Cum o relație nedorită la început s-a transformat în ceva ce depășește limitele terenului de baschet

Billy Donovan, actualul antrenor al echipei Oklahoma City Thunder, are o relație specială cu legendarul Rick Pitino, tehnicianul lui Panathinaikos Atena. Cel din urmă are 66 ani, fiind cu 13 mai în vârstă decât Donovan.

Ambii au câte două titluri de campioni NCAA, fiind considerați doi dintre cei mai buni în branșă la nivelul baschetului universitar. Actualmente niciunul nu activează în liga în care au câștigat averi și în care au devenit cu adevărat celebri.

Billy Donovan și Rick Carlisle în perioada Providence Friars

Cei doi sunt originari din New York, oraș în care au colaborat în cea mai puternică ligă de pe planetă, NBA. Fiecare a evoluat ca fundaș în liga universitară nord-americană. Pitino nu a jucat niciodată la nivel profesionist, acolo a lucrat doar ca antrenor. În schimb, Donovan a avut o carieră profesionistă de două sezoane ca jucător.

Relația celor doi își are originea în anul 1985. Rick Pitino a renunțat la funcția de antrenor asistent al lui New York Knicks și a preluat-o pe Providence Friars, în NCAA. Aici evolua, încă din anul 1983, Billy Donovan.

Donovan venea după două sezoane modeste. În momentul în care a preluat echipa, Pitino a dorit să renunțe la serviciile lui Billy. Cei doi au discutat și prima concluzie a fost că este în interesul ambilor ca Donovan să meargă la o altă universitate.

Nimeni nu l-a dorit pe Donovan, nici măcar la nivel valoric inferior, în pofida faptului că însuși Pitino a sunat la universitățile Fairfield și Northeastern în interesul transferului lui Donovan. Prin urmare, Pitino l-a provocat pe Donovan la un meci unu la unu. Deși nu a mai jucat din anul 1974, adică de 11 ani, Pitino l-a ridiculizat pe Donovan în acea partidă.

În urma acelui meci, Rick Pitino i-a cerut lui Donovan să slăbească întrucât era supraponderal pentru standardele cerute la nivelul ligii universitare nord-americane de baschet. În ultimul sezon al lui Donovan în NCAA, stagiunea 1986/87, acesta a strălucit sub comanda lui Pitino.

A fost o perioadă cumplită în plan personal pentru Rick Pitino. Acesta își pierduse fiul, la doar șase luni de la naștere. În plan profesional lucrurile au funcționat altfel. Donovan a excelat în sistemul lui Pitino, devenind una dintre cele mai periculoase arme a lui Friars. NCAA a decis să adopte semicercul de trei puncte pentru prima dată în turneul ediției 1987, iar Billy Donovan a avut o medie de 20.6 puncte pe meci. Providence s-a calificat în Final Four-ul turneului NCAA din acel an.

În toamna anului 1987, Pitino s-a întors în NBA, fiind desemnat antrenor principal al lui New York Knicks. El l-a legitimat pentru sezonul 1987/88 pe Billy Donovan. Acesta a încercat apoi să prindă minute la altă echipă, dar a înțeles că rostul său în baschet este pe marginea terenului și a renunțat la activitatea de jucător în vara anului 1989.

Donovan și Pitino în calitate de adversari în NCAA

Cei doi au început o colaborare pe relația antrenor principal – asistent în anul 1989 la Kentucky Wildcats. Au petrecut cinci ani împreună aici, după care Billy Donovan a preluat pe Marshall, iar în 1996, an în care Pitino a câștigat primul său titlu NCAA, la cârma lui Kentucky, ucenicul a devenit antrenorul principal al lui Florida Gators.

În 2006 și 2007, avându-l ca elev pe Joakim Noah, Billy Donovan a câștigat titlurile NCAA. El a rămas la cârma lui Gators până în 2015, când a făcut mutarea către NBA, acolo unde este și în prezent.

Billy Donovan are un titlu mondial în calitate de antrenor principal al echipei naționale U19 a SUA. Performanța s-a consemnat în 2013, în Cehia. Ajuns la 53 ani, Donovan este la cârma lui OKC Thunder și continuă să aibă o relație specială cu Pitino.

De altfel, Billy a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai mentorului său în urma declanșării anchetei FBI care a condus la îndepărtarea lui Pitino de la cârma universității Louisville, pe care a condus-o timp de 17 ani, între 2001 și 2017, alături de care a câștigat cel de-al 2-lea titlu NCAA din carieră. Trofeu câștigat de Pitino în anul 2013, dar retras ulterior de liga universitară.

Povestea lui Rick Pitino și Billy Donovan ne arată că deși o relație a început în condițiile în care cei doi nu și-au dorit să colaboreze ei au ajuns să lucreze împreună în trei locuri:

  1. Providence Friars, NCAA (relația antrenor-jucător)
  2. New York Knicks, NBA (relația antrenor-jucător)
  3. Kentucky Wildcats, NCAA (relația antrenor principal-asistent)

Rick Pitino nu a dorit să-l antreneze pe Billy Donovan, însă nu a avut nicio variantă de a se descotorosi de el. Ulterior, cei doi au dezvoltat o relație specială, Pitino fiind cel care i-a oferit un loc de muncă jucătorului Donovan în NBA, respectiv antrenorului Donovan în NCAA. Cel oferit de Pitino a fost singurul angajament în NBA al lui Donovan. Totodată, Rick i-a oferit primul angajament al lui Billy în calitate de antrenor!

În plus, cei doi au o relație ce depășește barierele jocului de baschet!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.