Israel – Compromis între ligă și sindicatul jucătorilor

25 mai 2018

Liga profesionistă din Israel a anunțat că reia campionatul. La distanță de o zi după ce a înghețat competiția, liga și sindicatul jucătorilor au ajuns la un acord, astfel încât duminică (27.05) se va disputa ultima etapă din sezonul regulat.

Potrivit anunțului, sferturile de finală se vor juca conform programului, pe sistemul cel mai bun din cinci partide. Învingătoarele se califică la Final Four. Acesta se va desfășura conform programării inițiale, în perioada 11-14 iunie anul curent.

Sindicatul jucătorilor a triumfat în disputa cu cluburile pe termen scurt

Cluburile au dat înapoi și au decis să păstreze așa numita „Russian Rule” ce obligă fiecare echipă să folosească în permanență cel puțin doi autohtoni. În schimb, jucătorii au acceptat ca numărul străinilor să crească de la cinci la șase pe echipă.

Totodată, cluburile care vor folosi patru sau mai puțini străini vor fi recompensate financiar. În schimb, echipele care joacă cu șase străini vor plăti o taxă suplimentară către ligă, bani ce vor fi direcționați către cluburile care promovează valorile autohtone.

Cluburile câștigă pe termen lung

„Russian Rule” va fi elimintă din sezonul 2019/20. Atunci, echipele vor avea permisiunea să legitimeze cel mult cinci străini, însă în niciun moment al jocului nu vor putea fi cinci străini pe parchet la o echipă.

Inițial sindicatul jucătorilor a cerut ca „Russian Rule” să fie utilizată în următorii cinci ani, iar numărul maxim de străini pe echipă să fie redus la trei. În cele din urmă sindicatul a acceptat ca regula actuală să fie utilizată doar în sezonul 2018/19.

24 mai 2018

Liga profesionistă de baschet din Israel a anunțat încheierea prematură și cu efect imediat a sezonului competițional 2017/18. Decizia vine ca urmare a conflictului existent între conducerea ligii și sindicatul jucătorilor.

Motivul conflictului se datorează modificării de regulament pe care liga a anunțat că o va implementa în sezonul 2018/19. Este vorba despre anularea așa numitei „Russian Rule” care obligă echipele să utilizeze în permanență cel puțin doi jucători autohtoni. În plus, s-a anunțat că va fi mărit numărul maxim de jucători străini permiși pe foaia de arbitraj. În sezonul 2017/18 echipele din Israel au avut posibilitatea să înscrie cel mult cinci străini.

Sindicatul jucătorilor din Israel s-a opus cu vehemență acestor măsuri și a intrat în grevă generală. Penultima etapă din sezonul regulat a fost amânată, iar în cursul zilei de joi (24.05) a avut loc o întâlnire între reprezentanții ligii profesioniste (ai cluburilor) și cei ai sindicatului jucătorilor. La discuții a fost invitat și ministrul sportului din Isrel, domnul Miri Regev.

Părțile nu au ajuns la un acord, iar liga a anunțat pe cale oficială că sezonul 2017/18 este înghețat. Firește, anunțul vine după ce sindicatul jucătorilor a anunțat că sportivii nu se vor prezenta la meciuri. Rămâne de văzut în ce fel activitatea baschetbalistică din Israel se va relua. Contractele dintre jucători și cluburi au o perioadă determinată, astfel încât orice amânare va îngreuna încheierea stagiunii pe teren.

Situația este extem de delicată întrucât implică și televiziunile. Baschetul este un sport extrem de popular în Israel, existând numeroase transmisiuni și emisiuni special destinate sportului cu mingea la coș. Este de așteptat, cunoscut fiind sistemul similar celui din SUA și Europa de Vest, ca părțile afectate să acționeze în instanța liga, cluburile și posibil chiar sindicatul jucătorilor pentru despăgubiri. Reamintim că în ultimii doi ani Maccabi Tel-Aviv este echipa care a obținut cele mai mari încasări din comercializarea drepturilor de televizare pentru propriile meciuri între grupările angrenate în competițiile Euroleague Basketball.

22 mai 2018

Asociația Jucătorilor de baschet din Israel a anunțat că a declanșat o grevă generală de protest. Acesta a condus deja la amânarea unei etape pentru joi (24.05).

Motivul acestei măsuri este legat de faptul că liga profesionistă intenționează să schimbe regulamentul din sezonul următor. La ora actuală, adică în actualul sezon competițional, regulamentul obligă toate echipele să folosească în permanență cel puțin doi jucători autohtoni.

Liga intenționează să reducă obligativitatea la un singur autohton, însă Asociația Jucătorilor de baschet din Israel se opune cu vehemență, declanșând o grevă generală ce a implicat amânarea rundei intermediare din sezonul regulat al campiontului. Protestul este sprijinul de către European Basketball Players Union (UBE), care a și emis un comunicat în acest sens.

Situația este complicată în condițiile în care din pricina regulii ce obligă echipele să evolueze în permanență cu cel puțin doi jucători autohtoni Maccabi Tel-Aviv a anunțat că va folosi două echipe în sezonul 2018/19. Una va juca în campionatul Israelului, iar alta va evolua în Euroligă. Fiecare echipă va avea propriul lot de jucători și propriul staff tehnic. De notat că în Euroliga masculină nu există niciun fel de restricție de cetățenie.

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Israel – Compromis între ligă și sindicatul jucătorilor

  • Mac cabinet își permite sa plătească ca sa încerce sa facă performanta în Euroliga.
    Însă pentru naționala regula cu 2 jucători autohtoni este benefica.
    La noi nici măcar nu are cine sa ridice tonul..

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.