Discipolii lui Obradovic

Prima semifinală de la Final Four-ul Euroligii masculine – ediția 2018 opune pe Fenerbahce Dogus Istanbul și Zalgiris Kaunas. Este un duel între deținătoarea trofeului și una dintre forțele deja consacrate ale bătrânului continent, respectiv revelația, surpriza plăcută și formația cu penultimul buget din întreaga competiție.

Confruntarea opune două echipe ce practică un joc colectiv fără cusur. Ambele echipe își implică toți jucătorii din rotația de bază, mizând atât pe un joc la perimetru, cât și pe niște jucători de interior extrem de bine pregătiți tactic și fizic.

Însă cel mai atractiv aspect constă în duelul antrenorilor. Este vorba despre Zeljko Obradovic și Sarunas Jasikevicius. Cei doi au o relație deosebită, de respect reciproc. Aceasta a demarat încă de pe vremea când Saras era jucător și a ajutat-o pe Panathinaikos să câștige Euroliga masculină în anul 2009. Este o relație care a rezistat timpului, dar iată că cei doi se întâlnesc pentru prima dată la Final Four din postură de adversari și omologi.

Jasikevicius este singurul jucător din istoria Euroligii care a câștigat trofeul cu trei echipe diferite. Înainte de a cuceri trofeul cu PAO, el l-a câștigat alături de Maccabi Tel-Aviv și FC Barcelona.

Obradovic, știm deja, este cel mai titrat antrenor din istoria competiției și este etalonul în materie de antrenorat. Are nouă trofee cinci echipe diferite, s-a calificat la Final Four pentru a 17-a oară, însă influența lui ZOC asupra baschetului european se duce cu mult dincolo de rezultate și trofee.

Final Four-ul Euroligii 2018, de la Belgrad, consemnează o situație specială pentru Zeljko Obradovic. Una care confirmă și chiar evidențiază influența pe care acest om o are asupra baschetului european. Ceilalți antrenori principali prezenți la F4-ul din acest an au colaborat în trecut cu tehnicianul originar din Cacak.

Pablo Laso a evoluat în acele vremuri sub îndrumarea lui Zeljko Obradovic în perioada 1995-1997, la Real Madrid. Laso este actualmente antrenorul principal al formației din capitala Spaniei.

Dimitris Itoudis este cel care a petrecut 13 ani alături de Zeljko Obradovic la Panathinaikos Atena. El a fost asistentul legendarului tehnician sârb. Cei doi au construit cea mai de succes echipă din istoria baschetului european modern.

De notat că Obradovic se duelează cu Jasikevicius pentru prima dată la Final Four din postură de antrenori. Cu Laso s-a confruntat în semifinalele edițiilor 2015 și 2017, iar cu Itoudis a făcut-o în finala din 2016.

Influența lui Zeljko Obradovic asupra baschetului european nu se măsoară numai în trofee și rezultate pur sportive. Ci și în oamenii pe care îi influențează și/sau formează.

Aici trebuie adăugat faptul că turneul final al Euroligii masculine se desfășoară la Belgrad, acolo unde Obradovic a jucat și unde și-a început cariera de antrenor.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.