Ce s-a discutat la ședința președinților de cluburi de baschet masculin

Luni (07.05), la sediul Federației Române de Baschet, s-a desfășurat o ședință a președinților de cluburi interesate să participe în sezonul 2018/19 în baschetul masculin la nivel de seniori. Superliga sau Liga Națională de baschet masculin va avea un nou format.

Așa cum am subliniat într-un material anterior, dat fiind faptul că nu avem o ligă cu statut profesionist, cluburile pot să propună, pot avea sugestii și idei, dar nu au putere de decizie. Așadar, începem prin a vă spune că tot ceea ce veți citi mai jos nu este definitiv, urmând să fie supus spre aprobare Consiliului Director.

Sistemul competițional

O singură ligă împărțită pe trei grupe valorice.

Faza 1

Grupa valorică A va cuprinde echipele clasate pe primele opt locuri la încheierea ediției 2017/18 în LNBM.

Grupa valorică B va cuprinde ocupantele locurilor 9-11 în LNBM 2017/18, respectiv primele cinci clasate în Liga 1 masculin 2017/18.

Grupa valorică C va cuprinde restul echipelor.

Se va juca în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă, rezultând 14 etape.

Faza 2

Se formează patru grupe valorice.

Prima grupă valorică (Grupa Roșie) – locurile 1/6 din grupa valorică A în faza 1.
A 2-a grupă valorică (Grupa Galbenă) – locurile 7 și 8 din GVA, primele trei clasate din GVB și prima clasată din GVC.
A 3-a grupă valorică (Grupa Albastră) – locurile 4/8 din GVB și locul 2 din GVC.
A 4-a grupă valorică (Grupa Verde) – echipele de la locul 3 până la ultimul în GVC.

Se joacă în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă, rezultând alte zece etape.

Așadar, sezonul regulat va cuprinde două faze, fiecare echipă urmând să dispute 24 meciuri. Trebuie însă evidențiat faptul că cele mai puternice echipe ale campionatului se vor duela exclusiv între ele, fără a mai avea meciuri în care învingătoarea este înainte cunoscută. De notat că s-a renunțat la propunerea de a se juca în sistemul de trei ori fiecare cu fiecare în faza a 2-a.

Playoff

Echipele din Grupa Roșie și primele două clasate în Grupa Galbenă se califică în playoff. Acesta se va juca în sistemul deja consacrat, cu trei faze eliminatorii pe formatul cel mai bun din cinci partide.

Ultimele patru clasate în Grupa Galbenă și primele patru din Grupa Albastră vor juca playoff-ul pentru locurile 9-16. Ultimele două din Grupa Albastră și echipele din Grupa Verde vor juca la rândul lor între ele pentru locurile 17-până la ultimul.

Regulamentul specific LNBM

Participanții la ședință au venit cu diferite propuneri referitor la validarea și înscriea echipelor în campionat. Cert este că nu se mai dorește acceptarea echipelor cu datorii către FR Baschet, respectiv a cluburilor cu sancțiuni BAT. De asemenea, participarea în Liga Națională de baschet 3×3 – ediția 2018 este criteriu obligatoriu în validarea echipelor pentru LNBM 2018/19.

În sezonul 2018/19 nu va mai exista o competiție a sateliților însă se va implementa obligativitatea ca fiecare structură înscrisă în LNBM să aibă cel puțin o grupă de juniori înscrisă în Campionatul Național al României. Din sezonul 2019/20, fiecare structură va fi obligată să aibă cel puțin două echipe la juniori. Este obligatoriu ca aceste echipe să fie înscrise într-una din competițiile U14-U18.

Cel puțin pentru început va fi permisă colaborarea cu alte cluburi precum CSȘ, LPS și/sau cluburi private. Dacă colaborarea se întrerupe în cursul sezonului competițional clubul respectiv din LNBM își pierde eligibilitatea sau va fi depunctat.

Modul de alcătuire al echipelor

Echipele din Grupa Valorică A și B

Vor avea permisiunea să înscrie cel mult șase jucători străini pe foaia de arbitraj. Vor avea obligativitatea să joace cu un român U23 pe tot parcursul primei reprize (sfertul 1 + sfertul 2). Obligativitatea de a juca cu un român (indiferent de vârstă) pe tot parcursul reprizei secunde (sfertul 3 + sfertul 4).

Echipele din Grupa Valorică C

Vor avea posibilitatea să înscrie cel mult patru jucători străini pe foaia de arbitraj. Obligativitatea de a juca în permanență cu cel puțin doi români. Obligativitatea ca cel puțin unul dintre români să fie în permanență un jucător U23.

Cupa României

Regulamentul specific va fi același precum în LNBM.

Sistemul competițional se va modifica, jucându-se în 3-4 tururi eliminatorii, pe forma dublă manșă (tur/retur). Competiția se încheie cu un turneu final de tip Final Four (semifinale și finală).

Observăm, așadar, că scade numărul meciurilor din sezonul regulat al campionatului, însă pentru echipele care avansează în fazele superioare va crește numărul de meciuri disputate în cupă.

Finanțe

Taxa de jucător străin va fi aceeași pentru toate grupele valorice.

