Despre debutul lui Raimindas Danys la Energia Târgu-Jiu

Raimundas Danys a debutat în mod oficial pentru Energia Târgu-Jiu la meciul de Cupa României cu Dinamo București, desfășurat luni (15.02). Lituanianul a fost cel mai bun jucător al gorjenilor în meciul încheiat cu victoria acestora, scor 78-74.

Balticul a început partida pe bancă, însă a intrat pe parcursul primei secvențe și a avut un impact imediat. De asemenea, Danys a contribuit solid și în repriza a 2-a, atunci când a fost sancționat și cu o greșeală personală la un capac curat, într-un moment extrem de important al jocului, în penultimul minut. El a evoluat la poziția 4, însă pentru o scurtă perioadă Energia a jucat fără pivot în prima repriză, moment în care lituanianul a fost jucătorul responsabil cu sarcinile poziției 5.

Din punct de vedere statistic, Raimundas a avut următoarea linie: 6/9 la două puncte, 1/2 la trei puncte și 3/4 la linia de pedeapsă pentru 18 puncte. A adăugat 5 recuperări (2 ofensive), 3 pase decisive, 2 intercepții, un capac și a pierdut mingea de trei ori pentru 21 la eficiență. În cele 21 minute și 42 secunde petrecute pe parchet, Danys a avut 5 la +/-.

Dincolo de cifrele foarte bune se impune să remarcăm impactul pe care Danys l-a avut. El a marcat cu generozitaste în prima parte. De asemenea, jocul său ne arată că este mai mult decât un simplu marcator. Raimundas și-a găsit locul să finalizeze complet deschis de la semidistanță (a înscris opt puncte din această zonă), s-a evidențiat la recuperare, inclusiv cea ofensivă, este dispus să împartă mingea cu colegii și aduce intensitate, dar și inspirație în faza de apărare.

Iată graficul aruncărilor lui Danys la meciul cu Dinamo, conform frbaschet.ro (cu verde aruncările marcate, cu roșu cele ratate):

Untitled

Pe de o parte este clar faptul că Aco Todorov și jucătorii lui Dinamo nu au avut o imagine completă. Prin urmare raportul de scouting nu avea cum să fie complet întrucât nu se știa cu exactitate ce anume face Danys. Existau niște cifre și poate niște înregistrări găsite pe internet, dar imaginea clară lipsea despre acest sportiv. Spre exemplu, înclin să cred că Danys nu va mai arunca la fel de deschis în următoarele meciuri.

Pe de altă parte, există un fel de regulă nescrisă atunci când echipele efectuează modificări în cursul sezonului. Jucătorii proaspăt legitimați, de abia ajunși la echipe nu au de unde să-l cunoască pe antrenor și pe noii colegi de echipă. Mai ales atunci când vorbim, ca și în cazul lui Raimundas Danys, despre un sportiv aflat la primul contact cu baschetul românesc, la primul contact cu Energia, cu Hristu Șapera, respectiv cu Troupe&co. De obicei, în astfel de cazuri, elementul surpriză și vorbim despre ceva neplăcut este în tabăra echipei care folosește noul jucător. Explicația constă în faptul că oamenii nu se cunosc. Noul jucător nu îi știe pe cei vechi și invers, cum nici pe antrenor nu îl cunoaște și invers.

Firește, a fost doar primul meci. Vom vedea cum se va descurca atunci când adversarul va strânge suficiente informații despre el pentru un scouting obișnuit. Va fi interesant de urmărit cum va juca Danys atunci când poziția 4 din echipa adversă îl va ataca în spațiul de trei secunde, întrucât Dinamo a jucat fără Dahlman, iar Orbeanu este un 4 cu aruncare de trei puncte. Sunt multe de descoperit despre Danys, ca despre orice jucător nou. Pentru început însă, el a avut un debut foarte bun. Umbrit puțin de ratarea calificării pentru noua sa echipă.

În pofida victoriei, Energia nu a reușit să se califice la turneul final al Cupei României. Gruparea din Târgu-Jiu a pierdut la general cu 152-150.

Potrivit afirmațiilor comentatorului DigiSport din timpul transmisiunii partidei în care Danys a debutat, acesta nu va avea drept de joc la Meciul 1 al optimilor de finală din FIBA Europe Cup. Energia primește vizita lui Khimik Youzhny, în cursul serii de miercuri (17.02), cu începere de la ora 19:00. Partida este transmisă în direct la DigiSport. Seria se joacă pe sistemul cel mai bun din trei meciuri.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.