Câteva concluzii trase la finalul Cupei Mureș 2016

Vineri și sâmbătă, la Tg. Mureș, s-a desfășurat Cupa Mureș. Turneul amical ajuns la a 7-a ediție a aliniat la start echipa gazdăCSM CSU Oradea, BCM Olimpic Baia Mare și Phoenix Galați.

Mulțumită prietenilor din Mureș, care ne-au pus la dispoziție statisticile, și a lui Adrian, care a urmărit toate meciurile din tribună, putem trage câteva concluzii despre cum se prezintă cele 4 echipe participante în acest moment.

Pentru început, să vedem care au fost rezultatele celor 4 meciuri din turneu:

CSM Oradea – Olimpic Baia Mare 93 – 50
BC Mureș – Phoenix Galați 94 – 89

Phoenix Galați – Olimpic Baia Mare 76 – 69
BC Mureș – CSM Oradea 67 -69

Orădenii s-au întors acasă cu trofeul, câștigând ambele meciuri disputate. Mureș a terminat pe doi, cu o victorie și o înfrângere. Phoenix a câștigat finala mică și a avut un bilanț identic cu al Mureșului, iar Baia Mare s-a clasat pe ultimul loc, pierzând ambele partide.

În afara turneului s-a desfășurat un meci între CSM CSU Oradea și Phoenix Galați. Rezultatul acelei partide a fost de 84-67, în favoarea campioanei României.

CSM Oradea

Cristi Achim a început primul meci, cu Baia Mare, în formula Mirkovic, Zeno, Barnette, Țibîrnă, Pasalic și a oferit peste 15 minute de joc la 10 baschetbaliști. Cu Mureș, Denison și Nicoară au luat locul lui Pasalic și Țibîrnă în cinciul de start, iar 9 jucători au evoluat peste 10 minute, cu mențiunea că Barnette, deși titular, a primit doar 9:30 minute din cauza unei accidentări.

Sean Denison a fost cel mai bun marcator al echipei, cu o medie de 13.5 puncte. Acestora le-a adăugat 7 recuperări. Sean Barnette a înscris, în medie, 12 puncte și a recuperat 3.5 mingi. Muhamed Pasalic  a terminat turneul cu medii de 10 puncte și 4 recuperări. Branko Mirkovic a avut 8 puncte, 3.5 recuperări și 4.5 pase decisive, iar Martin Zeno 7 puncte, 3 recuperări și 5.5 pase decisive.

Oradea a avut cel mai bun lot. Nivelul apărării a fost unul bun. Se lucreaza la omogenizare, cu conducator de joc, Mirkovic, pentru care totul e nou – antrenor, colegi, adversari, mediu – la o echipa în care fundașul trebuie, în primul rând să organizeze și să-i pună în valoare pe ceilalți. Au lipsit Rareș Pașca și Andrei Mandache, accidentati.

BC Mureș

Barnabas Szaszgaspar a rulat în ambele meciuri doar 7 jucători. Prima partidă, cu Phoenix, a început-o în formula Martinic, Mohammed, Lazar, Kalve, Braham. În finala cu Oradea nu s-a putut baza pe Mohammed, accidentat în primul meci (fisură de piramidă nazală), iar locul acestuia în cinciul de start a fost luat de Dragoș Andrei.

Ernests Kalve a terminat turneul cu o medie de 19.5 puncte pe meci. Drew Braham a avut 17 puncte și 7 recuperări, iar Goran Martinic 14.5 puncte, 4.5 recuperări și 7.5 pase decisive, iar Laszlo Lazar, 12 puncte și 9.5 recuperări. Pivotul român a terminat meciul cu Oradea în double double, cu 11 puncte și 15 mingi prinse la panou.

Alhaji Mohammed a marcat contra Galațiului 22 puncte.

Gazdele au jucat fără Djapa, Borșa și Santa, accidentați. Kalve este jucător cu mare experiență, care lasă impresia că poate să fie util în multe feluri. Barham este shooter cu fizic bun, dar care atacă pe patrundere mai rar.

Phoenix Galați

Florin Nini a început ambele meciuri în formula: Petică, Pesic, Jamel, Bozovic și Milovanovic, iar de fiecare dată a rulat câte 8 jucători.

Milan Milovanovic a avut medii de 15.5 puncte și 4 recuperări. Travis Daniels a fost cel mai bun marcator al echipei, cu 16 puncte la care a adăugat 6 recuperări. Milos Pesic a terminat cu 15 puncte, 5.5 recuperări și 2.5 pase decisive, Milos Bozovic a avut 11.5 puncte și 5 pase decisive, iar Jamel 7.5 pucte și 6 pase decisive. Merită remarcată și performanța lui Andrei Petică, care a terminat competiția cu 10 puncte, 3.5 recuperări și 6 pase decisive.

Phoenix este o echipă interesantă. Milovanovic e un pivot cu procedee clasice, elegant, cu mână de la semidistanță. Poate să-i puna pe ceilalți în valoare, dar va avea nevoie de timp, deoarece este la startul primului sezon după o perioadă de absență (a jucat în Serbia pe finalul sezonului trecut, dar nu a avut pregătire precompetiționala, intrând direct în joc). Travis Daniels evoluează pe pozitiile 4/3. Este un jucător masiv, foarte atletic și cu aruncare bună. E de urmărit. Și-a tinut în joc echipa în meciul cu Mureș. Fundașul Jamel Waters e debutant, foarte puternic din punct de vedere fizic. A lipsit Cătălin Vlaicu, care a participat la CE 3×3, ce a avut loc în weekend, la București.

Olimpic Baia Mare

Sebastian Man a început meciul cu Oradea în formula Fenney, Macura, Rotariu, Smith și Smart, și a oferit la 9 jucători peste 10 minute pe parchet. În finala mică, contra Galațiului, a folosit un cinci de start format din Tohatan, Rosemond, Macura, Smith și Smart, și a rulat minim 10 minute doar 7 jucători.

Milos Macura a avut 14 puncte și 6.5 recuperări. Mike Smith (26 ani, extremă) a terminat turneul cu 13.5 puncte și 4.5 recuperări, iar Steve Rosemond (26 ani, conducător de joc, 185cm) a reușit 5.5 puncte și 3 recuperări.

Baia Mare are 6 straini (5 americani și un sârb – Macura, PF/C, 26 ani – care are un fizic bun și aruncă bine de la distanță). Mizează pe acțiuni individuale. E mult de lucru la jocul de echipă.

————–

La modul general, ca și Memorialul Elemer Tordai, care l-a precedat, Cupa Mureș nu a fost un turneu prea reusit. Nivel jocului a fost destul de redus din cauza absențelor numeroase, a noutăților din fiecare lot și a jocurilor programate în zile consecutive.

————–

Dacă ați fost prezenți la turneu și aveți observații despre organizarea sau evoluția echipelor, nu ezitați să le postați în comentarii!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.