Cum a devenit echipa națională a României ticsită de shooteri?

România a marcat 32 coșuri de trei puncte cu un procentaj de 50% la acest procedeu în ultimele două meciuri disputate. Este vorba despre 15 triple în victoria cu Slovacia, scor 85-68, respectiv 17 reușite de pe semicerc în succesul cu Cipru, scor 89-63.

12 jucători au fost folosiți în aceste partide, zece dintre ei reușind să marcheze cel puțin un coș de trei puncte.

Bogdan Popa a avut 9/9 de la mare distanță în această dublă confruntare desfășurată la Sala Olimpia, din orașul său natal, Ploiești.

Tricolorii au înscris 83 coșuri de trei puncte în cele șapte partide disputate până la această oră în precalificările FIBA EuroBasket 2021. Este vorba despre confruntările cu Macedonia de Nord, Kosovo, Cipru și Slovacia. Așadar, o medie de 11.9 triple/meci și un procentaj de 39%.

Nicio altă echipă angrenată în precalificările FIBA EuroBasket 2021 nu are o medie de măcar zece coșuri de trei puncte pe meci. Nicio altă echipă antrenată în amintitele precalificări nu are un procentaj de măcar 36% la acest procedeu. Doar Kosovo are o medie mai mare de aruncări de pe semicerc în această campanie.

Antrenorul Tudor Costescu a rotit 17 jucători în această campanie, desfășurată pe parcursul ultimelor 12 luni (a demarat în septembrie 2018 și se încheie în august 2019). Nu mai puțin de 12 jucători au marcat cel puțin un coș de trei puncte.

Foto: Alina Cojocaru / www.FIBA.basketball

Cum se explică faptul că România a devenit o specialistă la aruncările de pe semicerc?

Pe de o parte actuala generație dispune de jucători capabili să puncteze de la mare distanță. Vorbim aici, în mod deosebit, despre jucători precum Bogdan Popa, Radu Paliciuc și Mirel Dragoste. Nu pot fi omiși nici Giordan Watson și Bobe Nicolescu, jucători cu alte calități principale, dar care au înscris cele mai multe coșuri de trei puncte pentru echipa României în cele șapte partide disputate până la această oră.

Pe de altă parte, această abilitate a componenților echipei naționale a României de a marca de pe semicerc a fost dezvoltată de rolul pe care aproape fiecare dintre ei îl are la echipa de club. Nu este un secret faptul că jucătorul român are o etichetă în viziunea antrenorilor din LNBM: românul nu este creativ, nu este îndemânatic, nu trebuie să aibă mingea în mână foarte mult.

Acest lucru este dublat de faptul că defensivele din LNBM se concentrează pe alți jucători. Este cunoscut faptul că în baschet nu există defensivă perfectă. Fiecare sistem de apărare, fiecare abordare, fiecare element are breșe. Ei bine, majoritatea echipelor din România se concentrează asupra jucătorilor străini în defensivă.

De aici rezultă că românul rămâne liber. De cele mai multe ori, dacă vorbim despre jucători de pozițiile 1, 2, 3 și 4, acesta este poziționat pe semicerc. Fie în zero grade, fie în 45 de grade. Cert este că românul este de foarte multe ori liber.

În plus, dacă românul nu este implicat în creație, iar el este de cele mai multe ori lăsat în mod deliberat liber, devine limpede că el și-a dezvoltat aruncarea de pe semicerc. De aici rezultă faptul că românul lucrează cel mai mult aruncarea la coș în antrenament. Așa cum străinul, în funcție de rolul și specificul jocului său, lucrează acțiuni și chestiuni tactice.

Jucătorul român a devenit shooter în Liga Națională. Nu voi exemplifica, dar sfătuiesc cititorul să consulte statisticile jucătorilor aflați în programul echipei naționale. Majoritatea dintre ei și-au dezvoltat, la echipa de club, indiferent care este numele ei, aruncarea de trei puncte.

