Energia Târgu-Jiu a renunțat la un potențial jucător autohton de rotație înaintea unei duble în care se joacă după regula autohtonului pe teren

Energia Târgu-Jiu s-a despărțit de Vasile Ștefan. Baschetbalistul vâlcean a părăsit echipa alături de care a cucerit Cupa României în cursul sezonului precedent, atunci când a ajuns la gorjeni de la Concodia Chiajna. Discutăm despre efectele despărțirii de acest jucător.

La prima vedere pierderea nu este mare pentru Energia. Oltenii au șapte (cu precizarea că pe foaia oficială pot figura cel mult șase) jucători străini în rotația de bază, alături de Tal Karpelesz. Antonis Constantinides a căutat variante și soluții de a lungi rotația, dar baschetbaliști precum Vasile Ștefan și Cătălin Vlaicu – cei doi campioni europeni la 3×3 – nu au reușit să bifeze un număr mai important de minute și nici să aibă un rol mai important în echipă. Singurul care a bifat cu regularitate minute de joc în ultimele șapte etape de campionat a fost Baris Aktas (care l-a substituit pe accidentatul Daniel Tudosă), la poziția 1.

Astfel, la nivelul Ligii Naționale și implicit în EuroChallenge îndepărtarea lui Ștefan nu reprezintă o pierdere imposibil de acoperit. Minutele sale, cu atât mai mult cu cât rolul său s-a dorit să fie de role player, pot fi acoperite de ceilalți componenți ai lotului. Pe de altă parte punem următoarea întrebare: cât de inspirat este să renunți la un jucător autohton înaintea sferturilor de finală din Cupa României?

În primul rând trebuie să reamintim faptul că în Cupa României se joacă după regula jucătorului autohton în permanență în teren. Este acea regulă după care s-a jucat în Liga Națională în trecut și care va reveni în actualitate din sezonul 2015/16. La nivel de cupă această regulă a fost introdusă încă din actuala stagiune.

Evidențiem încă o dată faptul că Energia Târgu-Jiu mizează în principal pe Tal Karpelesz și Baris Aktas. De asemenea, poate să apeleze la serviciile lui Cătălin Vlaicu. La o scurtă privire asupra modului de împărțire al minutelor vom remarca că tridentul Tal – Aktas – Vlaicu au însumat minim 40 minute pe parchet în jocurile cu Universitatea Cluj-Napoca și Timba Timișoara. Așadar, singurele meciuri în care cei trei au avut măcar 40 minute în teren au fost în compania ultimelor două clasate.

Pe de altă parte, au fost alte 2-3 meciuri în care cei trei au însumat aproximativ 35 minute în teren. Remarcabil este faptul că Vlaicu a avut cinci partide în care nu a intrat deloc pe parcursul primelor opt etape din actuala ediție de campionat. În schimb, media sa de minute a urcat la peste 11 pe meci în ultimele patru etape din tur. În ultimele cinci meciuri de campionat ale Energiei, Vlaicu a jucat de fiecare dată, însă în două dintre ele a avut câte un minut pe teren.

Este evident că rolul lui Vlaicu va deveni mai important în dubla cu CSU Atlassib Sibiu. Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi util echipei, însă cu siguranță putem miza pe faptul că rolul jucătorului în vârstă de 28 ani va crește. Știm că nu e posibil să-l supra soliciți pe Tal în condițiile în care ești în continuare implicat și în cupele europene, adică până la sfârșitul lunii februarie echipa are program cu câte două meciuri pe săptămână.

Ca părere personală mizez pe un număr mai mare de minute de joc pentru Cătălin Vlaicu și în campionat, respectiv în cupele europene. Mă bazez pe acest lucru deoarece noul pivot al Energiei, Andreas Glyniadakis nu a fost niciodată un jucător care să petreacă foarte multe minute în teren. Astfel, pot exista minute și pentru Vlaicu în teren, cu mențiunea că sunt șanse mari ca el să fie a 3-a variantă la poziția 5, după Glyniadakis și Nemanja Milosevic. Cel din urmă poate juca și la poziția 4, dar sunt premise ca el să evolueze alături de cehul Michal Kremen.

În fine, dacă Vlaicu este introdus în rotația de bază a Energiei, rolul lui Tal Karpelesz poate fi limitat doar la perimetru. Adică să joace numai la poziția 3.

Cert este că trebuie să urmărim cu atenție rotația Energiei în dubla de Cupa României cu CSU Sibiu. Este adevărat că și prin despărțirea de Vasile Ștefan avantajul opțiunilor la capitolul jucători autohtoni este de partea gorjenilor. Ardelenii vor miza foarte mult pe Octavian Popa Calotă – performerul primului tur din această competiție – respectiv pe Flavius Lăpuște. Sunt șanse mici ca Georgian Păun sau alt autohton să bifeze minute de joc pentru echipa lui Miodrag Perisic.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.