Cupa României 3×3 masculin – ediția 2019 demarează în cursul acestei săptămâni

Baschetul masculin la nivel de club se întrerupe după meciul dintre SCM U Craiova și CSM Mediaș, în Cupa României, însă sportul cu mingea la coș continuă în țara noastră. În perioada 14-17 februarie anul curent, la Mediaș și București, se vor desfășura cele patru turnee de calificare contând pentru ediția inaugurală a Cupei României la baschet 3×3 masculin.

Cele 21 cluburi angrenate în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2018/19 trebuie să participe în competițiile 3×3 organizate sub egida Federației Române de Baschet pentru a fi eligibile să legitimeze jucători străini în sezonul următor, respectiv să evite plata unor amenzi (10.000 euro/echipă în caz de neînscriere sau neparticipare în Cupa României și Liga Națională 3×3 în sezonul 2019) către forul de specialitate.

Sistemul competițional în Cupa României la baschet 3×3 masculin cuprinde două faze: una de calificare (patru turnee între 14-17 februarie), respectiv faza finală (cu participarea celor mai bine 12 clasate în faza de calificare, în perioada 13-14 aprilie anul curent).

În faza de calificare, echipele au fost repartizate în două serii:

Vest, la Mediaș – CSM CSU Oradea, U-BT Cluj-Napoca, CSU Sibiu, BCM U FC Argeș Pitești, SCM U Craiova, SCM Timișoara, CSM Mediaș, ACS Târgu Jiu, CSM VSKC Miercurea Ciuc, CSM Tîrgu Mureș, Universitatea Cluj-Napoca și CSM Sighetu Marmației.
Est, la București – Steaua București, Dinamo Știința București, Rapid București, Agronomia București, CN Aurel Vlaicu București, CSO Voluntari, BC Athletic Constanța, CSM Phoenix CSU Galați, respectiv CSM Focșani.

Organizatorii au anunțat că pentru acumularea punctajului maxim posibil în cadrul unui turneu este necesar să participe 12 echipe la un turneu, motiv pentru care cu aprobarea Consiliului Director în Seria Est se pot înscrie alte trei echipe, reprezentante ale unor cluburi cu CIS și afiliate de Federația Română de Baschet.

Nu se precizează nimic referitor la potențiale alte participante, așa cum de exemplu este cazul lui CSM București, club care a cerut cu întârziere majoră înscrierea în ediția 2018/19 a Ligii Naționale. Din dorința de a avea cât mai multe echipe competitive, care să și respecte regulamentele, termenii și datele limită pentru a corespunde la înscrierea în următorul sezon, poate că ar fi indicat un efort mai susținut din partea federației de a atrage cluburile care și-au manifestat intenția de a lua startul în competițiile păstorite de acest for întrucât e limpede că baschetul românesc are nevoie de mai multe echipe, jucători, dar și de locuri în care sportul cu mingea la coș să fie organizat.

Conform prevederilor Regulamentuluui Specific al competițiilor 3×3 masculin – ediția 2019, o echipă trebuie să fie alcătuită din maximul opt jucători, iar la un turneu (o zi de competiție) trebuie nominalizați patru jucători de echipă. Fiecare echipă poate să schimbe unul sau mai mulți jucători, din lista de 8, între două zile de competiție.

Reamintim că baschetul 3×3 a devenit disciplină olimpică și va debuta în cadrul Jocurilor Olimpide 2020, la Tokyo, Japonia. Prima competiție 3×3 organizată de Federația Română de Baschet s-a desfășurat în vara anului 2018, majoritatea evenimentelor având loc în cadrul turneelor marca Sport Arena Streetball. Liga Națională 3×3 masculin – ediția 2018 a fost câștigată de Rapid București, echipă ce a mizat pe următorii jucători: Catalin Vlaicu, Alin Spahiu, Bogdan Cezar Sandu si Catalin Bordei.

După Cupa României, baschetul 3×3 va cuprinde și Liga Națională. Aceasta se va desfășura în cursul verii anului calendaristic 2019. În cadrul LN 3×3, fiecare echipă din LNBM este obligată să participe la cel puțin cinci turnee de calificare, iar dacă avansează să ia startul și la fazele superioare/finale ale competiției.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.