Declarații Aco Todorov după meciul pierdut de Craiova la Oradea

Aco Todorov, antrenorul echipei SCM U Craiova, a participat la conferința de presă ce a urmat eșecului suferit la Oradea, scor 79-83, în deschiderea etapei a 6-a din Grupa Roșie a Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2018/19. Partida a avut loc vineri (08.03), la Arena Antonio Alexe.

Iată ce a spus tehnicianul macedonean al oltenilor la finalul întâlnirii:

„A fost un meci în care pe parcursul a 30 de minute am fost echipa mai bună. Am marcat cu 11 puncte mai mult decât Oradea în ultimele trei sferturi cumulat. Din păcate pentru noi un meci de baschet se întinde pe parcursul a 40 minute de joc efectiv. În primul sfert am acordat prea mult respect adversarului, probabil pe baza eforturilor făcute în ceea ce privește transferurile efectuate și mai ales bugetul alocat pentru legitimarea unor jucători precum Markovic și Carter.

În momentul în care am conștientizat că putem juca la nivelul echipei orădene am făcut acest lucru. Dincolo de începutul modest, consider că am pierdut acest meci și contactul cu Oradea din moment ce am călcat în afara terenului de două ori consecutiv în momente importante. În orice caz, nu cred că era suficient să câștigăm acest meci. Aveam nevoie de o victorie la cel puțin cinci puncte pentru a avea prima șansă la locul 3. Pentru moment se pare că suntem locul 4. Consider că avem nevoie de o victorie pentru a ne asigura avantajul terenului propriu în primul tur al playoff-ului.”

Referitor la atmosfera de la Oradea, antrenorul Aleksandar Todorov a precizat următoarele:

„Este întotdeauna o plăcere să mă aflu la Oradea. Acest lucru se datorează energiei venite din tribune, a spectatorilor, a tuturor celor care contribuie la o atmosferă întotdeauna frumoasă, propice baschetului. Cred că acest lucru ajută foarte mult și echipele oaspete, fiindcă este o atmosferă foarte bună pentru baschet. Oamenii de aici își susțin favoriții, dar în același timp respectă echipa oaspete. Este, poate cea mai bună atmosferă specifică baschetului din România, cu siguranță, alături de Sibiu.”

SCM U Craiova a fost lipsită pentru a 2-a oară consecutiv de Morris Curry, cel mai bun marcator al oltenilor. Antrenorul echipei alb-albastre a precizat următoarele pe marginea acestui subiect:

„Curry are o inflamație pe tendonul achilian. Este aproape refăcut. Dacă am fi dorit puteam să-l forțăm și să joace la Oradea, dar am preferat să nu facem acest lucru. Noi am estimat că în meciurile ce urmează celui de la Oradea este mai util să-l avem în teren. Nu vreau să fiu înțeles greșit, deoarece nu insinuez că meciul de la Oradea nu a fost important. Consider însă că sănătatea jucătorului primează. De altfel am remarcat că și pentru omologul meu de la Oradea este același lucru, dovadă menajarea lui Pasalic la meciul de săptămâna trecută.

Eu am încredere deplină în toți jucătorii mei. Sunt de părere că am avut o selecție bună, că avem o echipă în care piesele se potrivesc și consider că avem capacitatea să învingem orice adversar în România. Totodată aș vrea să fiu înțeles cât se poate de clar: am vorbit despre Curry deoarece am fost întrebat, eu în declarația mea referitor la meciul de la Oradea nu am pomenit absența lui. El va reveni curând. Urmează să decidem dacă va juca la Sibiu, în cupă, sau vom apela la el în meciurile ulterioare. Acum vă pot spune că sunt 50% șanse să joace la Sibiu în cupă și 100% să o facă în meciul cu Clujul din etapa următoare de campionat.”

Chestionat despre nivelul de pregătire tactică al echipelor din Liga Națională, în condițiile în care domnia sa transmite jucătorilor la fiecare posesie ce acțiune să joace în funcție de semnele pe care le transmite antrenorul advers echipei sale (lucru ce denotă faptul că știe fiecare acțiune de apărare a adversarilor, inclusiv semnele pe care antrenorii le transmit), Todorov a precizat:

„Toți antrenorii, toate echipele, cel puțin între cele opt echipe cu care ne-am confruntat până acum în acest sezon, sunt extrem de muncitori. Omologii mei sunt niște ‘workaholici’. Nu știu să existe vreo echipă care nu muncește enorm în ceea ce privește pregătirea meciurilor. Toți suntem maniaci ai scouting-ului. De la primul la ultimul.

Nu contează atât de mult cât știi despre adversar. Mai important este, lucru asupra căruia eu și echipa mea acordă o atenție sporită, este cantitatea de informație pe care jucătorii o pot înmagazina. Pentru a duce la îndeplinire planul de joc trebuie să găsești calea de a te face înțeles și de a-i face pe jucători să înțeleagă cât mai multe din informațiile pe care le transmiți. Poți să-ți supraîncarci echipa cu informații. Poți să faci scouting zilnic, dar e exact același lucru ca și cu telefoanele mobile vechi sau laptop-urile vechi.

