Bad Boys și Isiah Thomas

Isiah Thomas este considerat liderul celei mai urâte și murdare echipe din istoria baschetului profesionist nord-american. El a instrumentat legendarul Bad Boys, o echipă blamată pentru duritatea cu care a jucat, pentru agresivitate, pentru bătăile crunte care au marcat anii 80 în liga nord-americană.

Dincolo de aspectele negative ale lui Detroit Pistons din anii 80, putem enumera și o serie de lucruri care au influențat cursul jocului de baschet. Această echipă a terminat două dinastii ale acelor timpuri – Boston Celtics și Los Angeles Lakers.

isiah

Pe de altă parte, faptul că Pistons nu s-au dat la o parte de la nimic și au făcut absolut tot ce le-a stat în puteri, oricât de josnic, oricât de dur sau de murdar să fie, această echipă l-a inspirat pe Michael Jordan să devină mașinăria de baschet care a determinat întreaga planetă să-și îndrepte atenția spre baschetul profesionist. Așadar, una dintre cele mai urâte echipe din istoria NBA l-au dus pe cel mai bun jucător al planetei la nivelul la care a ajuns.

În ceea ce îl privește pe Isiah Thomas, trebuie notat faptul că a fost cel mai antipatizat jucător între starurile perioadei în care acesta a strălucit în NBA. Dovada cea mai bună în acest sens este faptul că el nu a făcut parte din Dream Team, echipa SUA care a cucerit aurul olimpic la Barcelona în 1992, echipa despre care se spune că a fost cea mai bună din istoria baschetului.

Isiah a avut multe momente absolut fantastice pe terenul de baschet. Unul dintre ele s-a consumat în finala NBA din anul 1988, când la începutul sfertului 3 a suferit o entorsă. După câteva minute a revenit pe parchet și a înscris 25 de puncte în acel sfert, stabilind un record absolut de puncte marcate de un jucător într-un sfert din finala NBA. Un record stabilit într-un picior, împotriva lui Los Angeles Lakers. Un record care stă în picioare inclusiv în zilele noastre.

În pofida acestei performanțe, Detroit Pistons au pierdut acel meci, scor 103-102, pe o decizie discutabilă și care l-a trimis la linia de pedeapsă pe Kareem Abdul-Jabbar (cel mai bun marcator din istoria NBA), care a transformat două aruncări libere prin care Lakers au câștigat, devenind ulterior campioni NBA.

Pe lângă această performanță, Isiah a mai avut un moment fabulos din punct de vedere al numărului generos de puncte marcate într-o scurtă perioadă de joc. El a înscris 16 puncte în ultimele 94 secunde de joc efectiv ale Meciului 5 dintre Detroit Pistons și New York Knicks în primul tur al playoff-ului NBA din anul 1984. El a trimis meciul în prelungiri, însă echipa de la Madison Square Garden a triumfat în cele din urmă.

Thomas este antipatizat chiar și în zilele noastre pentru forța și influența avută asupra lui Detroit Pistons în anii 80. El a fost liderul unei grupări în care au jucat baschetbaliști precum Bill Laimbeer (candidat serios la titlul de cel mai murdar jucător din istoria NBA), Rick Mahorn, John Salley, Dennis Rodman, Vinnie Johnson sau Joe Dumars, recunoscuți pentru agresivitatea și duritatea cu care apreciau contactele fizice cu adversarii.

pistons

Marile victorii repurtate de Pistons în anii 80:

1. Detronarea lui Boston Celtics din fruntea Conferinței Est în 1988
2. Detronarea lui Los Angeles Lakers din topul ligii în 1989
3. Cele trei sezoane consecutive în care l-au învins pe Michael Jordan în playoff-ul NBA, între 1988 și 1990
4. Singura echipă, în afara lui LA Lakers, care a câștigat două titluri consecutive în NBA înaintea instaurării dinastiei Bulls

Marile înfrângeri ale lui Pistons în anii 80:

1. Meciul 5 al seriei cu New York Knicks din primul tur al playoff-ului din anul 1984
2. Meciul 6 al seriei cu Boston Celtics din finala Conferinței Est în anul 1987
3. Meciurile 6 și 7 ale finalei NBA, cu LA Lakers, în anul 1988
4. Finala Conferinței Est din anul 1991, moment ce a marcat încheierea erei Bad Boys

Cu siguranță se dezbate chiar și în zilele noastre dacă Detroit Pistons au fost o dinastie, așa cum se discută între pasionații de NBA. E greu de dat un răspuns categoric, însă e limpede că în acele vremuri Bad Boys au fost singurii care s-au ridicat la nivelul așa numitelor „basketball royalties” – Celtics și Lakers.

Pe de altă parte, baschetul american și nu numai, a cunoscut o altă imagine. Una în care apărarea colectivă și blocajul defensiv reprezintă cheia spre succesul durabil. Baschetul s-a schimbat definitiv datorită poftei pe care Detroit Pistons, cu Isiah Thomas în calitate de lider, a afișat-o în faza de apărare.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.