Cărți cu și despre baschet

În rândurile de mai jos vă propunem câteva cărți cu și despre baschet pe care vă recomandăm că le citiți. Acestea au trecut prin mâinile noastre și vi le recomandăm cu încredere (sunt cărți în limba engleză). Desigur, așteptăm propuneri din partea voastră cu privire la alte cărți cu subiectul baschet.

„The Rivalry: Bill Russell, Wilt Chamberlain, and the Golden Age of Basketball”, autor John Taylor

O carte în care este descrisă cea mai spectaculoasă rivalitate dintre doi pivoți. Totodată, autorul subliniază lipsa de interes a presei față de această disciplină sportivă în anii premergători apariției celor doi baschetbaliști legendari. John Taylor se focusează, pe lângă spectacolul duelurilor dintre Bill și Wilt, asupra rasismului care a afectat inclusiv liga nord-americană în acele vremuri. De asemenea, bătăile crunte între jucători au făcut parte din rutina de zi cu zi a ligii în dorința de a atrage publicul acelor vremuri către baschet, public care era pasionat de box, baseball, fotbal american și hochei, discipline în care încăierările, violența și agresivitatea fizică și verbală erau la ordinea zilei.

„Eleven Rings: The Soul of Success”, autor Hugh Delehanty

Cel mai titrat antrenor din istoria NBA, Phil Jackson, a scris mai multe cărți cu sprijinul și priceperea la cuvinte a lui Hugh Delehanty. Aceasta este una în care îi compară pe jucătorii care au pus umărul la cele 11 titluri de campion ale celui poreclit „The Zen Master”. Jackson relatează cum o discuție cu Michael Jordan l-a convins pe acesta să renunțe la statistica individuală în beneficiul rezultatului final și cum dacă o astfel de discuție nu ar fi avut loc, poate astăzi Jordan ar deține niște recorduri imposibil de egalat de oricine, dar probabil nu ar fi avut atâtea inele de campion. Se face o comparație cu Kobe Bryant și relația acestuia cu Shaquille O’Neal. De asemenea, Phil spune că atât Jordan, cât și Kobe erau obsedați de victorie în fiecare secundă a existenței lor.

„Stockton to Malone: The Rise of the Utah Jazz”, autor Roland Lazenby

O carte de 80 pagini, în care autorul se concentrează asupra sezoanelor 1996/97 și 1997/98, cele două în care Utah Jazz a disputat finala NBA împotriva celei mai redutabile echipe de baschet a tuturor timpurilor, Chicago Bulls. Lucrarea evidențiază pasiunea, obsesia și munca extraordinară depusă de cel mai bun tandem de pick and roll care a existat vreodată pe terenul de baschet, John Stockton-Karl Malone.

„When the Game Was Ours”, autor Jackie MacMullan

Povestea rivalității extreme dintre Larry Bird și Magic Johnson. Rivalitatea care a adus NBA-ul definitiv în fruntea listei celor mai urmărite competiții din SUA. Cartea începe cu parcursul deloc ușor al lui Larry Bird în NCAA și cu faptul că educația primită în locurile de origine ale KKK i-au influențat copilăria. Lucrarea evidențiază faptul că cei doi au fost aprigi rivali pe terenul de baschet și că Larry nu dorea să afle mai multe despre caracterul lui Magic pentru a nu deveni sensibil pe teren. Cei doi sunt prieteni foarte buni în zilele noastre.

„The Jordan Rules”, autor Sam Smith

Cartea scrisă de către omul care a petrecut un sezon întreg în preajma celui mai mare jucător al tuturor timpurilor. Ea relatează întâmplări din vestiar, de pe banca de rezerve în timpul meciurilor, din viața de zi cu zi a echipei. O relatare fabuloasă, care ne arată slăbiciunile, problemele, părțile pozitive și negative ale sportivilor și oamenilor din preajma lui Chicago Bulls în sezonul 1990/91, la capătul căruia Michael Jordan a cucerit primul titlu de campion NBA din seria impresionantă de șase.

Alte cărți de citit:

„Sacred Hoops”, autori Hugh Delehanty – o altă lucrare cu și despre cel mai titrat antrenor din istoria NBA.

„07 Seconds or less”, autor Jack McCallum – despre sezonul petrecut de autor în cadrul echipei Phoenix Suns cu Steve Nash în teren, una dintre cele mai spectaculoase echipe din istorie.

„Dream Team”, autor Jack McCallum – despre echipa care a schimbat baschetul pe întreaga planetă.

„Leading with the Heart”, autori Donald T. Phillips – despre Mike Krzyzewski și Duke Bluedevils, unul dintre cele mai serioase programe din baschetul universitar nord-american.

Închei prin a vă recomanda o carte în limba română, cu și despre baschetul românesc. Ea se intitulează simplu „Baschet – Mica Enciclopedie” și este o lucrare semnată Valentin Albulescu.

Text publicat în revista program a meciului dintre CSM CSU Oradea și BC SCM Timișoara, desfășurat pe 14 aprilie 2018, la Arena Antonio Alexe din Oradea.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.