Aici trebuie subliniat că în campania actuală, mă refer atât la faza a 2-a, cât și la faza a 3-a din precalificările FIBA EuroBasket 2021, România a fost lipsită de Vlad Moldoveanu și Andrei Mandache. Doi dintre cei mai buni români pe semicerc. Mai mult, au lipsit în majoritatea meciurilor Rolland Torok și Dragoș Diculescu, alți doi români deveniți extrem de periculoși pe semicerc.

Putem să spunem că aruncarea de trei puncte este cel mai evident beneficiu pe care jucătorul român l-a câștigat de pe urma implementării regulii oblitativității prezenței jucătorului autohton în teren. Românul nu și-a dezvoltat alte aspecte ale jocului atât de mult și de vizibil precum a făcut-o cu aruncarea de pe semicerc.

Acest lucru nu trebuie perceput ca o jignire la adresa jucătorului român. Trebuie să admitem că aceasta este realitatea. Este o constatare, iar pasionatul de baschet din România, dacă a urmărit cu atenție ce s-a întâmplat în ultimii ani, va constata că într-adevăr acesta este rolul românului – pe care i l-a acordat antrenorul – și că de pe urma acestui rol a ajuns să fie atât de bun la aruncările de trei puncte.

4 comentarii On Cum a devenit echipa națională a României ticsită de shooteri?

 • Da, cifrele asta spun. Doar că trebuie să ținem cont de adversarii foarte modești cu care am jucat. Vom vedea cât de tare vor scădea aceste cifre când vom juca cu Spania, Israel, Polonia… toate aceste echipe net superioare nouă. Iar dacă cifrele nu vor scădea dramatic, de-abia atunci voi fi optimist privind acest aspect, al shooterului român.

 • Echipele din LNB prefera romanii care au aceasta calitate, de a trage bine de la 3p, deoarece jucatorii straini sunt deobicei mai valorosi decat autohtonii si atunci regula U 23 este satisfacuta simplist astfel.
  Mai mult, deja din perioada junioratului sunt selectati si promovati jucatorii indemanatici fara sa se dea importanta cuvenita taliei.
  Acestia fac viata usoara antrenorilor si practic castiga meciuri, medalii, deci aduc profit cluburilor. Astfel apar atat de multi viitori shooteri.
  Cit despre realizarile si procentajele pe care nationala le-a inregistrat in ultimele meciuri, acestea trebuie analizate in contextul adversarilor intalniti, care in general au fost mai slabi decat noi. Dupa ce ne vom califica si vom juca in calificari cu echipe mai bune, probabil nu vom mai avea aceste procentaje de la 3p.
  Poate gresesc insa acest aspect al procentajului aruncarii de 3p consider ca nu este un fapt pozitiv, ci dimpotriva. Acesta arata de fapt simplitatea si limitele jocului nostru, faptul ca nu avem de fapt un joc colectiv in acest moment.
  Din pacate suntem inca foarte departe de baschetul european, iar dorinta de reformare reala este inca la nivelul declaratiilor.

 • Și încă o chestie, înainte de a acuza antrenorii din LNB. M-am uitat doar astăzi la meci, și am urmărit și altceva în afară de aruncări. Popa are o mână excelentă, un fizic bun și o motricitate acceptabilă. Ce aș vrea eu să știu este de ce antrenorii lui de la juniori, având un material genetic bun în mâini, nu au reușit să îl învețe procedeele tipice pentru un pivot, pentru că din păcate, în afară de mână, nu prea poți remarca altceva la el. De apărare chiar nu are rost să vorbim…
  Încă odată, unde naiba e scurtcircuit ăla, de nu suntem în stare să formăm pivoți decenți în țara asta?

 • Din pacate nu e vorba doar de pivoti, practic nu avem nici macar un jucator format in tara care sa fie competitiv in Europa.
  Si aceasta nu din vina lor, nivelul de pregatire de aici nu le da nici o sansa jucatorilor de a iesi sa joace afara.
  Pare ciudat nu? Ungurii, bulgarii pot…ca sa nu mai zicem de polonezi, ucrainieni, etc.
  Foarte trist dar adta este realitatea.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.