Baremul de arbitraj va fi diferențiat între grupele valorice.

NOTE
Cele enumerate mai sus trebuie aprobabe în Consiliul Director!
Menționăm că facem publice aceste informații în special pentru ca iubitorul de baschet să aibă o idee cu privire la ce urmează să se întâmple în baschetul românesc. Aceste propuneri vor deveni oficiale și probabil vor fi anunțate după și dacă vor fi votate de Consiliul Director.

Articole din aceeași categorie

8 comentarii On Ce s-a discutat la ședința președinților de cluburi de baschet masculin

 • Din păcate schimbarea cea mai importanta susținută și de Markovski se pare ca nun este posibila. Mă refer la reducerea numărului de străini pe foaie de la 6 la 5 măcar și nu la 4 Cum propunea antrenorul naționalei.

  • Eu unul sunt impotriva reducerii numarului de jucatori straini. Consider ca doar urmand exemplul unor baschetbalistide valoare, jucand alaturi de acestia si antrenandu-te zi de zi alaturi de acestia, e singurul mod in care poti progresa si te poti impune. Regula de a avea un jucator roman tot timpul in teren (U23 sau veteran) este absolut suficienta pentru a primi suficiente oportunitati. Si asa, o buna parte dintre jucatorii romani primesc salarii prea mari raportate la performantele in teren (pot discuta aici cu exemple concrete). Nici un antrenor nu scoate din teren un jucator roman care performeaza, dar dovedeste ca meriti sa fi in teren pentru calitatile tale, nu doar pentru ca asa e regula. Nu in ultimul rand, spectacolul in LNB ar scadea cu siguranta; si asa spectatorii nu se prea inghesuie (vezi sali destul de goale precum Craiova, Timisoara,..).
   Revenind la jucatorii romani, as vrea si eu sa primesc niste nume cu jucatori romani care au avut contributii constant bune pentru echipele lor in top 6 si ce am vazut pana acum din playoff, ca eu unul in afara de Calota nu prea pot sa remarc pe nimeni, iar Calota are deja 100 de ani…

 • Intrebare: cluburile din prima grupa valorica au posibilitatea de a inscrie un satelit in grupa a treia, bineinteles daca doresc acest lucru? Cred ca echipe precum Cluj, Steaua sau Sibiu (poate si altele) ar putea fi interesate sa dea minute jucatorilor mai tineri.

  • Nu pot inscrie echipe satelit. Se va incuraja imprumutul la echipele din a 3-a grupa valorica. S-a discutat si acest lucru la sedinta. Daca sunt jucatori despre care se considera ca pot juca la nivel de seniori, se va incuraja imprumutul acestora la echipele din grupa a 3-a valorica, daca sunt juniori si din anumite motive inca nu fac fata la seniori vor fi inscrisi in campionatul de juniori (acolo unde va fi obligatoriu ca fiecare club sa aiba o echipa in sezonul 2018/19 si doua din sezonul 2019/20).

   • Ok, understood.
    Multumesc de raspuns.
    Cred ca ar fi fost interesant sa-ti pastrezi anumiti jucatori „calzi”, iar apoi la nevoie sa te poti baza pe ei.

 • Cu 6 străini pe foaie sunt foarte puține locuri pentru romani. E adevărat ca romanii nu au valoarea străinilor lucru care este valabil în mai toate campionatele din Europa unde străinii sunt întotdeauna mai buni ca autohtonii pentru ca sunt aduși ca sa facă diferenta.
  Nu o sa avem niciodată un baschet apropiat ca valoare de cel al vecinilor bulgari.cehi sau unguri dacă nu putem sa dam minute și roluri serioase romanilor.
  Sigur ca tranziția ar fi dureroasa și ar implica o scădere a valorii echipelor însă pe termen mediu și lung ar aduce beneficii baschetului romanesc și nu cluburilor și celor implicați în fenomen.
  Citi bani se vor mai duce pe apa Simbetei pină cind cineva va pune piciorul în prag??

  • Bun, am cazut de acord sa nu fim de acord…:)
   Poti sa fi mai exact ce inseamna termen mediu (5 ani?) si lung (10 ani?)?
   La nivel european aproape ca nu contam nici acum, cat sa mai scadem nivelul?
   Cum rezolvam problema salariilor nemeritate ale multor jucatori romani?
   Exista vreo garantie ca obligand cluburile sa aiba sa spunem doar 4 straini pe foaie, in zece ani nationala Romaniei va juca la un turneu final?

 • Nivelul ar scădea la cluburi. Ideea este ca ar creste în viitor la națională. Nimeni nu știe exact citî ani ar fi necesari însă fără masuri vom regresa.
  Poate va aduceți aminte ce a zis Markovski,, România produce putini jucători și nu îi exporta,, adica și acei putini nu au valoarea necesara pentru a juca afară, unde orice jucător străin trb sa fie peste media autohtonilor.
  Este intre interesul național și cel al cluburilor și decidentilor. Nimeni nu se asteapta sa o vadă pe Alba ca Zăpada însă am vrea sa vedem macar un pas, nu doar un sfert de pas.
  E doar o părere personala. Nu ar trb sa simtă nimeni dintre cei care posteaza aici vreo atingere personala.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.