Concluzii după turneul final al Cupei României 2018

Turneul final al Cupei României 2018 la baschet masculin, desfășurat între 10 și 13 februarie anul curent la Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe, a rezervat multe meciuri echilibrate și a ținut publicul larg cu sufletul la gură până la final.

Competiția a cuprins șapte meciuri eliminatorii. Trei partide s-au încheiat la diferență de o posesie, patru din totalul meciurilor disputate fiind extrem de echilibrate și au fost decise la ultima faza ori în ultimul minut de joc efectiv. Între acestea se numără cele două semifinale și finala.

Confirmări

Final 8-ul a cuprins un meci cu trei reprize de prelungiri. La modul general se poate spune că nu s-au consemnat surprize. U-BT Cluj-Napoca și-a apărat cu succes trofeul, în condițiile în care a jucat cu doi naturalizați pe un regulament ce obligă echipele să utilizeze în permanență cel puțin doi jucători cu statut de autohtoni. Este un aspect extrem de important și care trebuie subliniat. Se impune să evidențiem și faptul că până la urmă formația antrenată de Mihai Silvășan a jucat cu 12 meciuri mai mult decât oricare oponent până la startul turneului final al Cupei României.

Prezența în finală a lui CSM CSU Oradea a fost o confirmare a rezultatelor obținute de această echipă pe parcursul ultimilor ani. Firește, o eventuală calificare în finală a CSM Steaua București EximBank nu ar fi reprezentat nici ea o surpriză.

Surprize sau nu?

Surpriza plăcută, prin prisma condițiilor actuale de la club, a fost BC SCM Timișoara. Formația antrenată de către Tudor Costescu a avut toate ingredientele necesare pentru a performa la acest eveniment – români cu experiență, români talentați și dornici de afirmare, străini cu experiență și un antrenor nu doar laureat, dar și extrem de priceput în meseria sa. Totuși, problemele financiare existente și incertitudinea din zilele premergătoare turneului au făcut din formația bănățeană drept surpriza plăcută a turneului, atât prin victoria din sferturile de finală, maniera prin care a obținut-o, dar și prin prisma prestației avute în semifinale.

E posibil ca surpriza, una negativă, turneului să fi fost CSU Sibiu. Acest lucru este justificat strict pe baza rezultatelor și a poziției în clasamentul la zi al Ligii Naționale pentru această grupare. Pe de altă parte, istoricul acestei echipe în Cupa României și faptul că până la această oră nu a obținut victorii sonore în meciuri decisive, cu excepția Meciului 5 din primul tur al playoff-ului din sezonul anterior ne permite să afirmăm că Sibiul mai are un pas de făcut până la a fi considerat un nume de top în baschetul românesc la ora actuală.

Până la urmă suntem liberi să ne stabilim propriile ierarhii în ceea ce privește surprizele. Este dificil să calculăm în mod obiectiv cine a realizat surpriza plăcută și cine a fost surpriza negativă în condițiile în care unica echipă care ar fi putut furniza cu adevărat surprize în acest turneu este Timba Timișoara. Și posibil Phoenix Galați, care deocamdată nu a reușit victorii sonore departe de propria casă.

Dintre celelalte șase echipe a existat o singură favorită certă, U-BT Cluj-Napoca. În condițiile regulamentului specific și a resurselor pe care gruparea de pe Someș le are din acest punct de vedere, se poate spune că orice înfrângere a Clujului în acest turneu ar fi fost o surpriză. În schimb, între Oradea, Steaua, Timișoara și Sibiu se putea întâmpla orice. Nu pun la socoteală Piteștiul, întrucât echipa lui Hristu Șapera a jucat din primul meci împotriva Clujului, principala favorită. Altfel, argeșenii se pot bate pentru victorie împotriva celor patru echipe anterior menționate.

Jucătorul cu cel mai mare impact asupra propriei echipe

Kris Richard, de la CSM CSU Oradea, este foarte probabil jucătorul care a avut cel mai mare impact asupra propriei echipe, în sens pozitiv, la Final 8. Americanul a fost liderul echipei sale din punct de vedere statistic și a avut prestații impresionante în toate cele trei partide ale formației roș-albastre.

Locație cu adevărat neutră

Fără îndoială desfășurarea turneului într-o locație neutră, egală pentru toate echipele din punct de vedere al experiențelor anterioare, a reprezentat un exercițiu atractiv și interesant. Desigur accesul spre Sfântu Gheorghe nu a fost egal pentru suporterii tuturor echipelor prin prisma distanței. În plus, acordarea turneului într-o locație neutră a limitat numărul suporterilor în tribune.

