Declarații Zare Markovski după meciul cu Italia

Zare Markovski, antrenorul principal al echipei naționale a României a participat la conferința de presă ce a urmat meciului pierdut cu Italia, scor 50-101, în cadrul etapei a 4-a din campania de calificare la FIBA Basketball World Cup 2019. Tehnicianul macedonean a subliniat importanța sprijinului pentru tinerii jucători români și a evidențiat că toată lumea are datoria de a-i ajuta pe aceștia.

„Din păcate înfrângerea este foarte mare, la peste 50 de puncte diferență. Trebuie să spunem însă că Italia a jucat la cel mai bun nivel al său. Cred că indiferent cine era în fața Italiei la acest meci ar fi pierdut. Probabil la diferență mai mică, de 10-20-30 puncte, dar sigur ar fi pierdut. Adversarii noștri au avut intensitate și după cum se știe acești jucători evoluează cu regularitate la un nivel superior.

Aș vrea să subliniez un lucru. Nu este vina jucătorilor pentru această înfrângere. Ei sunt produsul campionatului din care fac parte. De altfel mărturisesc că am deschis discuția cu conducerea Federației Române de Baschet pentru a găsi soluții de a-i ajuta pe jucători să crească și să continue procesul de formare mai rapid. Toți trebuie să procedăm în așa fel încât să îi ajutăm pe jucători să atingă un nivel superior. Fiecare din noi să depună eforturi în acest sens. Construcția acestei echipe trebuie să continue. Sunt câțiva jucători tineri în jurul cărora acest proces trebuie să continue.

Fac apel la opinia publică să prezinte o opinie constructivă. Să ne ajute în acest proces.”

Întrebat despre ecartul consemnat pe tabela de marcaj și în joc între Italia și România, Zare Markovski a spus:

„Poate că diferența nu e atât de mare. De asemenea, eram la 18 puncte în urma Italiei la startul sfertului 4 în meciul tur. Atunci am reușit să revenim și să ne apropiem la cinci puncte. Totuși, acela a fost primul meci. Acum situația a fost alta. Italia a venit aici să arate cine este cu adevărat. Au venit pregătiți din toate punctele de vedere pentru acest meci. Știau că practic noi am obținut aceleași rezultate ca și ei. Mă refer la victorie pe teren propriu cu Olanda și în deplasare cu Croația. De altel ne-au și spus înaintea meciului că apreciază foate mult echipa României și acesta este motivul pentru care s-au pregătit foarte atent de acest meci.

Eu cred că am făcut o treabă bună în noiembrie și acum. Mă refer în mod deosebit la ceea ce s-a întâmplat în antrenament. Noi am jucat meciul cu Italia la limita posibilităților noastre. Spun asta deoarece vreau să atrag atenția tuturor factorilor responsabili din baschetul românesc că este datoria noastră, a tuturor, a fiecăruia dintre noi, să îi ajutăm pe acești jucători să evolueze și să crească în valoare. Din păcate unii dintre jucătorii echipei naționale a României nu au parte de contacte și experiențe baschetbalistice precum cele din această campanie. Multora le lipsește pur și simplu experiența, exercițiul.

Principala noastră armă este Cățe, un jucător care evoluează în liga a 2-a din Spania. În condițiile astea noi am încercat să stăm cât mai aproape de adversarii noștri. Aceste lucruri le-am trasmis atât jucătorilor în vestiar, cât și reprezentanților federației. Dacă nu vom face eforturi în acest sens întotdeauna vom avea probleme cu adversari care se preocupă de aceste probleme.
Diferența în meciul cu Italia este pur și simplu intensitatea. Ajungi la acest nivel numai prin muncă și antrenament, prin acumularea de experiență pe baza a ceea ce se lucrează la antrenamente. Noi trebuie să creem condiții jucătorilor români de a avea mai multe experiențe la nivel internațional. Asta lipsește jucătorului român de baschet.

Diferența între Italia și România este că ei au jucători care evoluează săptămânal în meciuri internaționale. De asemenea, aproape toți jucătorii italieni au evoluat la nivel internațional încă din perioada junioratului. Nu mă surprinde diferența de scor. Poate că e prea mare, dar reamintesc că am jucat două meciuri cu adversari mai buni în decurs de 72 ore. Nu sunt supărat sau mâhnit pentru rezultat. Sunt deranjat de faptul că băieții sunt dezamăgiți deoarece nu se așteptau la acest deznodământ. El poate fi evitat doar dacă ne preocupăm de această problemă. Trebuie să găsim soluții ca acești băieți să joace. Am asistat la turneul final de Cupa României în urmă cu câteva zile. Am văzut jucători tineri români utilizați trei minute, iar străinii au jucat 37. Repet, noi trebuie să analizăm și să găsim soluții de a-i ajuta, de a găsi soluții să joce.

Nu ne ajută cu nimic să facem comparații între baschetul românesc și cel italian sau cel din NBA. Noi trebuie să construim și să îi ajutăm să crească, să evolueze.”

Conferința de presă, a Italiei și României, poate fi urmărită, în format VIDEO și în limba engleză – AICI.

Foto: Alina Cojocaru / FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.