U-BT Cluj-Napoca pe merit

U-BT Cluj-Napoca a completat un sezon impecabil. Formația de pe Someș este prima echipă din baschetul masculin românesc ca obține trei trofee într-un singur sezon. Totodată, ardelenii sunt primii care izbutesc să cucerească campionatul și cupa în același sezon de la performanța lui CSU Asesoft Ploiești, consemnată în sezonul competițional 2008/09.

Antrenată de Mihai Silvășan, un produs al baschetului clujean, care a câștigat campionatul din postură de jucător în anul 2011, a marcat două coșuri decisive memorabile în serii de playoff cu marea rivală din Ardeal, CSU Sibiu, în Meciul 5 al semifinalelor din 2006, respectiv în Meciul 5 al primului tur din 2014 și rămâne unul dintre puținii, dacă nu singurul jucător român care se identifică cu o singură grupare, formația din Cluj-Napoca a înregistrat un parcurs absolut senzațional și care cu greu va putea fi depășit de cineva în viitor.

Formația din Cluj-Napoca a pierdut doar șase meciuri din totalul de 43 meciuri disputate în competițiile interne. Așadar, o rată de succes absolut impresionantă de 86%.

www.u-bt.ro

Pe lângă faptul că a dominat sezonul regulat, a câștigat toate meciurile din primul tur al playoff-ului marcând peste 100 de puncte în fiecare meci, a triumfat în senzaționala serie cu Oradea din semifinale și a învins cu 3-0 în marea finală, a câștigat cu un buzzer beater în SuperCupă și a beneficiat de colosalul Aleksandar Rasic în finala Cupei României (dar și de o eroare de arbitraj), formația din Cluj-Napoca s-a remarcat prin faptul că a tratat (cu excepțiile normale și firești) fiecare meci cu maxim de seriozitate. U-BT a respectat competiția, a tratat cu seriozitate fiecare adversar și s-a impus absolut meritat în toate competițiile.

Cu un antrenor debutant, cu doar cinci jucători păstrați din sezonul anterior, formația din Cluj-Napoca s-a sudat extrem de bine. A jucat tot mai bine de la un meci la altul, a mizat pe același nucleu de bază pe tot parcursul sezonului, completându-și efectivul de străini cu un jucător ce a participat la Jocurile Olimpice de la Rio pentru a se pregăti cum se cuvine de perioada decisivă a sezonului, atunci când regulamentul nu mai permite legitimări de jucători.

Pe lângă faptul că a jucat foarte bine, formația de pe Someș a făcut o afacere excelentă prin aducerea lui Vaidas Kariniauskas. Acesta nu a jucat deloc în primele șase meciuri din playoff, a făcut pasul în față după primul eșec din fazele eliminatorii și nu a mai ieșit din rotația de bază până la final.

Clujul merită titlul de campioană pentru că a gestionat exemplar pierderea celui mai cerebral, experimentat și important jucător străin din echipă. Este vorba despre Aleksandar Rasic. Acesta s-a accidentat grav în Meciul 4 al semifinalei și nu a mai putut evolua până la finalul sezonului. De atunci U-BT nu a mai pierdut. A câștigat decisivul cu Oradea și apoi a dispus de Steaua cu 3-0 la general.

Un alt motiv pentru care formația din Cluj-Napoca își merită titlul se datoreză faptului că mulți componenți ai echipei au avut contribuții extrem de importante. În primul rând trebuie remarcat bugetul generos, demn de o reprezentantă cu asemenea tradiție în baschetul românesc și faptul că acesta a fost utilizat în mod înțelept. Nu s-au făcut schimburi sau renunțări la jucători, nu s-au plătit taxe suplimentare în mod inutil. O nouă mostră a seriozității și a interesului canalizat spre performanță.

Antrenorul Mihai Silvășan, ajutat de Branko Cuic și Dorin Pintea, a făcut o treabă excelentă în ceea ce privește recrutarea jucătorilor. U-BT s-a încărcat de jucători care pot marca cu generozitate de la mare distanță. Kyndall Dykes a rămas principalul slasher, el primind un ajutor important din această privință din partea lui Aleks Rasic și Filip Adamovic, doi baschetaliști creativi, capabili să marcheze dar să și atace coșul în dribling. În plus, ambii execută impresionant acțiunile de pick and roll. De altfel este acțiunea care a generat succesul Clujului în acest sezon, iar aici se impune să-l remarcăm pe Ousmane Barro. Un pivot de senzație, care nu doar că face un roll de manual, dar și oferă blocaje absolut impecabile.

Toți acești jucători au avut contribuții majore pe tot parcursul sezonului competițional. Elementul decisiv a fost însă Vlad Moldoveanu. El este primul jucător autohton de la Cătălin Burlacu care a impactat parcursul unei candidate la titlul de campioană în mod hotărâtor. Nu e deloc ușor să te afli la primul sezon în campionatul României, acolo unde au evoluat multe nume consacrate în alte părți, dar nu au reușit să se adapteze specificului acestei copetiții, să-ți asumi rolul de lider al echipei favorite și să cucerești titlul național, alături de alte două trofee.

În plus, la succesul formației din Cluj-Napoca, în jocuri importante ale sezonului, precum Meciul 5 din semifinala cu Oradea sau Meciul 3 din finala cu Steaua, au ieșit la rampă alți jucători. Este vorba despre Nandor Kuti, respectiv Rolland Torok. Nu sunt singurele jocuri în care cei doi componenți ai echipei naționale s-au evidențiat, dar sunt cele mai vii în memorie. De asemenea, Max Pustozvonov a avut o prestație deosebit de importantă în Meciul 2 al finalei.