Nandor Kuti este singurul jucător care a participat la Final 8 originar din Sfântu Gheorghe. El s-a bucurat de sprijinul publicului local, însă este greu de spus că acest lucru a fost un avantaj.

Trebuie remarcat, încă o dată, contingentul impresionant de suporteri sibieni prezent la meciul de duminică (11.02). Repertoriul acestora a fost extrem de bogat. De notat că și echipele din Cluj-Napoca și Oradea au avut suporteri, aceștia venind de mai departe. Nu au lipsit nici câțiva susținători ai Stelei.

În tribune au fost prezenți agenți cu activitate intensă în baschetul românesc, antrenorul echipei naționale – Zare Markovski, respectiv reprezentanți ai federației, conducători de cluburi și antrenor ce evoluează în sportul cu mingea la coș din țara noastră.

Minge buclucașă

Pe lângă sala nouă și locația inedită în ceea ce privește baschetul masculin, participanții au avut de gestionat și o altă situație. Este vorba despre mingea utilizată. Ea este marca Molten – brand utilizat de echipele din Liga Națională, însă modelul folosit la Final 8 este cel pe care îl folosește FIBA în campania de calificare pentru FIBA Basketball World Cup 2019 și cu care s-a jucat la EuroBasket 2017. Este vorba despre modelul GL7X FIBA 2015-2019.

Media de posesii pierdute pe meci a fost de 34.1. Adică 17 pe echipă, în timp ce media LNBM în primele 17 etape este de sub 14 posesii pierdute de echipă/meci.

S-au marcat, în medie, 152 puncte pe partidă, adică una de 76 puncte marcate/echipă/meci. Media în LNBM este de 81.7 puncte marcate/echipă/meci. Firește acestea sunt cifre, calcule pur matematice. Nivelul de joc și miza din meciurile de la turneul final de Cupa României sunt cu totul altele față de ceea ce se întâmplă cel puțin în 2-3 meciuri/etapă la nivelul Ligii Naționale.

În fine, mingea despre care vorbim a fost utilizată de toate echipele în cadrul Final 8. Condițiile au fost practic egale și din această privință, în ideea în care nimeni din Liga Națională nu utilizează această minge în mod obișnuit (în antrenamentele și meciurile proprii).

Foto Alina Cojocaru (Federatia Romana de Baschet – Facebook)

Articole din aceeași categorie

3 comentarii On Concluzii după turneul final al Cupei României 2018

 • La semifinale si finala o mare parte a spectatorilor a fost din Sf.Gheorghe si din imprejurimile acestuia, ceea ce denota un real interes al acestora pentru baschet (in zona exista doar echipe feminine in prima liga).

 • Judecand la rece, a castigat ehipa careia regula cu 2 romani in teren nu i-a pus nici o problema, datorita celor 2 naturalizati. Clujul a jucat asa tot sezonul, cu o rotatie de 9-10 jucatori, din care doar 2 romani Kuti si Torok, practic cu 8 straini. Timisoara, cu doar 5 straini in lot, a jucat deseori in campionat cu 2 romani pe teren, poate de aici si prestatia buna avuta. Pentru Sibiu, „surpriza negativa” a turneului, regula asta cu 2 romani a dat peste cap toate planurile si automatismele create pana acum in campionat. Desi o lunga perioada doar cu 5 straini in lot, situatiile in care au fost pe teren 2 romani in meciurile cu miza au fost extrem de rare.
  Doua intrebari sunt de ridicat aici:
  1. de ce este permisa utilizarea mai multor naturalizati intr-o echipa, cand in competitiile europene acest lucru nu este acceptat?
  2. cat de logic este sa ai doua reguli diferite in competitiile interne? nu ar fi mai bine sa existe un criteriu unitar pentru Cupa si campionat?
  Revenind la Final 8, din ce am vazut eu, calitatea meciurilor a fost destul de scazuta, chiar daca pe alocuri incarcate de dramatism. Procentajele aruncarilor au fost foarte slabe, lucru pe care cred l-ati remarcat si dvs.
  Iar ASG a fost o mare pacaleala.
  Multe lucruri ar trebui puse in discutie pentru sezonul viitor…

  • ASG-ul a fost intotdeauna o gluma mult mai mult decat extrem de proasta, sunt ani de cand refuz sa ma uit la o astfel de mizerie ilogica si inutila!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.