Eu cred că adesea se întâmplă tocmai ca echipele să fie supraîncărcate cu informație și se ajunge la situația în care jucătorii sunt confuzi. Prin urmare se trage concluzia că respectivele echipe habar nu au ce joacă. Realitatea este exact inversă. Toți antrenorii pe care i-am întâlnit în acest sezon știu exact ce și când se întâmplă, dar intervine această problemă. Se ajunge la situația în care nu se recunosc situațiile de joc deși informația a fost transmisă.”

Antrenorul Todorov a fost rugat să prefațeze jocul de Cupa României cu CSU Sibiu. Iată ce a declarat:

„Am jucat la Sibiu în urmă cu o lună și eram la conducere după sfertul 3. Rezultatele consemnate până acum indică faptul că CSU Sibiu este cea mai bună echipă din campionat la ora actuală. Opinia multora coincide cu situația din clasament, prin urmare cei de la Sibiu sunt favoriți la câștigarea campionatului. Așadar, sunt favoriți și la meciul cu noi.

Ca să glumesc puțin, tragerea la sorți a fost efectuată de managerul echipei noastre, Marius Toma. Pot să spun că nu a avut o mână norocoasă pentru Craiova. Fără îndoială ne-am fi dorit să evităm Oradea, Cluj și Sibiu. Ne-a căzut Sibiu.

Cu siguranță nu vom ceda fără luptă. Am antrenat MZT Skopje, iar în Liga Adriatică jucam împotriva unor echipe de top, chiar de Euroligă, precum Partizan, Steaua Roșie sau Cedevita și nu am intrat niciodată pe teren cu gândul că nu avem nicio șansă. Prin urmare nu vom ceda fără luptă nici în fața Sibiului. Recunosc, Sibiu este favorită în această dublă. Avantajul nostru constă în faptul că returul se joacă la Craiova. Totuși, pentru a beneficia de acest avantaj va trebui să facem un joc bun la Sibiu.”

Întrebat dacă are o preferință pentru primul tur al playoff-ului, tehnicianul Craiovei a spus:

„Sigur. Am o preferință pentru primul tur. Am o preferință și pentru turul al 2-lea. Totuși, pe baza înfrângerii de la Oradea cred că preferințele mele nu se vor mai adeveri cel puțin pentru turul 2, dacă vom ajunge acolo. Nu voi discuta public despre numele adversarului pe care îl preferăm în sferturile de finală, dar avem o preferință. Totuși, vreau să accentuez că nu vom juca în așa fel încât să întâlnim adversarul pe care ni-l dorim. Dacă se va întâmpla să-l obținem e perfect, dacă nu asta e. Cert este că nu poți să sacrifici un meci sau un rezultat în mod deliberat.

Oricum, vreau să accentuez care a fost obiectivul echipei din Craiova în momentul în care eu m-am alăturat: o victorie în playoff. După cum se știe această echipă nu a câștigat niciodată un meci în playoff-ul campionatului. Acesta este obiectivul în acest sezon. Sigur că ne dorim mai mult, fiecare dintre noi, dar eu vă spun ce obiectiv mi s-a trasat la începutul sezonului.

Știți însă foarte bine cum e în zona balcanică. Avem un obiectiv, începem să câștigăm și dintr-o dată ne trezim că vrem mai mult. Am început să aud că vrem semifinale, ba chiar finala. Inclusiv despre obiective de cupe europene am auzit deja. Sigur că ne dorim, dar nu trebuie să uităm de unde am pornit, care sunt posibilitățile noastre și care este realitatea. Repet, ne dorim cu toții rezultatele cele mai bune posibil, doar că trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, să rămânem realiști.

Dacă îl întrebați pe Amedeo Casale, răspunsul lui va fi loc pe podium. După ce a declarat acest lucru i s-a interzis să mai dea interviuri. Există și varianta să pierzi în mod surprinzător niște meciuri și dintr-o dată te trezești cu postul amenințat. Știți cum a spus JFK: ‘victoria are o mie de tați, dar înfrângerea este orfană’. Așa că, atunci când pierzi se știe cine e unicul vinovat. În plus, avem acea categorie de oameni care nu dorm noaptea, au viață de familie tristă și se descarcă cu comentarii pe facebook. Achim e așa, Silvă e așa, Nini e așa, Todorov e așa. E limpede noaptea asta care dintre antrenori va fi în colimator…Nu glumesc. Ce fel de oameni credeți că stau noaptea pe facebook sau pe site-uri să comenteze și să desființeze un om și munca lui fără să aibă idee despre ce înseamnă această meserie? Cine face asta? După ce am spus toate astea e clar că voi fi vitcima preferată a postacilor pe facebook.”

Foto: Roby Boros

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.