Cluj-Napoca găzduiește turneul final al Cupei României pentru prima dată

Cluj-Napoca găzduiește în premieră turneul final al Cupei României la baschet masculin. Evenimentul se va desfășura la Sala Polivalentă (BT Arena), în perioada 17-18 aprilie, pentru ca în 19 aprilie să aibă loc All Star Game-ul baschetului masculin românesc.

Turneul este organizat de U-BT Cluj-Napoca și va fi inclus în cadrul acțiunilor de aniversare a 100 ani de existență a Clubului Sportiv Universitatea Cluj-Napoca. Astfel, pasionații de baschet din orașul de pe Someș, unul dintre centrele de mare tradiție pentru jocul de baschet în România, vor avea oportunitatea să se bucure de un turneu redutabil, ce cuprinde trei meciuri decisive și va culmina cu decernarea primului trofeu în 2019, respectiv cu spectacolul marca All Star Game.

Locația este excepțională. Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a devenit Mecca sportului de sală din țara noastră. Fără a detalia prea mult, deoarece suntem cu toții familiarizați cu problemele de infrastructură ale României, este limpede că arena de pe malul Someșului este cea mai modernă construcție indoor din țară – o bijuterie și un monument al sportului românesc, fiind locul ideal pentru organizarea unor astfel de evenimente.

Sala Polivalentă Cluj-Napoca înaintea EuroBasket 2017 (mai exact la mijlocul lunii august 2017)

Pe de altă parte, este cât se poate de cert – amintindu-ne de All Star Game-ul din anul 2014, desfășurat la Sala Horia Demian – că U-BT, în colaborare cu Federația Română de Baschet și eventuali parteneri, are capacitatea să organizeze un eveniment memorabil. Acest lucru a fost deja demonstrat la amintitul eveniment, cel prin intermediul căruia a fost anunțată venirea în baschet a Băncii Transilvania. All Star Game 2014 este în continuare etalonul în ceea ce privește buna organizare a unui eveniment baschetbalistic (de tip 5×5, întrucât în baschetul 3×3 există Sport Arena Streetball – care face minuni pe parte de organizare în raport cu ce se întâmplă în sportul românesc).

Există toate premisele pentru un spectacol baschetbalistic impresionant. Cea mai frumoasă, modernă și mare sală din țară, cele mai bune trei echipe ale baschetului românesc la nivel de club, alături de una (poate singura capabilă să joace la acest nivel) preocupată de promovarea tinerilor jucători autohtoni și cu un interes, să sperăm, deosebit din partea suporterilor a (cel puțin) trei dintre echipele calificate la turneul final.

Se întâmplă pentru a 2-a oară consecutiv ca turneul final de Cupa României și All Star Game-ul baschetului masculin românesc să se desfășoare într-o sală ultramodernă. În 2018 aceste evenimente s-au desfășurat la Sfântu Gheorghe.

Anterior acestui eveniment, turneul final al Cupei României s-a desfășurat în trei săli vechi, recunoscute însă pentru publicul care le populează. Este vorba despre:

2017 – Sala Transilvania din Sibiu
2016 – Arena Antonio Alexe din Oradea
2015 – Sala Sporturilor Trivale din Pitești

De notat că în 2017 și 2018, turneul final de Cupa României s-a desfășurat sub formă de Final Eight. Acest lucru a însemnat patru zile de competiție, respectiv șapte meciuri.

În 2014, turneul final al Cupei României s-a desfășurat la Sala Olimpia din Ploiești. Avea să fie unul dintre primele evenimente de anvergură găzduite în renovata arenă prahoveană.

Anul 2013 a consemnat desfășurarea Final Four-ului într-o altă sală veche. Este vorba despre Sala Olimpia, Constantin Jude, din Timișoara.

În 2012, Cupa României a fost decernată în capitală, la Arena de Baschet. Aceasta este, probabil, cea mai mică locație în care s-a decernat un trofeu în istoria recentă a baschetului românesc.

Celelalte turnee finale de Cupa României s-au desfășurat la:

2011 – Sala Sporturilor din Tîrgu Mureș
2010 – Sala Transilvania din Sibiu
2009 – Sala Sporturilor din Târgu Jiu
2008 – Sala Olimpia din Ploiești
2007 – Sala Olimpia din Ploiești

Ediția actuală este cea de-a 23-a din istoria competiției. Prima dată a avut loc în sezonul 1965/66, fiind adjudecată de Steaua București. Următoarele trei ediții, desfășurate în anii următori, au revenit lui Dinamo București. Această echipă a câștigat trofeul la reluarea întrecerii în stagiunea 1979/80, pentru ca un an mai târziu trofeul să fie adjudecat de Steaua București. Următoarea ediție a avut loc în 1995, fiind câștigată de Universitatea Cluj-Napoca.

Cupa României modernă, în formatul ei actual, se organizează din sezonul 2003/04. CSU Asesoft Ploiești a câștigat primele șase ediții. Hegemonia prahovenilor a fost oprită de Elba Timișoara, care a triumfat în 2010. Ulterior, Gaz Metan Mediaș, în 2011 și 2013, BCM U Pitești în 2012, respectiv Energia Târgu Jiu în 2014, au ridicat acest trofeu.

Timișoara a câștigat pentru a 2-a oară trofeul în 2015, după care s-a instaurat dominația echipei U-BT Cluj-Napoca. Aceasta a triumfat în ultimele trei ediții desfășurate și este neînvinsă în competiție de mai bine de trei ani de zile.

Foto: Dan Bodea

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.