EuroCup – 11 țări reprezentate în sezonul 2017/18

EuroCup a făcut un anunț foarte important cu privire la următoarea ediție a celei de-a 2-a competiții organizate de Euroleague Commercial Assets. Comunicatul emis marți (06.06) prezintă informații cu privire la alocarea locurilor, formatul competiției, respectiv informații de natură economică.

Un număr de 24 echipe vor participa în ediția 2017/18 a EuroCup. Cu patru mai multe decât în stagiunea anterioară, una marcate de anumite probleme, după ce FIBA a obligat federațiile naționale să amenințe anumite cluburi cu suspendarea și excluderea din competițiile interne dacă acceptă să se alăture EuroCup. Este vorba despre cluburile italiene, Partizan Belgrad, Stelmet Zielona Gora și AEK Atena, formații retrase din competiție după efectuarea tragerii la sorți, repartizarea echipelor în grupe și stabilirea programului pentru prima fază a grupelor.

Sistemul competițional

EuroCup va avea două faze ale grupelor, după care va cuprinde trei faze de playoff.

Prima fază va cuprinde patru grupe de câte șase echipe fiecare. Rezultă zece meciuri pentru fiecare echipă în parte. Primele patru clasate în fiecare grupă se califică pentru TOP 16.

A 2-a fază cuprinde patru grupe de patru echipe fiecare. Rezultă alte șase meciuri pentru fiecare dintre echipele calificate în această fază.

Urmează playoff-ul. Acesta va cuprinde sferturi de finală, semifinale și finală. Toate aceste faze se vor juca pe sistemul cel mai bun din trei meciuri.

Țări participante

Nu s-au făcut precizări cu privire la numele echipelor participante, dar s-a anunțat modul de alocare al locurilor pe țări. Astfel, Liga Adriatica (probabil vor fi mai multe țări reprezentate), Rusia și Spania vor avea câte trei locuri. Franța, Germania, Italia și Turcia beneficiază de câte două locuri. În schimb, Grecia, Israel, Lituania și Polonia vor avea câte un loc.

Ultimele trei locuri disponibile vor fi acordate sub formă de wildcard. Foarte probabil acestea vor fi acordate Turciei, Franței, Italiei sau Rusiei. Informația referitor la alocarea celor trei wildcard-uri este încă neoficială.

Alocarea locurilor pentru fiecare țară se va face după încheierea sezonului competițional 2016/17. Se va ține cont de poziția finală a echipelor (după terminarea playoff-ului) în competiția internă.

Aspecte economice

Ediția 2017/18 a EuroCup va cuprinde implementarea unui sistem asemănător de comercializare a drepturilor de televizare în fiecare teritoriu (țară). Acest lucru se va face ținând cont, pe lângă valorea contractului de cesiune a acestor drepturi, de o atenție sportivă în ceea ce privește producția transmisiunilor. Sistemul de premiere și redistribuire a profitului generat se va face în funcție de performanțele obținute de fiecare echipă înparte.

Organizatorii au anunțat că va exista o acoperire mai bună, mai de calitate și vor exista mai multe opțiuni în ceea ce privește difuzarea de rezumate, fze spectaculoase și transmisie a meciurilor în direct pe diferite platforme.

Totodată, s-a anunțat că Euroleague Commercial Assets va continua că acopere toate cheltuielile ce țin de arbitraj (barem, transport, cazare și masă pentru arbitri).

Din rațiuni comerciale, competiția va purat denumirea „7 Days EuroCup”. Sigla oficială va include logo-ul 7 Days.

Organizatorii au încheiat comunicatul cu o afirmație cât se pote de fermă: „EuroCup va fi a 2-a competiție baschetbalistică din Europă din punct de vedere al distribuției profitului generat pe club, fiind devansată doar de Euroligă.”

Ultimul paragraf din comunicat face referire la dorința Euroleague Basketball de a li se permite tuturor cluburilor să-și aleagă singure competiția în care doresc să participe pe plan continental și implicit drumul pe care doresc să-l parcurgă, în speță fiecare să fie liber să aleagă între EuroCup și Basketball Champions League, evitându-se presiunile și amenințările, practici utilizate în urmă cu un an.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.