Despre Will Franklin

William Franklin a ținut capul de afiș al meciului decisiv din finala mică a Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17. El a marcat coșul victoriei în seria cu CSU Sibiu, care a adus bronzul pentru CSM CSU Oradea.

Franklin a recuperat ofensiv și apoi a așezat mingea în coș chiar pe sirena ce a anunțat epuizarea timpului de joc în Meciul 3 al finalei mici din LNBM. Acesta este primul buzzer beater consemnat într-un meci decisiv al unei serii de playoff în ultimii ani.

Este o reușită care vine să betoneze practic relația dintre Franklin și Oradea. Finala mică s-a încheiat pe fondul unui scenariu perfect. Cel mai titrat jucător din istoria CSM Oradea (alături de Bogdan Țîbîrnă), a marcat coșul victoriei, în ultima secundă a unui meci decisiv. A unei serii care a pus medaliile la gâtul Leilor Roșii.

În prealabil, o realizare similară a avut Mihai Silvășan în Meciul 5 al seriei disputate cu CSU Sibiu, în primul tur al playoff-ului LNBM – ediția 2013/14. Actualul antrenor al noii campioane a României a înscris un coș de trei puncte prin care U-BT Cluj-Napoca a trecut la conducere cu patru secunde înainte de final. Nu a fost un buzzer beater, însă a fost un coș decisiv într-un meci decisiv al unei serii de playoff.

A fost un sezon 2016/17 încărcat de reușite spectaculoase, extrem de importante în finalul unor meciuri cu mare miză. Cele mai memorabile sunt coșurile lui Aleksandar Rasic din ultima secundă a SuperCupei României, respectiv coșul din finala Cupei României.

Franklin a fost recunoscut în baschetul românesc pentru faptul că este un jucător cerebral. El a avut o serie întreagă de coșuri decisive în anii anteriori. În plus, Will este jucătorul are a ocupat postul de conducător principal de joc al lui CSM Oradea la toate finalele disputate în istoria clubului amintit. Bihorenii au câștigat patru medalii în Liga Națională și s-au calificat în două finale de Cupa României.

Jucătorul în cauză a revenit la Oradea în luna ianuarie a acestui an. El a avut nevoie de timp pentru a intra în formă sportivă. Așa cum a remarcat în cadrul conferinței de presă de la final de sezon organizată de CSM Oradea, Franklin îi este deosebit de recunoscător lui Marius Marinău pentru faptul că a ajuns la acest nivel în timp foarte scurt.

Pe de altă parte, cu siguranță inclusiv preparatorul fizic al CSM-ului ar recunoaște, nu poți să faci minuni cu cineva care nu este dedicat și implicat muncii. Despre Franklin se spun multe în ceea ce privește viața sa extra-baschet, însă s-au spus mult prea puține cu privire la cum este în antrenament.

Franklin a ridicat mereu nivelul de intensitate și implicare în antrenamentele bihorenilor. Așa a fost la primul sezon alături de bihoreni, mult prea scurt deoarece a suferit o accidentare gravă. La fel a fost când s-a întors, iar atunci Igor Ranisavljev a avut un merit deosebit la aducerea lui Will într-o stare fizică care să-i permită să fie în teren. La fel a fost și acum, în pofida celor șase luni în care nu s-a antrenat precum un baschetbalist profesionist.

Cu siguranță, Oradea a avut mereu specialiști foarte buni în pregătire fizică. Asta e până la urmă eticheta lui Cristian Achim, un antrenor care a spus-o de atâtea ori că e imposibil să joci baschet dacă nu poți să alergi, dacă nu poți să arunci la coș după x sprinturi și x+1 contacte pe care le încasează fiecare jucător meci de meci.

Așadar, meritele staff-ului tehnic nu pot fi puse la îndoială. Însă Will Franklin a arătat de atâtea ori că joacă pur și simplu cu sigla CSM Oradea în suflet. De atâtea ori mi-am pus întrebarea cum poate un jucător străin să se decide culorilor unui club dintr-un oraș de care a auzit doar când l-a sunat agentul. Ei bine, Will Franklin e un exemplu (și nu este singurul) de jucător care a arătat de atâtea ori că îi pasă, pur și simplu, de echipa, clubul și orașul pentru care evoluează.

Fără îndoială, între Franklin și Oradea există o legătură aparte. Rar întâlnești așa ceva. Sunt o serie de factori ce au contribuit la stabilirea acestei relații. Acea accidentare e unul dintre ele. La fel de mult a contat încrederea lui Cristian Achim în potențialul lui Will. De altfel, cei doi se potrivesc perfect, deoarece văd baschetul cu aceeași pereche de ochi și îl judecă cu același creier. De asemenea, atâția ani, atâtea meciuri, atâtea meciuri importante și lupte pentru trofee sau medalii, e limpede că au contribuit la stabilirea unei puternice legături între club, suporteri, oraș și jucător.

Preocuparea lui Franklin a fost mereu de a-și pune în valore colegii de echipă. Este rar întâlnit ca un jucător săfie atât de preocupat de a-i ține fericiți pe toți cei alături de care joacă. Nu este un secret, Will a fost întotdeauna un jucător căruia i-a plăcut mai mult pasa decât aruncarea.

În plus, Franklin este la fel și în afara terenului. El a remarcat faptul căla medalia de bron cucerită în acest sezn, un merit deosebit l-a avut Muhamed Pasalic, cel care a avut o prestație closală în Meciul 3 al seriei cu Sibiul:

„Vreau să subliniez prestația lui Muha. Ofensiv, pe care a văzut-o toată lumea, dar și defensiv, pe care nu prea o remarcă nimeni. Cert este că fără jocul lui Muha nu se mai ajungea la ultima aruncare în Meciul 3 al finalei mici.”

Deoarece oamenilor le plac cifrele și pentru că nu toată lumea a avut posibilitatea să-l vadă la lucru pentru a avea imaginea cât se poate de clară a faptului că într-adevăr a depus un efort colosal pentru a ajunge în formă sportivă, iată statisticile lui Will Franklin în uniforma CSM CSU Oradea. Vorbim despre acele cifre care contează pentru acest jucător.

CUPA ROMÂNIEI
Ediții Meciuri jucate Victorii Înfrâng. %
Total prezențe 4 18 15 3 83,3
Fazele incipiente 4 12 12 0 100,0
Finale 2 2 0 2 0
Turnee finale 3 6 3 3 50,0
LIGA NAȚIONALĂ
Ediții Meciuri jucate Victorii Înfrâng. %
Total prezențe 4 146 102 44 69,8
Serii de playoff 12 serii 9 3 75,0
Meciuri de playoff 46 30 16 65,2
Finale disputate (serii) 2 serii 1 1 50,0
Meciuri jucate în finale 10 5 5 50,0
Serii finala mică 2 serii 2 0 100,0
Meciuri jucate în finala mică 6 4 2 66,6
Serii în primul tur al playoff-ului 4 serii 4 0 100,0
Meciuri în primul tur de playoff 14 12 2 85,7
Meciuri în sezonul regulat 4 100 72 28 72,0

 

FINALE ȘI MECIURI PENTU MEDALII
Eveniment Rezultat Adversar
2013 – LNBM, locul 3 2-1 Gaz Metan Mediaș
2014 – Cupa, locul 2 55-58 Energia Târgu Jiu
2014 – LNBM, locul 2 2-3 CSU Asesoft Ploiești
2016 – Cupa, locul 2 75-82 U-BT Cluj-Napoca
2016 – LNBM, locul 1 3-2 BC Mureș
2017 – LNBM, locul 3 2-1 CSU Sibiu

Foto: Roby Boros

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.