Despre titularii pozițiilor 1 și 5 la Asesoft în finala LNBM

CSU Asesoft Ploiești conduce cu scorul general de 2-0 în finala Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2014/15. Prahovenii și-au apărat cu succes terenul propriu în partidele cu BC Mureș, desfășurate la începutul acestei săptămâni, învingând cu scorul de 79-70, respectiv 81-67, apropiindu-se la o singură victorie de un nou titlu național.

Pe parcursul zilelor precedente am relatat despre motivele care au condus la această situație. Experiența superioară, problemele de efectiv întâmpinate de adversar, prestațiile deosebite ale lui Ivan Zigeranovic și Cătălin Burlacu, respectiv modul în care Marius Runkauskas a ajutat, ori prestația colosală a lui Jonte Flowers din Meciul 2.

Am notat însă și câteva aspecte mai puțin pozitive pentru prahoveni. Accidentările, ce-i drept minore, suferite de pivoții Chris Cooper și Ivan Zigeranovic, lipsa de implicare în nota obișnuită a lui Runkauskas în Meciul 1, respectiv cea mai modestă prestație în playoff pentru Flowers.

În cele ce urmează vom remarca faptul că impactul și prestațiile lui Stefan Pot și Chris Cooper nu au fost la cel mai înalt nivel posibil, pur statistic, în primele două jocuri ale finalei LNBM. Acest lucru nu a afectat echipa și rezultatul final, rolul celor două jucători amintiți fiind de a se asigura că echipa obține victoria, finala nefiind momentul în care cei mai tineri jucători din rotația de bază a Asesoftului să aibă prim planul.

Pot și Cooper au fost titulari ai pozițiilor 1 și 5 în ambele partide ale finalei LNBM. Se spune că în baschet acestea sunt pozițiile cheie într-o echipă. Iată că nu este cazul întotdeauna.

pot

Lipsit de experiență într-o finală de campionat la nivel de seniori, dar și din cauza faptului că joacă împotriva unor adversari de nivel superior celor pe care i-a întâlnit în prealabil, Stefan Pot (foto) nu a strălucit în primele partide. Cu toate acestea, tânărul baschetbalist a înțeles că în prezent Asesoft are alți jucători care trebuie să rezolve situațiile pe finalizare.

El are 38 minute jucate cu 5 puncte, 5 recuperări, 4 pase decisive, o intercepție și două posesii pierdute. De asemenea, are 2/5 la două puncte, 0/4 la trei puncte și 1/3 la linia de pedeapsă pentru 4 la eficiență și 16 la +/-.

Cel mai pozitiv aspect în prezența lui Pot pe parchet constă în faptul că echipa prahoveană nu a fost afectată deloc de lipsa productivității de natură statistică. Stefan a avut cel mai bun coeficient +/- în Meciul 1, iar în cel de-al 2-lea joc a terminat pe plus. Așadar, echipa din Ploiești nu s-a dus în jos cât timp mezinul echipei s-a aflat pe parchet.

Pot este suplinit de Levi Szijarto în rotația de bază. Atunci când orădeanul se află pe parchet, rolul conducătorului de joc îi revine lui Marius Runkauskas. Acest lucru s-a întâmplat de la dispariția lui Bozhidar Avramov, jucător accidentat spre sfârșitul sezonului regulat.

Cooper a fost limitat în primul meci de o rană deschisă suferită la nivelul feței. El s-a ciocnit de Ivan Ivanovic, fiind transportat la spital și nu a mai revenit pe teren la partide de deschidere a finalei. El a revenit la Meciul 2 și a fost trimis în garnitura de start, însă a fost limitat de această dată de problemele cu greșelile personale, fiind descalificat în doar 16 minute de joc.

„Coop” are 23 minute de joc, perioadă în care a strâns 5 puncte, 4 recuperări, 2 pase decisive, nicio intercepție și o posesie pierdută, împreună cu 2/4 la aruncările din acțiune și 1/5 la linia de pedeapsă. Chris are 5 puncte de eficiență și 8 la +/-.

Dacă la Meciul 1 nu se pot spune prea multe despre jocul său, șapte minute fiind insuficiente pentru a ne face o impresie, la Meciul 2, Cooper a fost sub nivelul obțnuit ca intensitate, prezență la recuperare și dat fiind faptul că a fost descalificat putem să afirmăm că nici din punct de vedere defensiv nu a strălucit. Desigur, și-a dorit, dar dintr-un anumit motiv nu a reușit să-și ajute echipa. Probabil a contat în mare măsură accidentarea suferită, una care nu l-a împiedicat să joace, însă e cât se poate de logic și firesc să fie deranjat de acea problemă. Similar lui Pot, indicele +/- indică faptul că situația echipei nu a fost detrimentală în perioada petrecută de Cooper în teren la primele două meciuri ale finalei.

Absența lui Cooper în Meciul 1, după accidentare, a fost acoperită de Cătălin Burlacu. Americanul a împărțit minutele cu Ivan Zigeranovic la poziția 5 în Meciul 2.

Rămâne de văzut cum se vor comporta cei doi jucători în Meciul 3. Este cert că rolul acestora este complementar, tridentul Runkauskas – Flowers – Zigeranovic, respectiv veteranul Burlacu având prim planul pe faza ofensivă în acest moment.

Foto: Cătălin Soare / www.sportaction.ro

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.