CSU Atlassib Sibiu revine în playoff, în pofida calculelor hârtiei

CSU Atlassib Sibiu este una dintre surprizele plăcute ale ediției 2015/16 în Liga Națională de baschet masculin. Formația de pe Cibin s-a calificat deja pentru playoff, avansând în prima grupă valorică (locurile 1-6) pe baza rezultatelor obținute în primele 22 etape ale sezonului regulat.

Galben-albaștrii au pornit la drum din postura unei echipe cu buget care nu le permitea să spere la playoff. Firește, fiind vorba despre o competiție sportivă, toți factorii implicați – management, staff tehnic, antrenori și jucători, sprijiniți de suporteri – și-au făcut datoria pe deplin. În primul rând au crezut în șansa lor. Apoi au muncit și au obținut rezultatele care să le permită revenirea în playoff după ce în sezonul precedent au ratat acest obiectiv.

Primul sezon început fără Mircea Vulc implicat în proiectul numit CSU Atlassib Sibiu este deja unul de succes. Actuala conducere a demonstrat că există baschet fără omul care a adus practic sportul cu mingea la coș pe Cibin după ce și-a finalizat studiile în Timișoara. Vulc a făcut sibienilor cunoștință cu baschetul. Ei s-au familiarizat atât de bine cu el încât această disciplină a devenit reprezentativă pentru sportul de performanță din oraș.

Revenind la succesul Sibiului, trebuie remarcată partea de imagine, cea prin care oamenii sunt și mai atrași de echipă decât în trecut: Dan Fleșeriu. Antrenorul principal al lui CSU este sibian. Acesta încearcă, având sprijinul conducerii, să promoveze talentele locale, dovadă în acest sens fiind folosirea lui Vlad Tincu în actuala ediție de campionat.

Așadar, un antrenor localnic, cu succes în baschetul feminin, aflat la debutul în Liga Națională de baschet masculin, obține un rezultat impresionant – calificarea în playoff – cu o echipă a cărei buget nu se numără între primele opt. Mai mult, el apelează la un tânăr jucător din Sibiu în jumătate din meciurile deja disputate.

Proiectul a demarat cu legitimarea unui număr de mai mulți jucători nord-americani necunoscuți în România. Toți la primul angajament în țara noastră. Între timp, în măsura în care timpul a trecut și sezonul s-a apropiat de start, Sibiul a făcut câteva modificări. A făcut una și după ce stagiunea a demarat.

Astfel, deși la startul presezonului nu au făcut parte din lot, jucători cu bogată experiență, precum Boris Lalovic, Michael Harrison și mai apoi Igor Mijajlovic, s-au alăturat echipei. Aceștia, împreună cu căpitanul și cel mai important jucător al Sibiului, Octavian Popa Calotă, au alcătuit nucleul de bază al echipei. Fără discuție, Kevin Hardy este marele câștig al galben-albaștrilor. Fără calitatea sa atletică, forța sa fizică și angajamentul total de care dă dovadă la fiecare meci, ardelenii nu ar fi unde sunt. În plus, nu pot fi omiși nici Lawrence Gilbert și William Paul. Doi oameni de poziția 4 extrem de periculoși pe semicerc și care au avut contribuții majore.

La ce se rezumă, pe scurt succesul Sibiului?

1. Jocul atipic, fără pivot clasic.
2. Ritmul, viteza de joc susținută de întreaga echipă. Dublată de angajament.
3. Capacitatea oamenilor mari de a înscrie cu regulaitate de pe semicerc.
4. Statutul de echipă mică, fără presiune asupra rezultatului.
5. Omogenitatea datorată rotației scurte, jucători ca Mijajlovic, Calotă, Hardy sau Lalovic având medii foarte mari de minute.

Individual:

Calotă este unul dintre cei mai productivi jucători autohtoni din LNBM. El a profitat de șansa oferită de noul regulament și din postura de unic român cu experiență a adus mari beneficii echipei sibiene. Este principalul creator al echipei și jucătorul cu cele mai multe faulturi suferite/obținute.

Lalovic este un jucător letal atunci când este lăsat să arunce. Are o medie de 1.6 reușite de pe semicerc cu un procentaj excepțional la acest procedeu (52%).

Hardy este liderul echipei la eficiență, minute, puncte, recuperări și intercepții. Este un debutant care ne amintește de alți americani care au ajuns staruri în Liga Națională.

Mijajlovic a adus plusul de care Sibiul avea atâta nevoie la poziția 1. După venirea acestui jucător echipa a luat-o pe o pantă ascendentă.

Paul și Gilbert sunt jucători extrem de periculoși pe semicerc.

Harrison este jucătorul cu cel mai bun procentaj la aruncările de două puncte. Nu mai este la fel de productiv ca și în precedentele sale experiențe la Sibiu, însă rolul său este altul.

Cioacătă și Păun au fost autohtonii cel mai utilizați după Calotă. Ambii au potențial de creștere și sub comanda lui Fleșeriu, respectiv în actuala conjunctură, cu locul asigurat în playoff, absența lui Calotă și programul de zece meciuri până la startul fazelor eliminatorii, pe pacursul cărora echipa poate să o ia într-o singură direcție, ei se află în cea mai bună poziție posibil.

În fine, chiar dacă nu trebuie trecut la sfârșit, publicul este extrem de important. Sala Transilvania este un loc în care poate fi foarte greu să se impui în calitate de oaspete. Contribuția publicului sibian este mai importantă decât în alte săli.

Horațiu Floca și Laurentiu Buduleci se pot declara mulțumiți. Este un sezon de succes. Unul care ar trebui să deschidă ochii potențialilor sponsori. Sibiul este un oraș al baschetului și în acest sezon se demonstrează pe deplin faptul că în pofida unei rețete financiare modeste raportată la concurență, echipa face performanță.

Foto: Adrian Bugariu / www.csufans.ro

3 comentarii On CSU Atlassib Sibiu revine în playoff, în pofida calculelor hârtiei

  • O singura remarca. Tot respectul pt dl Vulc, pt ce a facut de-a lungul anilor, dar nu dansul le-a facut sibienilor cunostinta cu baschetul.
    Dl prof Flaviu Stoica a fost cu adevarat parintele baschetului sibian, dl Vulc preluand echipa de la dansul.

    • de fapt nici cei doi, CI prof.VALERIU GORUN pe vremea cand era prof la liceul agricol /unde a jucat si marele ANDREI FOLBERT/apoi echipa CONSTRUCTORUL SIBIU div A- cu DAVIDESCU,ANGHEL,NICHI GUSAN,PUIU/MIHAI/ ALBU,Branzei,-PRIMA ECHIPA DE DIV A – cu antrenorul emerit JIGA FERENTZ-aceasta mutata la Cluj dupa cateva etape din lipsa de SALA corespunzatoare. CE ZICETI ?

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.