Câteva detalii despre finala Cupei României 2018

U-BT Cluj-Napoca și-a apărat succes trofeul de Cupa României. Formația antrenată de către Mihai Silvășan a învins CSM CSU Oradea, scor 64-61, în finala de la Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe. Jocul a fost transmis în direct la DigiSport.

Așa cum s-a notat deja, finala nu a fost prea spectaculoasă și probabil că spctatorul simplu, neimplicat direct și nici foarte familiarizat cu aspectul tactic al jocului de baschet, a etichetat această final drept una modestă ca nivel. În schimb, suporterii celor două echipe, dar și cei care sunt pasionați de x și o, au o cu totul altă părere.

Schimbări incredibile de situație

Confruntarea a cuprins patru schimbări la conducere și tot atâtea situații de egalitate. Meciul a demarat favorabil echipei din Cluj-Napoca. Aceasta s-a desprins la 16 lungimi, însă Oradea a reacționat și a restabilit egalitatea în primul minut din sfertul al 2-lea. Deținătoarea trofeului a terminat prima repriză în avantaj, scor 37-34, după ce Goran Gajovic a irosit o aruncare de trei puncte complet deschisă pe sirena ce a anunțat finalul sfertului 2.

Oradea a ieșit de la vestiare mult mai bine. Kris Richard a marcat 16 puncte în sfertul al 3-lea și a dus Oradea la un avantaj maxim de opt puncte, adică o schimbare de situație de 24 puncte față de primele minute ale confruntării. U-BT a reacționat și a revenit în meci.

Final incendiar

După vreo patru minute în care tabela de marcaj a înghețat la 60-58 în favoarea Clujului, Lasan Kromah a marcat un coș de două puncte cu o aruncare contestată chiar pe sirena ce a anunțat încheierea timpului de atac.

Oradea a reacționat cu o reușită de trei puncte semnată Andrei Mandache. Acesta a strâns la scorul de 62-61. Apărarea orădeană a reușit să blocheze mingea pe următoarea acțiune, iar în urma deciziei de posesie alternativă mingea a revenit CSM-ului, cu 14 secunde înainte de final.

Decizii și fracțiuni de secundă

Cristian Achim a cerut timp de odihnă cu 14 secunde înainte de final. Avea să fie ultimul său timeout. Desigur că cei interesați să înțeleagă deciziile antrenorilor și jucătorilor, acei suporteri care nu sar ca arși la orice nu se întâmplă echipei favorite așa cum ei și-ar dori, și-au pus întrebarea, la finalul meciului, de ce a solicitat tehnicianul echipei din Oradea timp de odihnă în acel moment, în condițiile în care mingea oricum urma să fie repusă de la centrul terenului.

Însuși Achim a explicat la conferința de presă ce a solicitat în acel timeout:

„Am cerut timeout pentru că am dorit să mergem în pătrundere. Lucru pe care Kris Richard l-a și făcut. Apărarea adversă a strâns foarte mult în jurul lui și astfel acțiunea sa în pătrundere ar fi avut șanse mici de reușită. El a decis să paseze pe semicerc, acolo unde am avut aruncare deschisă. În acel moment a fost o decizie foarte bună. Am avut aruncare deschisă cu un jucător care aruncă de trei puncte. A fost o acțiune pe care eu am mizat în cazul în care defensiva Clujului a ales să strângă la omul aflat în pătrundere. Până la urmă am terminat meciul cu aruncare complet deschisă. Uneori e și treaba de noroc. Dacă acea aruncare ar fi intrat, poate la final eram noi cei fericiți.”

Declarația antrenorul este cât se poate de logică și explică ce anume s-a întâmplat. Kris Richard a încercat să pătrundă, fiind un jucător de explozie, capabil să-și învingă apărătorul în dribling. Dublajul a venit, așa cum era normal într-o situație decisivă. Prin urmare, Richard a pasat în dreapta, pe semicerc, în 45 grade. Clujul a decis să ajute de la Muhamed Pasalic, jucătorul care se situeză pe primul loc în LNBM 2017/18 la procentajul aruncărilor de trei puncte cu 50%. Mingea lansată de bosniac nu a intrat, iar defensiva a cules recuperarea.

Giordan Watson a fost faultat și a transformat liberele aferente. U-BT Cluj-Napoca s-a desprins la 64-61 cu mai puțin de trei secunde pe timpul de joc. CSM CSU Oradea nu a mai avut timp de odihnă, astfel încât a trebuit să repună mingea de sub propriul coș.

