Declarații Zare Markovski la încheierea campaniei de calificare pentru FIBA Basketball World Cup 2019

Zare Markovski, antrenorul echipei naționale de baschet masculin a României, a accentuat încă o dată nevoia de a schimba mentalitatea în sportul cu mingea la coș din țara noastră. Tehnicianul macedonean a subliniat mai multe puncte sensibile pe care le-a observat și a precizat că este deschis să contribuie și să ajute, dar a evidențiat faptul că această datorie revine tuturor celor care sunt implicați în fenomenul baschetbalistic din țara noastră.

Tehnicianul ex-iugoslav a confirmat că este bucuros să se afle la cârma echipei naționale a României:

„Cu siguranță voi continua la echipa națională a României. Îmi place să lucrez cu acești băieți și sunt convins că sentimentul este reciproc. Vă pot spune că fiecare dintre cei care s-au aflat în aceste trei acțiuni ale echipei naționale a României a dat tot ce a putut.”

Antrenorul Markovski a precizat următoarele:

„Sistemul competițional al Ligii Naționale a fost restructurat la sugestia mea. Acest lucru se datorează faptului că jucătorii români selecționabili au nevoie de mai multe meciuri competitive. Firește că ne dorim să avem un campionat al României cu multe echipe valoroase, însă din păcate nu suntem în această situație. Prin urmare am sugerat implementarea unui sistem competițional care să le ofere jucătorilor români mai multe meciuri competitive. Într-un campionat cu 12 echipe, pe vechiul sistem, au fost prea multe meciuri fără niciun fel de miză, dezechilibrate, fără niciun beneficiu pentru jucători.

Acesta ar putea fi un prim pas. Știu și înțeleg că nu este ușor. Sunt pregătit să contribui și să particip la acest proces. Însă eu nu sunt magician. Cu șapte antrenamente nu putem să facem minuni, iar acești băieți, care chiar au potențial, nu își pot atinge potențialul. Am văzut cu toții că această abordare poate să ajute. Mi-aș dori un interes mai mare față de echipa națională și o apropiere mai vizibilă între oamenii de baschet din această țară.

Toată lumea trebuie să vină în sprijinul echipei naționale. Este datoria noastră, a celor mai în vârstă, să oferim și să creăm condiții optime tinerilor pentru a juca baschet competitiv. Opinia publică, toți oamenii implicați în fenomenul baschetbalistic din România. Toată lumea trebuie să aibă preocupare pentru a-i ajuta pe acești jucători. Eu cred că este în interesul tuturor să avem jucători români consacrați, nu doar federația și echipa națională. Trebui să existe un mediu propice în care acești jucători să crească. Cred că au nevoie de mai multă dragoste și atenție de la cei din jur. Și noi, cei din fenomenul baschetbalistic, suntem responsabili să le oferim aceste lucruri.

Nu putem să producem acum jucători de NBA. Dar se demonstrează că există material suficient de bun pentru a forma jucători de nivel înalt. Cățe trebuie să fie un exemplu în acest sens. Mi-aș dori ca pe viitor un meci cu jucătorii din NBA ai Croației să nu mai fie un prilej pentru componenții echipei naționale a României de a se fotografia cu jucători din NBA.

Eu sunt aici, îmi doresc să fiu aici și sunt dornic să le ofer dragoste și atenție tinerilor jucători români. Însă nu este suficient. Avem nevoie de mai mulți oameni dispuși să facă acest lucru. Și cred că acești băieți merită așa ceva.

Avem într-o singură generație (n.r. 1997) trei jucători deja formați și consacrați – Cățe, Kuti și Nicolescu. Imaginați-vă cum ar fi să avem în fiecare generație câte trei astfel de jucători. Pentru a avea așa ceva este nevoie de atenția tuturor factorilor din baschetul românesc. Cred că e nevoie de o schimbare de abordare drastică în baschetul românesc. Desigur avem nevoie de jucători mai buni. Tot așa cum avem nevoie de arbitri mai buni, care să contribuie la rândul lor deoarece ei pot să ridice nivelul jocului. Firește avem nevoie de antrenori mai buni și mai ales de o educație mai bună.

Apelez și la jurnaliștii care se preocupă de baschet. Îi invit să fie mai apropiați de jucători și de această disciplină sportivă. Vorbim despre un sport minunat și este inclusiv de datoria presei să contribuie la evoluția acestei discipline sportive în România. Presa poate să educe publicul, care să înțeleagă de ce avem nevoie de acest proces. Este o discuție foarte lungă, în care e nevoie de toată lumea focusată pentru așa ceva.”

Întreaga conferință de presă ce a urmat meciului dintre România și Croația, scor 63-90, poate fi urmărită mai jos.

Foto: Alina Cojocaru / www.fiba.basketball

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Declarații Zare Markovski la încheierea campaniei de calificare pentru FIBA Basketball World Cup 2019

  • Exceptional expozeu, dar intentiile nobile ala unui strain care ne vrea binele vor pieri in mlastina intereselor autohtone de 2 bani.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.