokomotiv Kuban depinde de americani, respectiv pe o serie de jucători ruși extrem de bine educați baschetbalistic, chir dacă nu dispun de calități individuale excepționale. Rușii au disputat playoff-ul fără shooter-ul Ryan Broekhoff, accidentat. Ei nu pot miza pe serviciile lui Jonas Maciulis, fără drept de joc în această competiție.

Darussafaka este o echipă ce mizează foarte mult pe serviciile jucătorilor americani. Acești au ca principală calitate mobilitatea și capacitatea de a se apăra cu switch, abilitatea fizică ajutându-i să gestioneze situațiile de mismatch. Între jucătorii autohtoni se evidențiază în mod deosebit Furkan Aldemir.

Programul finalei

Meciul 1 – Marți (10.04), ora 20.00, la Krasnodar
Meciul 2 – Vineri (13.04), ora 20.15, la Istanbul
Meciul 3 – Luni (16.04), ora 20.00, la Krasnodar (dacă va fi necesar)

Meciurile pot fi urmărite prin intermediul Euroleague TV (contra cost – 6.99 euro).

Cum au ajuns în finală

Lokootiv Kuban Krasnodar a avut un parcurs ireproșabil până în marea finală. Condusă de către Sașa Obradovic, antrenorul sezonului în EuroCup, Loko Basket a obținut 20 victorii din tot atâtea partide disputate. Rușii au avut 10-0 în prima fază a grupelor și 6-0 în TOP 16. A trecut apoi cu 2-0 de Gran Canaria și Reggio Emilia.

Darussafaka Istanbul are un bilanț general de 17-3. Turcii, conduși în teren de către Scottie Wilbekin – MVP-ul sezonului, au avut un parcurs de senzație până în finală. Ei au câștigat primele șase meciuri din sezonul regulat, pe care l-au terminat cu 8-2 la general. Apoi, Darussafaka a avut 5-1 în TOP 16, câștigându-și primele cinci meciuri. În playoff a trecut cu 2-0 de Buducnost Podgorica și Bayern Munchen.

Lokomotiv Kuban pornește cu prima șansă prin prisma bilanțului impecabil și al jocului dezvoltat. În plus, playoff-ul din acest sezon la nivel de EuroCup a rezervat victorii finale exclusiv pentru formațiile care au beneficiat de avantajul terenului propriu.

Confruntări anterioare

Cele două echipe s-au intersectat o singură dată în cupele europene. Este vorba despre o dublă confruntare în sezonul regulat al Euroligii masculine – ediția 2015/16. Fiecare a învins pe teren propriu. Ele se duelează în premieră în EuroCup, competiție în care Darussafaka parcurge primul sezon.

David Blatt și Sașa Obradovic s-au duelat de două ori în cupele europene. Scorul este favorabil americano-israelianului, care a triumfat în ambele întâlniri. Acestea s-au consemnat în Euroligă, pe parcursul sezonului 2012/13.

Blatt ar putea să devine al 2-lea antrenor din istoria competițiilor Euroleague Basketball care câștigă atât Euroliga, cât și EuroCup. Primul a fost Dusan Ivkovic (Euroliga cu Olympiacos în 2012, EuroCup cu Dynamo Moscova în 2006). Blatt a cucerit Euroliga în 2014, cu Maccabi Tel-Aviv.

Cele mai bune defensive

Finala 2018 opune cele mai bune defensive ale sezonului în EuroCup. Este vorba atât de media de puncte primite, cât și de indicele de eficiență colectiv al adversarilor în meciurile cu Lokomotiv Kuban și Darussafaka Istanbul.

Lokomotiv Kuban pare să aibă o ofensivă mai productivă. Acest lucru se explică atât prin media de aproape trei puncte superioară decât a oponentului din finală, cât și a procentajelor, respectiv mediei de pase decisive a celor două protagoniste.

Foto: www.eurocupbasketball.com

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.