Energia învinge la București, însă Dinamo se califică la F4-ul Cupei României

Energia Târgu-Jiu a învins pe Dinamo București, scor 78-74, în manșa a 2-a din sferturile de finală ale Cupei României la baschet masculin – ediția 2015/16. Meciul s-a desfășurat la Sala Dinamo, fiind transmis în direct la DigiSport. Scorul general al dublei a fost de 152-150 în favoarea bucureștenilor, care se califică astfel la turneul final.

Jocul a demarat modest din punct de vedere al realizărilor. Ambele echipe au comis greșeli, atât la construcție, cât și la finalizare. Gorjenii s-au instalat la conducere și au avut un ritm de joc mai bine. Ei au beneficiat de 9 puncte din patru aruncări de la nou venitul Raimundas Danys, încheind prima secvență în avantaj, scor 18-17.

Sfertul al 2-lea a demarat sub semnul echilibrului, însă Dinamo a replicat cu un parțial de 8-0 ce a adus echipei gazdă o desprindere la șase puncte pe tabela de marcaj. Hristu Șapera a optat pentru o formulă fără jucător mai înalt de 2.00 metri și implicit fără pivot. Același Danys continuă să marcheze împotriva zonei bucureștenilor. Sulovic este principalul creator al gazdelor. Repriza se încheie cu scorul de 37-36 în favoarea oltenilor.

Energia înscrie primele patru puncte ale reprizei a 2-a, însă Corpodean răspunde cu o triplă. Jocul lui Dinamo se confruntă cu dificultăți în ambele faze ale jocului, lucru de care Diggs și Troupe nu reușesc să profite, aruncările acestora ieșind de pe inel. Bucureștenii au probleme și la linia de pedeapsă, însă Sutalo găsește ținta de la mare distanță. Energia se menține în avantaj pe tabela de marcaj, nereușind să anuleze deficitul din tur în primele 29 minute ale întâlnirii. Horne înscrie de pe semicerc în ultimul minut al secvenței și mărește ecartul la șapte puncte în favoarea Energiei, moment în care această echipă avea avantaj la general. Sfertul al 3-lea se încheie cu scorul de 57-50 în favoarea oaspeților.

Sfertul 4 începe cu o acțiune individuală finalizară de Diggs. Corpodean înscrie primul coș din acțiune al lui Dinamo în secvența decisibă după aproape două minute și jumătate de joc. Santa obține o nouă recuperare ofensivă de pe urma cărora aduce două puncte. Guțoaia și Diggs transformă de pe semicerc și măresc avantajul oaspeților la 13 puncte, moment în care Aco Todorov a cerut un nou timp de odihnă. După reluare, Dinamo reușește un parțial de 6-2 prin care s-a apropiat la nouă puncte cu trei minute înainte de final, fiind rândul lui Hristu Șapera să ceară timp de odihnă. Ambele echipe sunt în penalizare, iar Sutalo transformă o liberă pentru a strânge la opt puncte. Danys transformă încă o dată de la semidistanță, Diggs punctează pe pătrundere în penultimul minut, iar Marinov greșește finalizarea. Sulovic înscrie un coș cu fault, însă irosește libera. Tot el recuperează ofensiv și în servește pe Sutalo pentru trei puncte ce duce scorul la 70-75 cu un minut înainte de final. Oaspeții cer timp de odihnă. Eziukwu ratează finalizarea, după care se dictează un fault tehnic la banca Energiei pentru proteste la o fază greu de deslușit chiar și pe reluările TV, însă în prealabil a fost o fază la care capacul lui Danys a fost sancționat cu fault, deși nu a existat niciun fel de contact între lituanian și jucătorul lui Dinamo. Sutalo înscrie libera, iar apoi Sulovic mai găsește o pasă pentru Orbeanu, iar Dinamo se apropie la două puncte, moment în care Energia mai cere un timp de odihnă. Troupe ratează aruncarea de trei puncte și meciul se încheie cu 78-74 în favoarea Energiei, însă Dinamo se califică la turneul final.

Danys a debutat cu 18 puncte, 5 recuperări și 3 pase decisive, Diggs a adăugat 13 puncte, 5 recuperări, 4 pase decisive, ia Andrei și Troupe au avut câte 10 puncte fiecare pentru Energia. În replică, Sutalo a avut 18 puncte, 6 pase decisive, 4 recuperări, Orbeanu a avut 13 puncte, 14 recuperări, iar Sulovic a terminat cu 13 puncte, 11 recuperări și 7 pase decisive pentru Dinamo.

Statistica partidei a consemnat două aspecte ce puteau fi decisive, însă nu au fost:

Posesii pierdute: 19-8
Puncte după posesie pierdută de adversar: 2-22

Regulamentul specific al Cupei României prevede utilizarea în permanență a doi jucători autohtoni. Dinamo i-a rotit pe Corpodean, Paliciuc și Orbeanu. În schimb, Energia a apelat la Andrei, Aktas, Guțoaia și Santa.

Ambele echipe au jucat cu câte cinci jucători străini. Dinamo va fi lipsită o perioadă întrucât se pare că Noah Dahlman este suspect de mononucleoză. În schimb, Energia are doar cinci străini sub contract.

De notat că Energia a cerut amânarea acestei partide motivând că are un program extrem de aglomerat și pentru a pregăti Meciul 1 al optimilor de finală din FIBA Europe Cup, cu Khimik Youzhny, programat pentru miercuri (17.02), la Pitești. În acel meci Dany nu va avea drept de joc.

Dinamo este prima echipă în ultimii șapte ani care se califică la turneul final al Cupei României din postură de nou promovată. În anul 2009, tocmai Energia Târgu-Jiu a reușit același lucru.

Turneul final de Cupa României se va desfășura la Arena Antonio Alexe din Oradea, pe 10-11 aprilie anul curent. Programul semifinalelor:

U BT Cluj-Napoca vs BC Mureș
CSM CSU Oradea vs Dinamo București

Învingătoarele se califică în finală. Meciul pentru locul 3 nu se va mai disputa.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.