AEK Atena a câștigat Basketball Champions League 2018

AEK Atena a cucerit ediția 2017/18 a Basketball Champions League. Formația antrenată de Dragan Sakota a câștigat finala de la OAKA, disputată în compania lui AS Monaco. Scorul final a fost de 100-94.

A fost o finală cu multe realizări pe tabela de marcaj. Similar finalei Cupei Greciei, adjudecată în dauna lui Olympiacos Pireu, formația din Atena a avut o ofensivă impresionantă pe tot parcursul finalei, reușind să înscrie cu generozitate, având procentaje remarcabile la aruncările din acțiune. De asemenea, a fost un meci cu multe vizite la linia de pedeapsă de ambele părți.

Grecii s-au desprins la 29-20 în primul sfert. Ecartul a oscilat în următoarele 20 minute de joc, însă gruparea din capitala elenă s-a menținut în avantaj pe tabela de marcaj. Scorul la pauză a fost de 53-44. Monegascii s-au apropiat la o singură posesie cu zece minute înainte de final, scor 73-70.

AEK a gestionat situația în secvența decisivă, reușind să se mențină în avantaj până la final. Monaco a strâns la trei puncte și a avut posesia, însă Gerald Robinson a fost blocat la o aruncare de pe semicerc. Elmedin Kikanovic a fost apoi sancționat cu greșeală antisportivă și soarta jocului a fost decisă în acel moment.

Mike Green a totalizat 19 puncte, 5 recuperări, Dusan Sakota a bifat 16 puncte, Kevin Punter a încheiat cu 16 puncte, Delroy James a terminat cu 13 puncte, iar Vince Hunter a reușit 10 puncte pentru învingători. Desemnat MVP al sezonului în competiție, Manny Harris a reușit 9 puncte, 10 recuperări și 4 pase decisive în ultimul act.

Sergii Gladyr a reușit 18 puncte, 5 recuperări, Gerald Robinson a adăugat 13 puncte, iar Paul Lacombe și Elmedin Kikanovic au bifat câte 12 puncte fiecare în contul lui AS Monaco.

Astfel, cea de-a 2-a ediție Basketball Champions League se încheie cu victoria gazdelor. În sezonul precedent a triumfat Iberostar Tenerife. De notat că Monaco s-a calificat și anul trecut la Final Four. De această dată și-a îmbunătățit poziția în clasamentul final cu un loc.

AEK Atena a câștigat 12 meciuri, a remizat unul și a pierdut de șapte ori în actuala ediție a Basketball Champions League. Grecii au câștigat șapte din cele 11 partide disputate pe teren propriu în ediția 2017/18 a competiției, incluzând cele două victorii din Final Four. În schimb, AS Monaco a avut 17 victorii și trei înfrângeri.

În sezonul precedent, AS Monaco a învins în dublă manșă pe AEK Atena în optimile de finală ale competiției.

De notat că în finala BCL s-au duelat două echipe care au obținut deja un trofeu în acest sezon. AEK a cucerit Cupa Greciei, iar Monaco a triumfat în Leaders Cup.

Este cel de-al 3-lea trofeu continental din istoria lui AEK Atena. Primele două datează din 1968 și 2000, în Cupa Saporta. Gruparea din capitala Greciei are o finală de Euroligă în 1998 și a fost semifinalistă în 2001. AEK are opt campionate și patru cupe ale Greciei. De notat că această echipă a revenit în primul eșalon al baschetului elen în 2014, după patru sezoane în eșaloanele inferioare.

În finala mică, UCAM Murcia a învins MHP Riesen Ludwigsburg, scor 85-74.

Foto: championsleague.basketball

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.