Două povești diferite. O idee!

Povestea dintre Aleksandar Rasic și U-BT Cluj-Napoca este una cu totul aparte în baschetul românesc. Jucătorul ex-iugoslav s-a accidentat grav, suferind o ruptură de tendon achilian în Meciul 4 al semifinalei LNBM – ediția 2016/17.

El a fost supus unei intervenții chirurgicale și a urmat un program de recuperare. Rasic a disputat primul meci oficial după această accidentare la distanță de opt luni și jumătate de la momentul accidentării.

Este o situație ce trebuie și merită subliniată. Un club din România își sprijină jucătorul, căzut la datorie. U-BT Cluj-Napoca, prin staff-ul tehnic și cel administrativ au recompensat jucătorul care a marcat coșul decisiv în SuperCupa și Cupa României din sezonul precedent, jucătorul care a fost adesea nu doar decisiv ci omul care a ținut vestiarul unit și a ghidat Clujul spre cel mai bun sezon din istoria modernă a baschetului românesc.

Rasic este un jucător cu o carieră senzațională în spate. Omul a demonstrat însă că își iubește meseria și adoră să fie pe parchet. Acesta a făcut o primă demonstrație pe care iubitorul de baschet din România ar trebui să o fi ținut minte la ultima apariție în echipamentul lui CSM Steaua București. El a avut o prestație colosală la Arena Antonio Alexe, ghidând formația militară, la acea vreme antrenată de Hristu Șapera, spre o rarisimă victorie pe terenul lui CSM Oradea. Rasic era cu contractul semnat la Turk Telekom Ankara, însă nu a uitat că mai are o ultimă obțigație față de echipa cu care a jucat în EuroCup.

Ulterior, Rasic a demonstrat alături de U-BT Cluj-Napoca că este un jucător cerebral. Un baschetbalist deosebit de valoros, experimentat și inteligent. Un jucător cum nu am prea întâlnit în România. Unul care a știut cum să pună echipa pe primul plan.

Astfel de povești sunt cu adevărat rarisime în baschetul românesc. Un caz asemănător s-a consemnat la Oradea în urmă cu câțiva ani. Este vorba despre Will Franklin. Fundașul american s-a accidentat la genunchi (ACL) în primul meci oficial jucat în uniforma CSM Oradea. Acest lucru s-a întâmplat în septembrie 2011.

El a fost supus unei intervenții chirurgicale și a urmat un program de recuperare sub îndrumarea preparatorului fizic Igor Ranisavljev. Franklin a revenit pe parchet la distanță de un an, în toamna lui 2012. Ulterior, Will a recompensat creditul lui Cristian Achim și al clubului bihorean. A ghidat CSM Oradea spre patru medalii în campionat, incluzând titlul național din 2016, respectiv spre două finale de cupă.

De altfel, Will Franklin este jucătorul de care se leagă absolut toate performanțele obținute de CSM Oradea. Acestea s-au consemnat după ce clubul a rămas alături de jucător și l-a sprijinit în recuperarea după o oribilă accidentare. Ca opinie personală, Will Franklin este un simbol al CSM Oradea și al sportului de pe Crișul Repede. Un jucător cum acest club nu a mai avut.

Cele două povești sunt puțin diferite. U-BT Cluj-Napoca l-a ajutat pe Rasic după ce acesta a câștigat două trofee. CSM Oradea l-a ajutat pe Franklin, iar după revenire a cucerit un total de șase medalii (patru în campionat, două în cupă). Chiar dacă sunt diferite, ideea rămâne aceeași. Două cluburi din România au rămas lângă doi campioni, după ce aceștia s-au accidentat grav în teren, purtând pe piept siglele echipelor pentru care au jucat. Asta este partea cu adevărat frumoasă din sport. Întrece cu mult orice trofeu sau oricâte medalii.

5 comentarii On Două povești diferite. O idee!

 • Loialitatea arătată de Oradea și recunoștință pe care a aratat – o Clujul sunt gesturi demne de toata lauda.
  Lucruri rare în peisajul contemporan, nu numai romanesc, care merita admirație.

 • U a procedat asemănător oferind un contract deși accidentarea a fost extrem de gravă ( și recidivă) lui Taylor Morris eroul din finala cu Asesoftul „marelui ” jiță.

 • Bun articol , sa nu uitam cazul Capers la Sibiu dupa doua meciuri sa accidentat , clubul a ramas langa jucator ajutandul……

 • Sunt mai multe astfel de cazuri in baschetul romanesc:

  Dragos Andrei – Timisoara
  Bogdan Tibirna – Oradea

  Actualmente Capers la Sibiu, Zeno la Oradea etc.

  Am exemplicifcat cu doar doi, dar din fericire lista este mai lunga.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.