U-BT Cluj-Napoca obține victoria în manșa a 2-a, dar irosește orice șansă de a avansa în grupele FIBA Europe Cup

U-BT Cluj-Napoca a câștigat manșa a 2-a a dublei cu Ironi Ness Ziona, din Israel, în turul al 2-lea preliminar din FIBA Europe Cup – ediția 2018/19. Rezultatul final a fost de 89-88. În tur, formația antrenată de Mihai Silvășan a cedat la o diferență de 13 puncte și a fost învinsă cu scorul general de 167-179. Prin prisma diferenței de 12 puncte la general, deținătoarea Cupei și SuperCupei României nu mai are nicio șansă de calificare în grupele amintitei competiții continentale.

Cele două echipe au mers cap la cap în debutul jocului. Jason Washburn a oferit câteva momente de emoție, părând că s-a accidentat, însă el a revenit după ce a fost înlocuit pentru a primi îngrijiri din partea kinetoterapeutului Adrian Resteman. Partida a fost întreruptă timp de aproximativ 15 minute din cauza unor probleme tehnice consemnate la BT Arena din Cluj-Napoca. Acestea s-au consemnat la jumătatea primului sfert, la scorul de 9-9. Jocul s-a reluat cu patru reușite de pe semicerc în contul israelienilor. De cealaltă parte, Dykes și Washburn au marcat primele 18 puncte ale formației gazdă. Stanimir Marinov a fost al 3-lea și ultimul marcator al lui U-BT în primul sfert. Bulgarul a finalizat cu slam dunk ultima acțiune din secvența de deschidere, însă Ironi Ness Ziona conducea la prima pauză cu 25-24.

Sfertul al 2-lea a început cu întârziere după ce problemele tehnice au reapărut. Israelienii au ajuns la șapte triple în primele 13 minute de joc, însă formația gazdă nu a renunțat. Pedja Stamenkovic a schimbat situația pe tabela de marcaj, scor 34-33, în minutul 14, cu o reușită de la distanță, pentru ca la faza următoare Ironi Ness Ziona să marcheze din interiorul semicercului. Aleks Rasic a fost retras pe bancă în urma unei lotivuri încasate de la adversar, în protestele lui Mihai Silvășan. Echipele s-au succedat la conducere, iar pe finalul reprizei ambele echipe s-au întrecut în erori și ratări. Repriza s-a încheiat cu o acțiune de pivot finalizată de Tony Easley, urmată de două libere transformate de israelieni. Scorul al jumătatea partidei a fost de 43-42 în favoarea lui Ironi Ness Ziona.

U-BT Cluj-Napoca a început mai bine reprize secundă instalându-se la conducere pe tabela de marcaj. Vizitatorii au restabilit egalitatea la 48 cu o nouă reușită de la mare distanță, însă Jason Washburn a continuat prestația ofensivă impresionantă pentru a readuce gazdele în avantaj în acest meci. Kyndall Dykes, după un sfert al 2-lea în care nu s-a făcut remarcat, a izbutit mai multe acțiuni memorabile în ambele faze ale jocului pentru a menține formația din Cluj în avantaj pe tabela de marcaj. Ardelenii au avut dificultăți în spațiul de trei secunde, în special la recuperare, în condițiile în care Ironi Ness Ziona a jucat cu doi oameni de poziția 5. Vlad Moldoveanu a ieșit la rampă cu un 4 point play, însă oaspeții au replicat cu cea de-a 10-a triplă în acest meci. Sfertul al 3-lea s-a încheiat cu o triplă semnată Nandor Kuti, pentru a readuce Clujul în avantaj, scor 63-61.

Echipa din Israel a marcat din nou de pe semicerc la prima acțiune din sfertul decisiv, însă Stamenkovic a replicat cu o aruncare de la semidistanță. Acesta a fost înlocuit de Rasic, care a preluat sarcinile poziției 1 în angrenajul formației clujene. El a marcat de pe semicerc, după care Moldoveanu a transformat de la linia de pedeapsă pentru a păstra procentajul de 100% al echipei de pe Someș la acest procedeu. Vlad a transformat apoi de la mare distanță pentru a mări avantajul amfitrionilor la opt puncte cu șapte minute înainte de final. Gazdele au fost sancționate cu greșeală antisportivă. Jocul la semicerc al formației israeliene a continuat să producă, Ironi apropiindu-se la două lungimi cu patru minute înainte de final. O altă reușită de la mare distanță a trecut în contul oaspeților după o nouă recuperare ofensivă. Ironi Ness Ziona a mizat pe DaeQuan Cook la final de partidă, în timp ce Clujul a avut mai mulți marcatori în acest momente. Acesta a fost sancționat cu a 5-a greșeală personală, fiind descalificat în penultimul minut de joc. Golan Gutt a preluat inițiativa pentru israelieni, marcând încă o dată de la distanță. Cu 14 astfel de reușite, formația din Israel a reușit să-și asigure calificarea, însă Aleks Rasic a adus victoria pentru clujeni în acest meci în ultima secundă manșei a 2-a.

Kyndall Dykes a totalizat 20 puncte, 7 pase decisive, Jason Washburn a terminat cu 18 puncte, 6 recuperări, Vlad Moldoveanu a încheiat cu 15 puncte, iar Stanimir Marinov a contribuit cu 11 puncte, 7 pase decisive pentru U-BT Cluj-Napoca. În replică, DaeQuan Cook a reușit 19 puncte, Golan Gutt a adăugat 18 puncte, Tal Dunne a terminat cu 12 puncte, 6 recuperări, iar Chris Dowe a izbutit 11 puncte, 7 recuperări, 6 pase decisive și 4 intercepții.

U-BT Cluj-Napoca nu poate avansa în grupele FIBA Europe Cup din postură de lucky loser după ce Balkan Botevgrad, New Heroes Den Bosch, BC Dnipro și Keravnos au pierdut la diferențe generale mai mici. Trei lucky loseri din turul al 2-lea al competiției vor avansa în faza grupelor.

Foto: FIBA.basketball

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.