Așadar, toți componenții rotației de bază și-au adus aportul la succes.

E limpede că U-BT Cluj-Napoca dispune de cel mai consistent staff de pregătire fizică, recuperare și medical din LNBM. Este vorba despre Nicolae Foalea și Claudiu Man pe parte de pregătire fizică, Adrian Resteman și Tudor Pintea – kinetoterapeuți, respectiv Csaba Mott – maseur. Clujul are încă un maseur la meciurile de pe teren propriu. O mostră cu privire la preocuparea și atenția pe care o acordă noua campioană a României propriilor jucători din punct de vedere strict profesional. Aici se impune să mai adăugăm faptul că Resteman, care este și piesa principală din acest punct de vedere la lotul național, este un specialist extrem de experimentat și foarte apreciat de jucători, dar și de angajator, deopotrivă.

Dovadă în acest sens este faptul că U-BT Cluj a avut o singură problemă medicală majoră de-a lungul sezonului. Este vorba despre umărul lui Vlad Moldoveanu. Ardelenii l-au pierdut pe Aleks Rasic în Meciul 4 al semifinalei, accidentare ce opinez că a survenit pe bază de uzură și suprasolicitare a unii jucător oricum extrem de solicitat pe parcursul întregii cariere. De asemenea, formația de pe Someș a avut de gestionat absența lui Nandor Kuti, jucător care s-a confruntat cu o accidentare încă din al 2-lea meci oficial al sezonului.

Fără îndoială, cheia succesului a fost unitatea și chimia. Nu mă refer neapărat la buna atmosferă. Ea vine și e firească atunci când câștigi 86% din meciurile pe care le joci. Ci la chimia pur baschetbalistică.

Silvășan a avut o viziune când a început să construiască această echipă. Elementele de bază au fost aruncarea de la distanță (principala sa calitate de pe vremea când juca), respectiv pick and roll-ul (eticheta lui Branko Cuic, procedeu cu care, avându-l pe Ousmane Barro ca pivot, respectiv pe Vaidotas Peciukas, Matija Ceskovic și Andrija Ciric drept shooteri, a adus Mureșului prima finală de campionat din istorie). Așadar, cu riscul de a deranja prin această afirmație, U-BT Cluj-Napoca nu a adus baschetului românesc elemente nemaiîntâlnite. A adus însă un plus de calitate, valoare individuală și care împreună cu chimia amintită au format cea mai redutabilă echipă a sezonului 2016/17.

Apărarea nu a fost una strălucitoare. Cred că toată lumea cine înțelege câtuși de puțin baschet a conștientizat acest lucru. Însă atunci când ai asemenea calitate ofensivă, atâtea arme și opțiuni, parcă nu mai e nevoie să ai și cea mai bună defensivă.

Fără îndoială, au fost câteva teste:

  • SuperCupa a fost primul meci oficial al sezonului. Nu e atât de concludent, dar e limpede că startul cu dreptul, să începi nu doar sezonul, dar și un nou proiect, cu victorie e extrem de important.
  • Eliminarea din preliminariile Basketball Champions League a reprezentat probabil un eșec, însă ar fi fost extrem de interesant de urmărit cum ar fi gestionat Clujul un parcurs infernal în grupele Basketball Champions League.
  • Apoi, accidentarea lui Vlad Moldoveanu (singura problemă medicală majoră a Clujului în acest sezon până la Meciul 4 din semifinale) a fost gestionată bine în campionat, însă e posibil să fi afectat șansele de calificare ale echipei în playoff-ul FIBA Europe Cup.
  • A venit apoi finala Cupei României, unde presiunea a fost pe Cluj, iar Mureșul a jucat cu îndârjire, cu suflet. Rasic a fost elementul hotărâtor.
  • În fine, U-BT Cluj-Napoca a avut mari emoții în seria cu CSM CSU Oradea. Mulți au numit-o finala din semifinale. A fost o serie colosală, în care ambele echipe au etalat momente de baschet la standard european. Elevii lui Silvășan au supraviețuit și acestui test, pentru ca apoi să triumfe la zero în finală.Doar șase înfrângeri. Doar Oradea a învins-o mai mult de un meci. Un sezon în care e imposibil să pierzi. Cu siguranță sunt destule voci care vorbesc una și alta. Până la urmă și Chicago Bulls din anii 90 sau LA Lakers de la începutul acestui mileniu au avut contestatari. Însă nu cred că poate cineva să spună că formația din Cluj-Napoca a obținut mai mult decât ar fi meritat în acest sezon competițional.

U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a avut bugetul, personalul, parcursul, implicarea, resursele, calitatea și pregătirea necesare pentru a triumfa. Merită felicitări și apreciere. Nu e singurul, dar cu siguranță este proiectul care merită urmărit și implementat în alte părți.

Foto: www.u-bt.ro

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On U-BT Cluj-Napoca pe merit

  • Dupa lunga dominatia a Asesoftului (care eu consider ca a ridicat nivelul baschetului romanesc, chiar daca nu intotdeauna mijloacele au fost ,,cosher,,) se prefigureaza o noua forta (veche dealtfel datorita traditiei) care cred eu ca va aduce din nou elan, suflu competitiei interne. Oradea, Steaua si toate celelalte formatii care au avut un cuvint de spus in actualul sezon sper sa aiba in continuare suportul financiar necesar si atunci progresul baschetului romanesc va fi inevitabil.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.