EuroBasket 2015 – Scurtă prezentare Grupa B

EuroBasket 2015 pornește la drum cu 24 de echipe în patru țări. În prima fază se dispută jocurile din grupe. Câte șase formații au fost repartizate în fiecare grupă.

siglaÎn cele ce urmează aruncăm o privire asupra competitivei și atractivei Grupe B. Cele 15 partide ale acestei grupe se vor desfășura la Mercedes Benz Arena din Berlin. Aceasta sală este cunoscută și sub denumirea de O2 (după vechiul sponsor), are o capacitate de 17.000 locuri, aici urmând să se desfășoare Final Four-ul Euroligii în sezonul 2015/16.

Grupa B este alcătuită din Islanda, Turdia, Spania, Serbia, Italia și Germania. Patru dintre aceste formații se vor califica pentru fazele eliminatorii, acestea urmând să se dispute la Lille, Franța, pe stadion.

Mare favorită la calificarea în fazele eliminatorii, dar și una dintre principalele predentente la supremație în baschetul european este Spania. Sergio Scariolo s-a întors în funcția de antrenor principal și va ghida formația iberică după ce a cucerit aurul în 2009 și 2011. Lotul cuprinde absențe de marcă, atât la perimetru, cât și în spațiul de trei secunde. Astfel, Ricky Rubio, Jose Calderon, Juan Carlos Navarro, Alex Abrines, Serge Ibaka și Marc Gasol se numără printre jucătorii care vor rata EuroBasket 2015, dar ne putem aștepta ca toți aceștia să-și dorească un loc la Jocurile Olimpice de la Rio. În schimb, au răspuns prezent Pau Gasol, cvartetul de superstaruri de la Real Madrid (Rodriguez, Llull, Fernandez, Reyes), pentru ca Nikola Mirotic să se afle la debutul în prima reprezentativă a Spaniei. În pofida numeroaselor absențe, ibericii rămân foarte periculoși, chiar dacă pe hârtie nu mai sunt principali favoriți, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată la precedentele patru ediții ale EuroBasket.

Vicecampioană mondială în exercițiu, naționala Serbiei nu și-a ascuns intențiile în această vară. Prin vocea antrenorului Sașa Djordjevic, ex-iugoslavii țintesc medalia de aur. După prestațiile din fazele eliminatorii ale FIBA World Cup acest lucru este posibil. Pe de altă parte, trebuie să ne ridicăm semne de întrebare cu privire la faptul că Djordjevic este în continuare un antrenor aflat la începutul carierei și pe cât de greu este să obții un rezultat mare, cu atât mai dificil este să-l repeți sau îmbunătățești. Sârbii au adus șapte jucători din lotul de anul trecut, însă marea absență vine din partea staff-ului tehnic Djordjevic nu-l va avea alături pe Milan Minic, mintea sclipitoare din staff-ul Serbiei la FIBA World Cup 2014. Acesta va fi asistent pentru Djordjevic la Panathinaikos, iar în prezent Minic pregătește formația elenă pentru noul sezon, până la încheierea EuroBasket 2015. Locul lui Minic va fi greu de acoperit. Totuși, valoarea jucătorilor este extraordinară, Serbia fiind în stare să se lupte cu oricine.

Germania s-a transformat într-o echipă de urmărit în această vară. Fără îndoială acest lucru i se datorează aproape exclusiv lui Dirk Nowitzki. Poate cel mai bun jucător european al tuturor timpurilor, marele Dirk se întoarce la echipa națională. Fără îndoială ținta sa este medalia olimpică, însă fără aportul său Germania nu ar avea nicio șansă să se califice la Jocurile Olimpice. Vârsta (37 ani) își spune cuvântul asupra lui Dirk, care va avea nevoie de sprijin din partea lui Dennis Schroder, Anton Gavel sau Tibor Pleiss. De asemenea, este de urmărit tânărul Johannes Voigtmann. Formația pregătită de americanul Chris Fleming se numără printre echipele cu șanse mari de calificare în optimile de finală în această grupă.

Italia a construit cea mai bună echilă posibilă pentru EuroBasket 2015. Simone Pianigiani a reușit să-i strângă pe cei trei jucători din NBA, alături de Gigi Datome, respectiv de jucătorii cu statut de star în Europa, precum Daniel Hackett ori Alessandro Gentile. Calitatea individuală este foarte bună, dar rămâne de văzut cum va răspunde Italia sub presiune. Cert este că într-o astfel de grupă se poate căli. Rămâne de văzut dacă Bargnani va reuși în sfârșit ceva notabil, într-o carieră în care nu a realizat mai nimic până la această oră. Talentul și valoarea nu-i lipsesc, iar EuroBasket 2015 poate reprezenta în prim pas. Are totuși 30 ani, vârsta indicată să devină liderul acestei echipe.

Turcia este un nume important în baschetul european. În ultimii ani a realizat niște performanțe extraordinare la nivel juvenil, iar la nivel de club s-a consemnat în sfârșit o calificare la turneul final în Euroligă, după mai bine de un deceniu. Naționala Semilunei se confruntă cu mai multe probleme extra baschetbalistice, lucru ce o împiedică să se concentreze asupra jocului propriu zis. Ergin Ataman este genul de antrenor capabil să facă rezultate, dar turcilor pare să le lipsească un veritabil liber. Pentru prima dată, naționala Semilunei va avea în componență un american naturalizat. Bobby Dixon poate aduce un mare plus, dar se ridică semne de întrebare cu privire la firea dificilă a câtorva dintre jucătorii importanți ai Turciei. La startul acestei competiții, naționale Semilunei nu se numără printre favorite. Totuși, dacă adversarii nu o tratează cu maxim de seriozitate e posibil ca reprezentativa Semilunei să bifeze rezultate notabile.

Islanda este outsider-ul grupei, Rezultatele din perioada de pregătire au confirmat faptul că scandinavii vor avea probleme în a-și asigura vreo victorie în turneul final. Fără îndoială Jon Stefansson este un jucător foarte bine cotat, iar experiența sa reprezintă un mare avantaj. Totuși, valoarea intrinsecă a Islandei este net inferioară celei pe care celelalte echipe din grupă o au.

Se anunță o grupă în care cinci echipe se pot învinge fără probleme una pe cealaltă. Islanda pare victimă sigură, în vreme ce Germania și Turcia sunt, pe hârtie, implicată în lupta pentru locul 4. Rămâne de văzut ce va rezerva lupta din teren. Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că o grupă atât de competitivă, precum aceasta ar putea fi de mare utilitate acestor echipe în fazele superioare.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.