Dacă Achim nu ar fi cerut timeout la faza descrisă anterior, când așa cum am spus mingea oricum era la centrul terenului, Oradea ar mai fi avut unul cu 2.9 secunde rămase de jucat. Desigur, aici trebuie notat faptul că și cealaltă echipă are tacticieni și există posibilitatea ca Mihai Silvășan să-i fi cerut lui Watson să rateze a 2-a liberă pentru a evita timeout-ul, dacă adversarul mai avea unul. Sau, exista varianta de a accepta să marcheze ambele libere și implicit să permită ipoteticul timeout al CSM-ului, dar să ceară fault jos la scurt timp după repunere.

De reamintit că Oradea a irosit o aruncare de trei puncte deschisă și la finalul primei reprize.

Acesta e baschetul. Implică foarte mult antrenament individual și colectiv, dar și decizii de moment. De asta sunt mulți care îl iubesc atât de mult. Indiferent că echipa favorită învinge sau pierde.

Cifre și statistici

Oradea a rotit trei români – Mandache la perimetru, Nicolescu atât la poziția 3, cât și la poziția 4, respectiv Țîbîrnă la interior.

Cluj a utilizat patru jucători cu statut de authoton – Watson și Kuti la perimetru, Calnicenco la pozițiile 3-4, respectiv Torok la interior (a jucat patru minute). De notat că naturalizații au avut 46 minute (din totalul de 81 acordate jucătorilor cu statut de autohtoni) în finală pentru U-BT Cluj-Napoca.

Ambele echipe au avut probleme la aruncările de la mare distanță. Oradea a terminat cu 23%, iar Clujul a avut 24%. În plus, echipa lui Cristian Achim a terminat cu 31% la aruncările din acțiune. Bihorenii au compensat la linia de pedeapsă (unde au probleme în general) cu 93% și au avut avantaj la recuperare ofensivă (14-8). Oradea a marcat 13 puncte pe șansa a 2-a, iar Clujul a replicat cu 8.

Formația de pe Someș a reușit 12 intercepții, de trei ori mai multe decât adversarul. Acest lucru este în contradicție cu raportul posesiilor pierdute. Clujul a obținut 12 intercepții din 14 mingi pierdut de Oradea. În schimb, CSM-ul a avut 4 intercepții din 17 posesii pierdute de oponent. De aici a rezultat și raportul punctelor marcate pe contraatac (20-5), favorabil învingătorilor. În fine, Clujul a izbutit 34 puncte din spațiul de trei secunde, Oradea replicând cu 16.

Pe desprinderea din debutul partidei, U-BT a realizat un parțial de 17-0. În schimb, pe revenire CSM-ul a izbutit unul de 14-0.

Oradea a ținut Clujul la 64 puncte marcate. Acest lucru a fost posibil prin anihilarea completă a lui Aleks Rasic și Miha Lapornik. Primul din cauza problemei medicale, celălalt prin prisma particularității jocului său, au fost forțați de apărarea bihoreană să atace coșul în dribling și să limiteze acestora șansele de aruncare de la semidistanță și distanță, încercări pe care elevii lui Achim s-au străduit să le conteste.

În schimb, Zeljko Sakic și Nandor Kuti au ieșit la rampă. Giordan Watson a fost elementul cheie încă o dată, în pofida unei linii statistice mai puțin spectaculoase. Ousmane Barro a dominat spațiul de trei secunde și a terminat meciul cu niște cifre uluitoare: double-double, cu 25 la eficiență și 27 la +/-!

Kris Richard a completat un turneu de senzație. A fost fără îndoială jucătorul cel mai util pentru propria sa echipă la Final 8. Muhamed Pasalic a avut o contribuție majoră în faza de atac, iar Andrei Mandache și Bogdan Țîbîrnă au dat un plus deosebit la capitolul combativitate și au cules trei sferturi din recuperările ofensive ale formației orădene.

Goran Gajovic și Sean Denison nu au izbutit cel mai bun turneu posibil. Există explicații pentru acest lucru, însă e prea puțin important în acest moment. Cert este că Oradea a arătat ca un grup unit pe tot parcursul acestui turneu.

Cu doi jucători recent reveniți după intervenții chirurgicale, urmate de recuperare și utilizați poate mai devreme decât era indicat, cu o echipă care a jucat 12 meciuri mai mult decât toți adversarii până la Final 8 și o partidă cu caracter decisiv în plus disputată în săptămâna turneului final de Cupa României, U-BT Cluj-Napoca a cucerit primul trofeu din acest sezon competițional.

Foto: Alina Cojocaru / Federatia Romana de Baschet (Facebook)

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.