Declarații Aco Todorov, după eșecul Craiovei la Oradea

Aleksandar Todorov, antrenorul lui SCM Universitatea Craiova, a participat la conferința de presă ce a urmat eșecului suferit la Arena Antonio Alexe, în compania lui CSM CSU Oradea. Partida din etapa a 11-a în sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2018/19, Grupa valorică A, s-a încheiat cu scorul de 85-69.

Tehnicianul macedonean a declarat următoarele despre partidă:

„Felicit Oradea pentru victorie. Pentru noi a fost un meci important, nu atât prin prisma rezultatului, cât să vedem unde ne situăm, care ne sunt punctele forte și punctele slabe. Totodată sunt de părere că ne luptăm cu Oradea pentru locul 3 la încheierea primei faze din sezonul regulat. În urma rezultatului din această seară din punct de vedere matematic pentru mine e destul de limpede că dacă vom învinge Clujul pe teren propriu avem șanse mari la locul 3, dar dacă pierdem acel meci vom fi pe 4.

Ne aflăm într-o situație bună, peste așteptările noastre de la începutul sezonului. Pe de altă parte, e firesc să ne dorim mai mult. Din păcate nu jucăm așa cum ar trebui și cu astfel de prestații nu avem nicio garanție că vom trece de primul tur al playoff-ului, indiferent de locul pe care vom termina sezonul regulat. Avem multe lucruri de corectat, ce necesită atenția noastră.”

Întrebat ce părere are despre faptul că principalul marcator al echipei sale în acest sezon, Morris Curry, nu a înscris niciun punct la Oradea, Todorov a afirmat:

„Se întâmplă. Este posibil să fie vina mea. E posibil să nu fi făcut eu ceva pentru a-i crea situații favorabile. Nu e vina lui, îmi acum acest lucru. Trebuie însă să înțelegem că și jucătorii sunt oameni. Se întâmplă astfel de lucruri.”

Despre noul jucător venit, Iuri Fraseniuc, tehnicianul Craiovei a spus:

„Este un jucător important. Cred că legitimarea lui arată că vrem să ne luptăm cu marile forțe ale baschetului românesc. Planul a fost să terminăm prima fază numai cu jucători români sub 23 ani, dar nu puteam să așteptăm în cazul lui Iuri. Nu cred că mai era disponibil la mijlocul lunii ianuarie, astfel încât l-am legitimat când ni s-a ivit ocazia.”

Referitor la regula jucătorului român U23, Aco Todorov a declarat următoarele:

„Regulile sunt făcute de federație, organizatorul campionatului. Sunt anumite reguli care îmi plac și altele care îmi displac. Cert este că regulile sunt pentru toată lumea și noi trebuie să le respectăm. Nu mă opun acestei reguli a românului U23, deoarece unde sau când ar trebui să joace românii tineri?

Sunt păreri diferite și știu că un omolog și coleg al meu a vorbit deschis despre regula aceasta. De asemenea, mi s-a comunicat că au existat multe reacții negative la adresa acelui antrenor. Repet, dacă nu promovăm jucătorii tineri români pe cine va avea baschetul românesc în viitor?

Fără această regulă toată lumea ar legitima 1-2 români cu experiență și povestea asta ar merge cine știe până când. În condițiile actualului regulament ai posibilitatea să creezi și să formezi niște jucători. Nimeni nu spune că dacă vom forța acești tineri ei vor deveni jucători de nădejde, însă e limpede că promovându-i există o șansă ca acest lucru să se întâmple. Nu vor fi ei mai buni doar dacă îi trimitem în teren în prima repriză.

Sunt de acord cu compatriotul meu, Zare Markovski (n.r. fostul antrenor al echipei naționale a României), care a spus la un clinic pentru antrenori că pentru a avea jucători în creștere e necesar ca ei să fie în teren la finalul meciului, nu la începutul lui. Zare a făcut o prezentare foarte frumoasă atunci la clinicul pentru antrenori de la București. Eu am încercat să mă alătur acestei idei și sunt de părere că le-am oferit astfel de momente tinerilor jucători români de la Craiova. Am avut destule meciuri echilibrate la final în condițiile în care până la venirea lui Fraseniuc nu am avut niciun român cu experiență în lot.

Obiectivul nostru rămâne același, să mergem în playoff de pe primele patru poziții. Pentru asta consider că avem nevoie de întăriri în lotul de jucători.”

Întrebat la ce anume se referă când vorbește despre întăriri, Todorov a detaliat:

„Nu vom face alte transferuri acum. Vom rămâne în această formulă cel puțin până la încheierea primei faze a sezonului regulat. Nu văd rostul unei noi modificări acum. Suntem pe locul 4, avem un avantaj consistent și nu putem să pierdem această poziție prea curând, așa că nu e necesar să ne grăbim. Avem un avantaj de patru victorii față de a 5-a clasată și mai avem două meciuri de jucat pe teren propriu. Oricum vin sărbătorile și preferăm să avem liniște în următoarea perioadă.

Așteptăm încheierea primei faze, să vedem cu ce avantaj vom termina această parte a campionatului față de Pitești, Timișoara sau Steaua. Dacă vom avea 3-4 victorii în plus față de aceste echipe după ultima etapă din GVA consider că putem să mai așteptăm. Dacă vom avea doar două victorii în plus, atunci cred că vom face un transfer la startul fazei a 2-a.

Nu etichetez jucătorii după cetățenie. Dar vă pot spune că nu intenționez să țin șapte jucători străini. Nu văd rostul unei astfel de decizii. Eu am nevoie de un jucător care ne poate ajuta, atât în antrenament, cât și în meci. În prezent nu sunt jucători români disponibili, dar haideți să vedem ce va fi la capătul primei faze. Eu cred că se vor ivi oportunități să atragem un jucător român.”

SCM U Craiova are un bilanț general de opt victorii și trei înfrângeri, cu care se situează pe locul al 4-lea, la egalitate cu CSM CSU Oradea, a 3-a clasată în ierarhia la zi a Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2018/19.

2 comentarii On Declarații Aco Todorov, după eșecul Craiovei la Oradea

  • Presupun ca jucatorul roman cu experienta va proveni de la echipa care va merge in grupa 7-12, adica Steaua sau Timisoara.
    La ambele sunt SG.

    • In top 6 nu vor intra Steaua și Dinamo, așa că eu aș bănui ca Mandache va fi o opțiune, probabil nu doar pentru Craiova. Timișoara probabil că vor reuși să își acopere salariile jucătorilor, chiar dacă cu întârziere, așa că sunt șanse mici să plece Calota, eventual Baciu, că oricum nu are minute.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.