CSM Oradea 2015 sau a-ți propune perfecțiunea

LNBM a ajuns la final. CSU Asesoft s-a încoronat pentru a 10-a oară campioană la capătul celei mai frumoase finale din ultimii 6 ani. CSM Oradea a dat o replică pe măsură ploieștenilor, ținându-i în tensiune până în ultimul minut de joc, transformându-le bucuria în euforie și, pe alocuri, aroganță. Da, Oradea, prin tot ceea ce a făcut, este de vină pentru declarațiile lui Dado de la final. Antrenorul prahovenilor a reacționat omenește, așa cum toți o facem cândieșim învingători dintr-o bătălie în care trăim emoții intense.

Asesoft este pentru a zecea oară campioană pentru că a avut un pic mai multă experiență decât adversara. A câștigat pe merit profitând de micile greșeli ale orădenilor, de acele detalii de care vorbea Adrian Micinic în prefața meciurilor 3 și 4 ale seriei.

Asesoft a mai câștigat și pentru că a avut atitudine de campioni, una pe care o afișează de zece ani și prin care nu doar se automotivează, ci și domină psihic adversarul. Ploieștiul este singura echipă din campionat care își propune an de an eventul. Nu își atinge obiectivul, dar, citându-l pe Vince Lombardi, trebuie să îți propui perfecțiunea ca în drumul tău să poți atinge excelența. Cuvintele sunt mari pentru campionatul nostru mărunt, dar în esență exact asta face diferența dintre Asesoft și restul echipelor.

An de an, indiferent de ce realizează cu un sezon înainte sau de ce buget au la dispoziție, echipele din LNBM își propun să ajungă în PlayOff și, eventual, în Final 4. Este de înțeles pentru echipe nou promovate sau pentru unele de s-au zbătut în mediocritate în ultimii ani. Dar este peste puterea mea de concepție ca foste campioane sau finaliste să își stabilească astfel de obiective, adică să termine pe unul dintre primele 8 locuri. Este un obiectiv de alibi, unul prin care să le fie ușor managerilor să justifice eșecul. Mai bine să îți propui lucruri mărunte pe care să le realizezi, decât unele mari care, dacă le ratezi, vor da prost la imagine iar factorii de decizie îți vor cere demisia. Mai sănătos este să te ascunzi în spatele unor rezultate notabile ale unor echipe de juniori care întârzie să promoveze jucători în baschetul mare, decât să îți asumi eșecul managerial în liga seniorilor. Aceasta este mentalitatea la nivelul marii majorități a echipelor din LNBM.

achimÎn acest context, m-au surprins plăcut, ba nu, m-au șocat chiar, cuvintele lui Cristi Achim rostite la microfonul DigiSport imediat după finalul Finalei. Achim este un antrenor căruia îi pot anticipa în proporție de 90% toate declarațiile pe care le dă în timpul sezonului. Însă ce urma să spună joi seară nu aș fi putut ghici niciodată. După ce a felicitat adversarul și proprii jucători, modest și plin de diplomație, adică afișând imaginea cu care ne-a obișnuit, tehnicianul în vârstă de 44 ani a spus că finala din acest sezon ”abia i-a deschis apetitul”. Șoc! Pentru prima dată în ultimii muuulți ani, un antrenor care nu este pe banca Asesoftului, spune că vrea să joace și la anul în ultimul act al competiției și, de ce nu, să o câștige. Da, așa se traduce cea mai interesantă declarație a lui Achim din cariera sa de antrenor.

Cristi Achim, felicitări pentru aceste cuvinte! Felicitări, ai înțeles că dacă îți propui puțin, obții în cel mai bun caz, puțin și doar prin noroc poți câștiga un campionat.

Oradea și-a construit drumul spre finală pas cu pas. A ajuns foarte aproape de trofeu, dar i-au lipsit două lucruri să îl pună în vitrină: Experiența și puterea psihică de a domina un adversar călit în 11 lupte interne și câteva în afara granițelor țării.

Nu știu dacă la anul va fi mai ușor pentru orădeni, dar Meciul 5, finala din Finală, le-a asigurat cele două trepte lipsă din scara spre locul 1. CSM are acum experiența meciurilor cu miză și, prin vocea lui Achim, ne-a arătat că are și psihic de campioni.

3 comentarii On CSM Oradea 2015 sau a-ți propune perfecțiunea

  • Frumos scris!
    Felicitări, Oradea!

  • Sa inteleg ca, urmare politicii pasilor marunti, Oradea si-a propus Cupa si Campionatul ?. Asa ar fi logic urmarind evolutia acestei echipe de-a lungul ultimelor 3-4 editii de campionat.

    • Asta ar fi trebuit să își propună și Clujul după ce a jucat finala sau a câștigta campionatul…La fel și Mureșul anul trecut…Asta ar trebui să fie obiectivul oricărei echipe într-un baschet sănătos, în care se dorește performanță…

      Obiectivele ”la alibi” nu ajută decât pe managerii echipelor și sunt păguboase pe termen lung…

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.