Despre Luka Doncic și opțiunea a 3-a în NBA Draft 2018

Luka Doncic a fost ales cu a 3-a opțiune în NBA Draft 2018, de către Atlanta Hawks. Drepturile pentru jucător au fost cedate imediat către Dallas Mavericks în schimbul lui Trae Young, a 5-a opțiune, plus o viitoare opțiune în NBA Draft.

Atlanta a făcut o mutare similară în urmă cu 17 ani, atunci când l-a ales pe Pau Gasol, cel care ulterior avea să devină cel mai bun jucător de baschet din istoria Spaniei, unul dintre cei mai titrați jucători ai tuturor timpurilor în baschetul internațional și dublu campion NBA. Nimeni nu știe dacă Doncic va avea o carieră asemănătoare cu cea a lui Pau, însă știm sigur că la vârsta de 19 ani împliniți, slovenul nu mai are nimic de demonstrat pe bătrânul continent.

Indiscutabil este cel mai experimentat jucător care a luat parte în NBA Draft 2018. Firește, nu toată lumea a vorbit în termeni laudativi despre Luka. Mai mult, Charles Barkley – o legendă a NBA, dar în același timp un personaj care a spus multe enormități în direct la TV – consideră că un jucător la 18-19 ani nu poate să domine jocul de baschet la nivel de seniori și dacă acest lucru se întâmplă atunci valoarea competițiilor în care a jucat Doncic este modestă.

Până la urmă fiecare este liber să aibă propria opinie și ca să ne îndepărtăm puțin de baschet, pentru a generaliza, putem să spunem că de asta iubim cu toții SUA atât de mult. Pentru libertatea de exprimare, pentru libertatea de a ne exprima punctul de vedere, opinia. Care nu coincide mereu cu a noastră sau cu cea general acceptată.

Revenind însă la baschet, la NBA și Doncic, întrebarea este de ce Phoenix Suns și Sacramento Kings au ales alți jucători în detrimentul lui Luka în condițiile în care antrenor principal la primii este un sârb, care a lucrat cu Doncic la naționala Sloveniei, iar la cei din urmă pe post de manager general lucrează unul dintre pionierii baschetului european în NBA?

Mă refer la Igor Kokoskov, antrenorul principal al lui Phoenix Suns, respectiv Vlade Divac, managerul general al lui Sacramento Kings. Primul are o experiență de aproape două decenii pe post de antrenor secund în NBA și este cel alături de care Doncic a câștigat EuroBasket 2017. Kokoskov se află la debut în calitate de antrenor principal în liga supremă. Al 2-lea are 16 sezoane ca jucător în NBA, incluzând 14 calificări în playoff și este unul dintre primii europeni care au avut succes ca jucători în liga nord-americană. Divac activează pe actuala funcție din vara anului 2015.

Întrebarea este: de ce echipele celor doi au ales alți jucători, proveniți din NCAA, în locul lui Doncic?

Posibile răspunsuri:

1. Ambele echipe au avut nevoie de oameni de pozițiile 4-5.
2. Baschetul european nu are credibilitate în NBA.
3. Presiunea ar fi fost prea mare pe umerii lui Kokoskov sau Divac în cazul în care ar fi forțat alegerea lui Doncic.
4. În pofida unor funcții importante din punct de vedere „basketball operations” atât Kokoskov, cât și Divac sunt departe de a avea un cuvânt decisiv.
5. De-a lungul timpului au fost mulți europeni de succes în NBA, însă majoritatea dintre ei au ajuns acolo din postură de anonimi. Destui europeni au eșuat însă în NBA după ce au fost aleși de pe poziții înalte în Draft (Bargnani, Milicic…).

Pe de altă parte, alegerea lui Doncic de pe poziția a 3-a, indiferent că el a fost cedat altei echipe, ar trebui să reprezinte un succes moderat pentru tot ce a realizat jucătorul amintit până la această oră. Totodată ar trebui să reprezinte suficientă motivație pentru a-și construi o carieră de succes în cea mai grea ligă de pe planetă.

Doncic face pasul spre NBA din postura de jucător cu statut de superstar al baschetului european. Statut pe care Gasol, Nowitzki, Kirilenko, Parker și alții nu l-au avut. Luka are vârsta celor enumerați la momentul trecerii spre NBA. Are însă o presiune suplimentară, pe care cei enumerați nu au avut-o: el nu are opțiunea de a greși sau de a avea o carieră decentă în liga mare. Luka Doncic are obligația de a reuși. Motiv pentru care va fi judecat și analizat pentru fiecare mișcare.

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On Despre Luka Doncic și opțiunea a 3-a în NBA Draft 2018

  • Dacă va fi ferit de accidentări eu cred ca va reuși. Pe linga tehnica și viziune el are totuși o superioritate dpdv al taliei pe postul 1-2 eventual.
    Despre motivele pentru care nu l.au luat luat ai lui presupun ca sunt cele cu numerele 4, 3 și chiar 2.
    Europa a penetrat NBA însă ..Nici chiar așa.

  • Asa cum a confirmat si Bogdan Bogdanovici, jucand si in rising star, la fel va confirma si Doncic.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.